Hyppää pääsisältöön

Candomino on Yleisradion vuoden nuorisokuoro

Espoon nuorisokuoro Candomino on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2014−2015.

Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron jo vuodesta 1988 lähtien. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa.

Candomino on nuorista aikuisista koostuva espoolainen kamarikuoro. Kuoro tunnetaan korkeatasoisesta musiikin esittämisestä, tiiviistä ja puhtaasta soinnista. Kuoron perusti vuonna 1967 musiikkineuvos Tauno Satomaa, joka johti Candominoa lähes neljänkymmenen vuoden ajan. Nimensä kuoro on saanut latinan kielen sanoista Cantate Domino − Laulakaa Herralle. Vuodesta 2005 alkaen kuoroa on johtanut Esko Kallio.

Kuuden nuoren laulajan ryhmästä on kasvanut vuosien kuluessa arvostettu ja tunnettu kamarikuoro, jonka maine on kasvanut kymmenillä menestyksekkäillä konserttimatkoilla ympäri maailman. Candomino on palkittu niin kansainvälisissä kuin kotimaisissa kuorokilpailuissa. Viimeisin kilpailupalkinto on kesältä 2010, jolloin Candomino osallistui Sveitsissä arvostettuun Neuchâtelin kuorokilpailuun. Candomino sijoittui sekakuorosarjan jaetulle toiselle sijalle ja palkittiin parhaasta kirkkomusiikkiteoksen esityksestä.

Candomino on myös kantaesittänyt lukuisia teoksia ja levyttänyt yli kaksikymmentä korkeatasoista äänitettä, joista uusin on lokakuussa 2011 julkaistu joululevy Ihme. Kuoro esiintyy säännöllisesti kotikaupungissaan Espoossa, muualla Suomessa ja ulkomailla. Elokuussa 2014 Candomino esiintyi Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla sekä eteläranskalaisella Rencontres Musicales de Figeac -festivaalilla.

Kuoron yhteydessä on syksystä 2013 alkaen harjoitellut lapsikuoro CandoMini, jota johtaa musiikkikasvatuksen opiskelija Viena Jurvelin. Candominon suojelija on Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma.

Espoossa syntynyt Esko Kallio on aloittanut musiikkiopintonsa Espoon musiikkikoulussa (nyk. musiikkiopisto Juvenalia) ja valmistunut Sibelius-Akatemian kuoronjohtoluokalta. Hän on opiskellut useilla mestarikursseilla niin Suomessa kuin ulkomailla. Ohjelmistoltaan Kallio on pyrkinyt kurottamaan keskiajalta ihan uusimpaan musiikkiin asti, ja hän on kantaesittänyt runsaasti varsinkin pohjoisamerikkalaisten nykysäveltäjien teoksia. Viime vuosina Kallio on levyttänyt ahkerasti ja tehnyt useita kantanauhoja Yleisradioon. Esko Kallio johtaa Candominon lisäksi Suomen Laulua sekä Turun konservatorion kamarikuoroa.

Yleisradion vuoden nuorisokuoron joulukonsertti radioidaan perjantaina 19.12.2014 Espoon tuomiokirkosta klo 19.00. Yle Radio 1 lähettää myös Candominon kevätkonsertin. Tämän lisäksi vuoden nuorisokuoron ohjelmaan sisältyy mm. äänityksen tekeminen Yleisradiolle.

Yleisradion vuoden nuorisokuorot vuosina 1988−2014

1988 Lahden Musiikkiluokkien kuoro
1989 Oulaisten nuorisokuoro
1990 Kiimingin Kiurut
1991 Turun konservatorion nuorten kuoro
1992 Vox Aurea
1993 Kokkolan nuorisokuoro
1994 Itä-Helsingin musiikkiopiston kuoro
1995 Nuoriskuoro Sympaatti
1996 Seinäjoen tyttökuoro
1997 Veräjäpellon kuoro
1998 Selestina
1999 Campanella
2000 Kalajoen nuortenkuoro Fermaatti
2001 Sibelius-lukion kamarikuoro
2002 Nuorisokuoro Linnanneidot
2003 Vaskivuoren lukion kamarikuoro
2004 Madetojan musiikkilukion kuoro
2005 Tapiolan kuoro
2006 Poikakuoro Pirkanpojat
2007 Laurus-kuoro
2008 Ruamjai-kuoro
2009 Cantores Minores
2010 Nuorisokuoro Allegro
2011 Vanajan nuorisokuoro
2012 Somnium Ensemble
2013 Kuopion Nuorisokuoro
2014 Espoon nuorisokuoro Candomino