Hyppää pääsisältöön

Hoivakoti kuntoon – A-studion sarja vanhustyön mullistuksesta

TV1 maanantaisin alkaen 22.9.2014 klo 21.00 - 21.30
Yle Areenassa 30 päivää

Tavalliseen vanhusten hoivakotiin marssii kolme valmentajaa, joilla on vallankumouksellisia ajatuksia. Mitä tapahtuu? A-studio seuraa syksyn ajan, miten somerolaisen hoivakodin arki muuttuu.

Mitä asukas haluaa?

Sarjan asiantuntijat haluavat ravistella luutuneita käsityksiä vanhuksista ja vanhustyöstä. He haluavat nostaa asukkaiden toiveet ja tarpeet toiminnan lähtökohdaksi. Kun asukkaiden elämänlaatu paranee, myös hoitajien työ muuttuu mielekkäämmäksi.

"Meillä on kulttuurinen perinne, että hoitaja tietää asiat paremmin kuin asukas", sanoo työyhteisökouluttaja Anna Pylkkänen.

A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1
A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1 a-studio: hoivakoti kuntoon

Pylkkänen valmentaa syksyn ajan Palvelutalo Tervaskannon työntekijöitä kohti uudenlaista hoivakulttuuria.

Palvelutalo, vanhuksen koti

Pylkkäsen työparina Hoivakoti kuntoon -projektissa toimii Taina Semi. Hänen erityisalaansa ovat muistisairaiden ihmisten kohtaaminen ja lääkkeettömät hoitomuodot.

Hoitokulttuuri on Semin mukaan hoivakodeissa edelleen hyvin laitosmaista, vaikka palvelutalon pitäisi olla vanhuksen koti.

"Nyt kun laitoshoitoa puretaan palveluasumisen suuntaan, niin pitäisi pohtia sitä, että mitä koti tarkoittaa. Tehtäväkeskeinen ja laitosmainen, hyvin medikalisoitunut malli ei saisi siirtyä sinne ihmisen kotiin", Semi toteaa.

Asiat voi tehdä hyvin tai huonosti

Ikäihmisten hoidon asiantuntemuksensa sarjaan tuo geriatrian professori Jaakko Valvanne. Hänen mukaansa muutos on mahdollinen, vaikka hoivakodin voimavaroja ei lisätä.

A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1
A-studio: Hoivakoti kuntoon, yle tv1 a-studio: hoivakoti kuntoon

"Kulloisillakin voimavaroilla voidaan toimia hyvin tai huonosti, aina on parantamisen varaa tai mahdollisuutta. Ei tarvitse lisätä henkilökuntaa, jotta voitaisiin toimia paremmin", Valvanne vakuuttaa.

Mallia muillekin

Pylkkänen, Semi ja Valvanne julistavat vanhustyön vallankumouksen alkaneeksi. Sarjassa etsitään ratkaisuja arkisiin pulmiin ja esteisiin, joihin vanhustyön kehittäminen yleensä törmää. Someron mallin toivotaan leviävän kaikkiin hoivakoteihin.

Somerolainen Tervaskanto valittiin sarjaan viime keväänä yli 150 ehdotuksen joukosta. Kehittämiskohteeksi etsittiin julkisella haulla hoitopaikkaa, joka olisi valmis avaamaan ovensa. Henkilökunnalta projekti vaatii suurta uskallusta heittäytyä mukaan ja ravistella omaa suhtautumista työhönsä.

Hämmennystä ilmassa

Ensimmäisessä osassa 22.9. tutustutaan Tervaskannon arkeen ja ihmisiin ennen valmentajien saapumista. Sarjan toisessa osassa 29.9. valmentajat aloittavat työnsä Tervaskannossa. Millaista hämmennystä heidän saapumisensa aiheuttaa?

Sarjaan kuuluu myös #hyväteko-kampanja, jolla haastetaan tavallisia suomalaisia tekemään pieni hyvä teko läheisessä hoivakodissa.

Katso Tervaskannon tuoreet kuulumiset:

Lisää tietoa:
Hoivakoti kuntoon

Lupa välittää

Myöhemmin syksyllä alkava, Ylen toinen kampanja Lupa välittää haastaa nuoret näyttämään esimerkkiä kaikille suomalaisille siinä, miten kohdata ikäihmisiä ja tuoda iloa heidän arkeensa.

Kampanja toteutetaan yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin ja Opetushallituksen kanssa. Kampanja näkyy ja kuuluu TV1:llä, radiokanavilla sekä verkossa 23.11. - 24.12.2014.

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.