Hyppää pääsisältöön

Viikon sitaattivinkki: Hipsterin sumea logiikka ja hevonperse

Gwen Harlowin teos "Hipster heaven".
Gwen Harlowin teos "Hipster heaven". Kuva: Gwen Harlow gwen harlow

Keskustelu hyvinvointiyhteiskunnasta käy kiivaana. Niin kiivaana, että viime viikolla tämä keskustelu itsessään nousi laajan huomion keskipisteeseen.

Tiistaina Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen tuomitsi Helsingin Sanomien kolumnissaan Madventures-mies Riku Rantalan näkyvät tempaukset hyvinvointivaltion hyväksi. Rantalahan oli aiemmin arvostellut Lastenklinikan rahoitusmallia ja vienyt valtiolle muovipussillisen rahaa vapaaehtoisesti.

Apunen arvosteli Rantalaa naiiviksi, kun tämä luulee valtiota hyvää tarkoittavaksi instituutioksi. Hän otti esiin taloustieteen nobelistin James M. Buchananin, joka Apusen mukaan jo osoitti, että ”valtio on itsekäs ja juonikas”. Rantala oli päättelyssään tuominnut myös Laura Rädyn osinkokeinottelun, joka Apusen mukaan ei kuitenkaan liity yhteiskunnallisen itsekkyyden teemaan.

Paitsi tietysti hipsterin sumeassa logiikassa, jossa asenne tasoittaa aukot ajattelussa, niin kuin Apunen sivalsi. Seuraavaksi Rantala hahmotteli Apusta keskiviikkona Yle Puheen haastattelussa mm. näin:

Matti Apunen ei tiedä yrittämisestä hevonpersettä.

Keskustelu hyvinvointivaltiosta tuntui hiljenevän tähän. Syykin selvisi. Filosofian ja retoriikan tutkija Severi Hämäri eritteli blogissaan Apusen puheenvuoron puhki. Kiinnostavassa selvityksessä Hämäri kuvaa Apusen hipsteri-heittoa näin: Apunen käyttää ad hominen -loukkausta.

Nyt pitää kaivaa hyllystä Wikipedia ja kaivaa esiin hakusana ad hominem. Se on väittelyn muoto, jossa väittelijä viittaa vastapuolen piirteisiin, joilla ei ole merkitystä keskusteltavan aiheen kannalta. Ad hominem määritellään usein argumentointivirheeksi.

Pitääkö Apusta nyt siis moittia argumentointivirheen käytöstä? Ehkä Rantalan hevonperse-kommentti riittää. Ja se, että keskustelu tärkeästä aiheesta muuttui keskustelijoiden keskinäiseksi haistatteluksi.

Severi Hämäri: Apunen argumentaatioanalyysissä

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri