Hyppää pääsisältöön

Viikon fraasirikos: Jalkojen niittämisestä

Mies höyryttelee sähkötupakkaa.
Mies höyryttelee sähkötupakkaa. Kuva: YLE höryttely

Sitä kylvää mitä niittää, sanoo vanha sanonta. Keväällä Ylen aamu-uutisten toimittaja niitti melkoista satoa jutussaan, joka käsitteli sähkötupakan suosiota Ranskassa. Ilmiantajamme Perämies Nemo lähetti meille uutissähkeestä seuraavan lauseen:

Ranskassa sähkötupakka niittää nopeasti jalansijaa.

Kaksi eriparista kuvailmausta niittää ja jalansija aiheuttavat yhdessä pelkkiä kysymyksiä. Saavuttaako sähkötupakka suosiota? Aiheuttavatko sähkötupakat katkenneita jalkoja? Mitä täällä tapahtuu?

Aristoteleen kantapään viikatefraasien ylimatruusi tuomitseekin uutistoimittajan ilman armoa sähköttömään tuoliin tapainturmeluksen levittämisestä holtittomalla fraasien käytöllä. Tämmöisiä varten pitäisi olla omat koppinsa!

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Kommentit
 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri