Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Hipsterin sumea logiikka ja hevonperse

Gwen Harlowin teos "Hipster heaven".
Gwen Harlowin teos "Hipster heaven". Kuva: Gwen Harlow gwen harlow

Keskustelu hyvinvointiyhteiskunnasta käy kiivaana. Niin kiivaana, että viime viikolla tämä keskustelu itsessään nousi laajan huomion keskipisteeseen.

Tiistaina Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen tuomitsi Helsingin Sanomien kolumnissaan Madventures-mies Riku Rantalan näkyvät tempaukset hyvinvointivaltion hyväksi. Rantalahan oli aiemmin arvostellut Lastenklinikan rahoitusmallia ja vienyt valtiolle muovipussillisen rahaa vapaaehtoisesti.

Apunen arvosteli Rantalaa naiiviksi, kun tämä luulee valtiota hyvää tarkoittavaksi instituutioksi. Hän otti esiin taloustieteen nobelistin James M. Buchananin, joka Apusen mukaan jo osoitti, että ”valtio on itsekäs ja juonikas”. Rantala oli päättelyssään tuominnut myös Laura Rädyn osinkokeinottelun, joka Apusen mukaan ei kuitenkaan liity yhteiskunnallisen itsekkyyden teemaan.

Paitsi tietysti hipsterin sumeassa logiikassa, jossa asenne tasoittaa aukot ajattelussa, niin kuin Apunen sivalsi. Seuraavaksi Rantala hahmotteli Apusta keskiviikkona Yle Puheen haastattelussa mm. näin:

Matti Apunen ei tiedä yrittämisestä hevonpersettä.

Keskustelu hyvinvointivaltiosta tuntui hiljenevän tähän. Syykin selvisi. Filosofian ja retoriikan tutkija Severi Hämäri eritteli blogissaan Apusen puheenvuoron puhki. Kiinnostavassa selvityksessä Hämäri kuvaa Apusen hipsteri-heittoa näin: Apunen käyttää ad hominen -loukkausta.

Nyt pitää kaivaa hyllystä Wikipedia ja kaivaa esiin hakusana ad hominem. Se on väittelyn muoto, jossa väittelijä viittaa vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta. Ad hominem määritellään usein argumentointivirheeksi.

Pitääkö Apusta nyt siis moittia argumentointivirheen käytöstä? Ehkä Rantalan hevonperse-kommentti riittää. Ja se, että keskustelu tärkeästä aiheesta muuttui keskustelijoiden keskinäiseksi haistatteluksi.

Severi Hämäri: Apunen argumentaatioanalyysissä

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Kommentit
 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri