Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ville 30 päivässä pääkuva

Suomensukuiset 30 päivässä

Suomensukuiset 30 päivässä -ohjelman reittikartta
Suomensukuiset 30 päivässä -ohjelman reittikartta Kuva: Yle suomensukuiset 30 päivässä

Keväällä 2012 Ville Haapasalo matkusti Siperiaan etsimään suomalaisuuden juuria. 30 päivän ajan hän matkasi Volgalla ja Uralilla suomensukuisten kansojen seuduilla.

Mitä kuuluu näille suomalaisugrilaisia perinteitä ja kieliä vaaliville kansoille, jotka elävät naapurimme mahtavan lipun alla?

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Matka Venäjän suomalaisugrilaisille alueille oli erilainen kuin aiemmat reissut, raskas ja surullinenkin.

Olosuhteet olivat monessa paikassa kurjat, mutta lohduttominta oli kohdata totuus katoavista sukulaisista, joiden kohtalosta ei monikaan enää välitä.

Hanti-Mansian suomensukuisia
Vaikka Hanti-Mansia onkin yksi Venäjän tärkeimmistä talousalueista öljy- ja kaasurikkauksien ansiosta, alueen suomalaisugrilaiset vähemmistökansat eivät rikkauksista suuremmin pääse nauttimaan. Hanteja on arviolta 20 000 ja manseja 7 000. Elinkeinoina nämä kansat harjoittavat kalastusta, metsästystä ja poronhoitoa. Hanti-Mansian suomensukuisia Kuva: Yle hanti-mansia

Matka alkoi Marista, jossa Ville pääsi tutustumaan pienen Shorunzan kylän elämään – ja hiljentymään paikallisten pyhään lehtoon. Seuraavassa kohteessa Udmurtiassa Ville tapasi mm. Buranovan kylän Babushkat, jotka olivat valmistautumassa Euroviisuihin.

Kolmas vierailun kohde oli Mordva, jossa elää ersiä ja moksia. Alue on vauraampaa kuin muut suomalaisugrilaiset alueet Venäjällä ja se näkyy muun muassa Putinin vierailua varten rakennetussa kylässä ja koulussa, joissa lapsia valmennetaan kadeteiksi ensimmäisestä luokasta lähtien.

Toiseksi viimeinen matkakohde oli Komi, joka sijaitsee Ural-vuoriston länsipuolella. Komit ovat perinteidensä ja kielensä puolesta vahvimmin säilyneitä suomalaisugrilaisia kansoja Venäjällä. Pääkaupungissa Syktyvkarissa Ville tapasi suomalaisille tutun hiihtäjälegendan Raisa Smetaninan. Matkan koskettavimmat hetket Ville koki Stalinin entisen vankileirin joukkohaudan äärellä, jossa on 25 000 ruumiin joukossa myös suomalaisia vankeja.

Viimeinen matkakohde oli Uralin itäpuolella sijaitseva Hantimansia, jossa porotaloutta harjoittavat hantit elävät keskellä venäläisten öljynporausalueita. Ville löysi tien myös pieniin suomalaisugrilaisiin kyliin, joihin pääsee kulkemaan vain sulan joen aikaan kesäisin.

Lisää Suomensukuiset kansat -kuvia Facebookissa

Elävän arkiston materiaalia - hiihtäjälegenda Raisa Smetanina tulee suomalaisten tietoisuuteen:

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Mauritiuslainen ruoka heijastaa historian kerrostumia

  Jakso 8/8. Ville valmistaa mauritiuslaisia herkkuja Sebastienin, Allin, Francon ja Elinan opastuksessa. Ville innostuu tanssimaan myös perinteistä orjatanssia ja maistelemaan rommia.

 • Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Poronverimakkara on saamelainen herkku

  Jakso 7/8. Ville tutustuu saamelaiseen ruokakulttuuriin ja luonnon antimien hyödyntämiseen. Niiles-Jouni opettaa Villeä valmistamaan perinteisiä pororuokia kuten koparakeittoa ja savustettua kurppia.

 • Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Stout maustaa irlantilaisen lammaspadan

  Jakso 6/8. Ville pääsee nauttimaan irlantilaisia ostereita sekä valmistamaan Davidin stout-oluella maustettua lammaspataa. Ruoanlaiton ohessa Ville saa nauttia irlantilaisesta huumorista ja musiikista.

 • Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Nigerialainen häränhäntä nostaa hien pintaan

  Jakso 5/8. Nigerialaisissa pidoissa ruokalajeja on monta eikä chiliä ei säästellä. Villen suomalais-nigerialaiset vieraat opettavat Villelle ibo-heimon kulttuuria ja ruokaperinteitä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua