Hyppää pääsisältöön

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Candomino-kuoro laulaa Esko Kallion johdolla Kantapöytä-ohjelmassa 17.9.2014.
Candomino-kuoro laulaa Esko Kallion johdolla Kantapöytä-ohjelmassa 17.9.2014. Candomino-kuoro laulaa Esko Kallion johdolla Kantapöytä-ohjelmassa 17.9.2014. Kuva: Yle/Laila Kangas esko kallio

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014–2015. Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa.

Candomino on nuorista aikuisista koostuva espoolainen kamarikuoro. Kuoro tunnetaan korkeatasoisesta musiikin esittämisestä, tiiviistä ja puhtaasta soinnista. Kuoron perusti vuonna 1967 musiikkineuvos Tauno Satomaa, joka johti Candominoa lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Nimensä kuoro on saanut latinan kielen sanoista Cantate Domino – Laulakaa Herralle. Vuodesta 2005 alkaen kuoroa on johtanut Esko Kallio.
Kuuden nuoren laulajan ryhmästä on kasvanut vuosien kuluessa arvostettu ja tunnettu kamarikuoro, jonka maine on kasvanut kymmenillä menestyksekkäillä konserttimatkoilla ympäri maailman. Candomino on palkittu niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kuorokilpailuissa. Viimeisin kilpailupalkinto on kesältä 2010, jolloin Candomino osallistui Sveitsissä arvostettuun Neuchâtelin kuorokilpailuun. Candomino sijoittui sekakuorosarjan jaetulle toiselle sijalle ja palkittiin parhaasta kirkkomusiikkiteoksen esityksestä.

Candomino on myös kantaesittänyt lukuisia teoksia ja levyttänyt yli kaksikymmentä korkeatasoista äänitettä, joista uusin on lokakuussa 2011 julkaistu joululevy Ihme. Kuoro esiintyy säännöllisesti kotikaupungissaan Espoossa, muualla Suomessa ja ulkomailla. Elokuussa 2014 Candomino esiintyi Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla sekä eteläranskalaisella Rencontres Musicales de Figeac -festivaalilla.

Kuoron yhteydessä on syksystä 2013 alkaen harjoitellut lapsikuoro CandoMini, jota johtaa musiikkikasvatuksen opiskelija Viena Jurvelin. Candominon suojelija on Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma.

Espoossa syntynyt Esko Kallio on aloittanut musiikkiopintonsa Espoon musiikkikoulussa (nyk. musiikkiopisto Juvenalia) ja valmistunut Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta. Hän on opiskellut useilla mestarikursseilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Ohjelmistoltaan Kallio on pyrkinyt kurottamaan keskiajalta ihan uusimpaan musiikkiin asti, ja hän on kantaesittänyt runsaasti varsinkin pohjoisamerikkalaisten nykysäveltäjien teoksia. Viime vuosina Kallio on levyttänyt ahkerasti ja tehnyt useita kantanauhoja Yleisradioon. Esko Kallio johtaa Candominon lisäksi Suomen Laulua sekä Turun konservatorion kamarikuoroa.

Yleisradion vuoden nuorisokuoron radioitava joulukonsertti pidetään perjantaina 19.12. Espoon tuomiokirkossa klo 19. Yle Radio 1 lähettää myös Candominon kevätkonsertin. Tämän lisäksi vuoden nuorisokuoron ohjelmaan sisältyy mm. äänityksen tekeminen Yleisradiolle.

Vuoden nuorisokuoro julkistettiin Kantapöytä-ohjelmassa Musiikkitalon kahvilassa 17.9.2014. Candomino esitti ohjelmassa kaksi laulua, Palestrinan motetin Sicut Cervus ja kansanlaulun Sinisiä punasia ruusunkukkia.

Kommentit
 • Piirtäminen teki Lassi Rajamaasta onnellisen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Tutustu Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittajaan.

  Kun Lassi Rajamaa oli Sibelius-Akatemian rehtori 1990-luvulla, hän ei tiennyt mitään hienompaa kuin olla arvostetun taidelaitoksen johtaja. Nyt vanhemmiten hän on tullut toisiin ajatuksiin; elämä olisi ollut sittenkin onnellisempaa taiteilijana. Lassi Rajamaa on Musiikin syntymäpäiväkalenterin karikatyyrien piirtäjä.

 • Antheil viihdyttää tyylillä

  Antheil viihdyttää tyylillä

  George Antheil (1900–1959) toimi monipuolisesti kirjoittajana, pianistina, keksijänä sekä säveltäjänä kahlitsematta itseään tekijänä minkään tietyn lajityypin edustajaksi. Kirjoittajana tekijän käsistä valmistui lehtiartikkeleita, omaelämäkerta, jännitysromaani sekä kolumneja.

 • Florence Pricen lempeää Americanaa

  Florence Pricen lempeää Americanaa

  Afroamerikkalaisen naissäveltäjän tie ei todellakaan ollut helppo 1900-luvun alun Yhdysvalloissa. Silti Florence Price (1887–1953) onnistui ylittämään sukupuoleensa ja etnisyytensä kohdistuneet esteet ja luomaan varteenotettavan tuotannon ennen kaikkea orkesterimusiikin säveltäjänä.

 • Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Saksofonin ja harpun monipuolinen kokonaisuus

  Harpulle ja saksofonille kirjoitettu ohjelmisto ei ole vielä järin suureksi päässyt kasvamaan. Yhdysvaltalainen The Admiral Launch Duo (Jennifer R.