Hyppää pääsisältöön

Dokumenttisarja: Kiehtova maailma syksyllä 2014

Kiehtova maailma: koti aavikolla
Koti aavikolla. Kiinaan ja Mongoliaan levittäytyvä aavikkoalue on maailman suurimpia. Elinolosuhteet ovat ankarat, sillä päivälämpötila on usein yli 40 astetta. Kiehtova maailma: koti aavikolla Kuva: Sky Vision kiehtova maailma

Kiehtova maailma on ulkomainen dokumenttisarja, joka esitetään Yle TV1:ssä syksyllä 2014. Teemoina Vallan kaupungit, Koti aavikolla ja Eksoottiset junamatkat. Yle TV1 tiistaisin klo 19 – uusinta lauantaina klo 8.05 ja sunnuntaina 14.05.

Kiehtova maailma: Vallan kaupungit (Cities of Power, 2012)

Tuotanto: A Wingspan Production, Britannia. Jokainen jakso on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Mumbai

Tiistaina 2.9.2014 klo 19, osa 1/6. Tiiviisti asutetussa kaupungissa on vierekkäin slummeja ja miljonäärien tornitaloja. Nopeasti kasvava talous on siivittänyt monet pois köyhyydestä. Bollywood-tähdet aiheuttavat massahysteriaa.

Moskova

Tiistaina 9.9.2014 klo 19, osa 2/6. Nykyvenäjää ei voi ymmärtää tuntematta maan historiaa. Perinteiseen tapaan merkkihenkilöt ympäröivät itsensä luottoihmisillään. Varallisuutta on nykyään monilla, mutta todellinen valta on yhä Kremlissä.

New York

Tiistaina 16.9.2014 klo 19. Osa 3/6. Amerikkalaisen unelman mukaisesti menestykseen voi ahkeralla työllä nousta kuka vain. Tiiviissä kaupungissa kiinteistöjen omistajalla on valtaa. Pormestarin päätökset vaikuttavat miljoonien arkeen.

Rooma

Tiistaina 23.9.2014 klo 19. Osa 4/6. Ikuisessa kaupungissa valtaa on poliitikkojen ja median lisäksi myös mafialla. Ammattiliitoilla on voimaa ja vahva lakkoase, jolla voi laittaa kaupungin sekaisin. Paavin vaikutus ulottuu kaikkialle maailmaan.

Los Angeles

Tiistana 30.9.2014 klo 19. Osa 5/6. Isojen filmitähtien aika on mennyt, mutta rahalla saa yhä vaikutusvaltaa. Oikea ulkonäkö ja imago ovat elokuvakaupungissa tärkeitä. Latinoväestöllä on merkittävä edustus kaupungin johtopaikoilla.

Lontoo

Tiistaina 7.10.2014 klo 19. Osa 6/6. Entinen diplomaatti Christopher Mayer selvittää miten suurkaupungit toimivat ja kenellä valta on. Lontoo vetää puoleensa rikkaita muista maista. He omistavat jo ison osan yrityksistä ja kiinteistöistä.

14.10. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

1/6. Namib. Afrikan lounaisrannikolla sijaitseva aavikko kuuluu maailman vanhimpiin. Kamelit ovat tärkeä apu alueen ihmisille. Ilmaston lämpeneminen kaventaa elintilaa niin eläimiltä kuin ihmisiltä. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

21.10. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

2/6. Juudea. Jerusalemin itäpuolella oleva autiomaa sijaitsee historiallisella paikalla. Alue on sekä kristinuskon että juutalaisuuden synnyinsija. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

28.10. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

3/6. Atacama. Chilen pohjoisosien aavikkoaluetta pidetään maailman kuivimpana paikkana. Ihmisasutusta on vain rannikkokaupungeissa ja muutamissa kaivoskylissä. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

4.11. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

4/6. Australian takamaat. Kuivan ja hiekan valtaaman sisämaan asuttivat ensimmäisenä alkuperäiskansat, jotka ovat kehittäneet omat keinonsa selvitä karuissa olosuhteissa. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

11.11. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

5/6. Thar. Intian ja Pakistanin rajalla sijaitseva aavikko tunnetaan valtavista hiekkadyyneistään, jotka voivat kohota jopa 150 metrisiksi. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissaYle Areenassa 30 päivää.

18.11. Kiehtova maailma: Koti aavikolla (Deserts and Life, 2011)

6/6. Gobi. Kiinaan ja Mongoliaan levittäytyvä aavikkoalue on maailman suurimpia. Elinolosuhteet ovat ankarat, sillä päivälämpötila on usein yli 40 astetta. Tuotanto: Green Bay Media Ltd, Britannia. Ohjelma on katseltavissa Yle Areenassa 30 päivää.

25.11.-9.12. Kiehtova maailma: Eksoottiset junamatkat 1-3 (Chris Tarrant's Extreme Railways, 2013)

Tuotanto: The Gamma Project, Britannia. Ohjelma on katseltavissaYle Areenassa 30 päivää.


Kongo
1/3. Kongo. Toimittaja Chris Tarrant tutustuu ääriolosuhteissa kulkeviin junareitteihin. Keskellä viidakkoa maisemat ovat huimaavat, junavaunut tupaten täynnä matkustajia ja jopa päivien myöhästymiset mahdollisia.


Australia
2/3. Australia. Adelaiden ja Darwinin välinen rautatie on yli 3000 kilometrin mittainen. Chris Tarrant matkustaa läpi kuivan autiomaan, joka on täynnä hylättyjä asemia ja aavekaupunkeja.


Intia
3/3. Intia. Maan länsirannikon junarata on rakennettu poikkeuksellisen hankalaan maastoon. Kiskot kulkevat vesirajassa ja ylittävät satoja siltoja. Sadekausi tekee reitistä erityisen vaarallisen.