Hyppää pääsisältöön

Viisi Taloraatia Teemalla

Minna Joenniemi ja Taloraati Shanghain maailmannäyttelyssä 2010
Minna Joenniemi Shanghain maailmannäyttelyssä 2010 Minna Joenniemi ja Taloraati Shanghain maailmannäyttelyssä 2010 Kuva: Yle/Petteri Lappalainen arkkitehtuuri

Syksyn 2014 arkkitehtuuriteemaa viritellään uusimalla viisi Taloraatia. Minna Joenniemen johtamat raadit arvioivat niin vessoja kuin wow-arkkitehtuuria.

Taloraati Teemalla syksyllä 2014

la 20.9. klo 11.35 Taloraati: Helsingin helmet
la 27.9. klo 11.30 Taloraati: Wow!
la 4.10. klo 11.30 Taloraati: Kirkko, kirjasto ja vessa
su 5.10. klo 11.05 Taloraati Tallinnassa
su 12.10. klo 10.55 Taloraati: Shanghain maailmannäyttely

Helsingin viettäessä vuottaan designpääkaupunkina 2012 Taloraati kierteli kokemassa viisi uutta kohdetta Helsingissä: Kaisa-talon eli uuden yliopiston kirjastotalon, Kampin kappelin, Hietalahden ja Jätkäsaaren välissä sijaitsevan Länsilinkin, Hietaniemen uuden kahvilan sekä Musiikkitalon. Raadin jäseninä ovat arkkitehtiopiskelija, olympiamitalisti Tuuli Petäjä, Finlandia-palkittu kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen, sarjakuvataiteilija Warda Ahmed ja kulttuuriperinnön suojelija Mikko Härö.

Vuodelta 2009 uusittavassa raadissa kierretään Suomea ja testataan, millainen rakennus nostattaa huulille sanan wow. Talonvaltaaja Atlas Saarikoski, kuvataiteilija Jan-Erik Andersson, elokuvaohjaaja Markku Pölönen ja vapaa tutkija Kaarin Taipale käyvät viidellä paikkakunnalla esikokemassa uusia julkisia rakennuksia, jotka on suunniteltu näkymään, väittämään, tuottamaan elämyksiä ja ottamaan jopa kantaa. Tässä uteliaassa seurueessa ei ujostella testata Turun Pyhän Henrikin taidekappelin akustiikkaa tai pukkilalaisen vanhusten dementiaosaston terassin tanssittavuutta. Muut kohteet ovat Hämeenlinnan maakunta-arkisto, Vuosaaren merimieskeskus ja Kotkan merikeskus.

Kolmantena vuodelta 2007 nähdään uusintana kaikkien aikojen ensimmäinen Taloraati. Raatiperheen uusimmassa tulokkaassa tutustuttiin viiteen suomalaisten arkkitehtitoimistojen suunnittelemaan, 2000-luvulla rakennettuun julkiseen ja puolijulkiseen rakennukseen. Mitä raati vaatii ja toivoo nykyaikaiselta kirkolta, kirjastolta, päiväkodilta, ostoskeskukselta ja yleiseltä käymälältä?

Ovatko arkkitehdit Virossa rohkeampia vai hullumpia? Olisiko naapurikateuteen syytä? Vuodelta 2011 uusittava Taloraati matkustaa Viroon pohtimaan, mitä voimme oppia naapurimaan uudesta arkkitehtuurista. Viron toisen itsenäistymisen jälkeen Tallinnassa luotettiin nuoriin arkkitehteihin. Heiltä tilattiin vaikuttavuutta ja sitä myös saatiin. Myös virolaisista pientalonrakentajista 90 prosenttia palkkaa arkkitehdin suunnittelemaan unelmatalon, joka on usein kaikkea muuta kuin nostalginen kotipesä. Tallinnan uusia rakennuksia pisteyttävät rumpali Sipe Santapukki, runoilija ja viron kääntäjä Heli Laaksonen ja kriitikko Otso Kantokorpi.

Vuonna 2010 Taloraati vieraili isänmaan asialla Shanghaissa. Suomalaiset miettivät herkästi, mitä ulkomaalaiset ajattelevat meistä. Taloraati lähti kaikkien aikojen suurimpaan maailmannäyttelyyn Shanghaihin tutkimaan, miten muut maat viestivät arkkitehtuurin avulla kansallista erityisyyttään. Kohteena on maapallon eniten kasvava talousalue. Mitä muiden ratkaisuista voisi Suomeen soveltaa tai olla soveltamatta. Paviljonkeja pisteyttävät Minna Joenniemen johdolla tanssija-koreografi Tero Saarinen, arkkitehti ja muusikko Tuomas Toivonen ja kuvataiteilija Jaana Partanen.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa