Hyppää pääsisältöön

Ajassa soi esittelee eturivin nuoria suomalaissäveltäjiä

Säveltäjä Minna Leinonen
Säveltäjä Minna Leinonen. Säveltäjä Minna Leinonen Kuva: Saku Järvinen minna leinonen

New Yorkissa nykyisin asuva Ilari Kaila sekä helsinkiläiset Perttu Haapanen, Minna Leinonen ja Ville Raasakka kuuluvat kaikki siihen nuorten säveltäjien joukkoon, joiden musiikkia esitetään säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Kuuntele ohjelmia.

Säveltäjä Ilari Kaila
Säveltäjä Ilari Kaila Kuva: Katri Lassila ilari kaila
Säveltäjäprofiileista ensimmäisessä tutustutaan Yhdysvaltoihin kymmenen vuotta sitten muuttaneeseen ja Columbian yliopistossakin opettavaan Ilari Kailaan. Syyskuun 24. päivä esitettävä Ajassa soi esittelee säveltäjän, joka on perehtynyt varsin syvällisesti muun muassa 1300-luvulla eläneen Guillaume de Machaut'n vokaalipolyfoniaan sekä karnaattiseen, klassiseen intialaiseen musiikkiin. Kailan teoksia on viime aikoina esitetty Suomessa ja Yhdysvalloissa, mutta myös Australiassa ja Hong Kongissa, jonne Kaila tänä syksynä lähtee – asumaan, säveltämään, opettamaan ja vaikutteita hakemaan.
Säveltäjä Perttu Haapanen
Säveltäjä Perttu Haapanen Kuva: Maarit Kytöharju perttu haapanen
Lokakuun 29. päivänä vuorossa on säveltäjä Perttu Haapanen. Hän on syksyn säveltäjistä etabloitunein, ja hänen musiikkiaan on esitetty lukuisilla festivaaleilla maailmalla, muun muassa Wien Modernissa, Varsovan syksyssä, Huddersfieldin nykymusiikkijuhlilla, Yhdysvalloissa ja Etelä-Koreassa. Kotimaassa Haapanen on kunnostautunut vuosina 2009–13 Viitasaaren Musiikin ajan taiteellisena johtajana.

Joulukuussa Radion sinfoniaorkesteri esittää Haapaselta tilaamansa uuden teoksen kotimaan kiertueella Raumalla, Porissa, Ikaalisissa ja Mäntässä. Kokeellinen vokaali-ilmaisu on pitkään ollut Haapaselle ehkäpä ominta, mutta viime aikoina häneltä on kuultu myös jännittävää kamari- ja orkesterimusiikkia.

Haapasen tavoin myös säveltäjä Minna Leinonen viimeistelee tänä syksynä tilausteosta Radion sinfoniaorkesterille. Teos – nimeltään Scatterings – on kirjoitettu solistiryhmille ja orkesterille, ja se luo kolmiulotteisia syvyysvaikutelmia valoin, varjoin sekä heijastuksin. Katso Minna Leinosen haastattelu, jossa hän kertoo tuoreesta orkesteriteoksestaan, täältä. Keski-Helsingin musiikkiopistossakin opettava Leinonen on tuonut esille naisena ja äitinä olemisen teemoja muun muassa Yleisradiolle tekemässään radiofonisessa teoksessa Äiti – iäti. Minna Leinoseen tutustumme lähemmin 19. marraskuuta.

Syksyn säveltäjistä viimeisenä on vuorossa Ville Raasakka, johon tutustutaan joulukuun 17. päivän Ajassa soi -säveltäjäprofiilissa. Rovaniemeläissyntyinen Raasakka on Suomen lisäksi opiskellut Ranskassa ja Saksassa, ja hänen teoslistaltaan löytyy niin elektroakustista musiikkia kuin orkesteri-, näyttämö-, vokaali- ja kamarimusiikkia. Uusinta Ensemblen taiteellisena johtajana sävellystyönsä ohessa toimiva Raasakka piti sävellyskonsertin Musiikkitalolla kaksi vuotta sitten, ja silloin häntä haastatteli Yleisradion toimittaja Karoliina Vesa:

Ajassa soi Yle Radio 1:ssä joka keskiviikkoilta klo 22:05-23:05. - Toimittajana Ville Komppa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.