Hyppää pääsisältöön

Kirje partioleiriltä 1961

Vuonna 1961 valmistunut lyhytfilmi kertoo nuoren tytön näkökulmasta sen, millaista on elää hetki "ikiomassa metsään rakennetussa yhteiskunnassa", suurella kansainvälisellä partioleirillä. Vivahteikas musiikki on Ilkka Kuusiston käsialaa.

Claire Ahon ja Martti Vuorenjuuren tuottama filmi kuvattiin kansainvälisellä partioleirillä Joutsassa kesällä 1961. Paikalle oli saapunut yli 700 partiotyttöä ympäri maailman.

Kertojaääni kuvailee leirielämää kirjeen muodossa. "Kaikkein mukavinta mun mielestä tollasella retkellä on se, kun kaikki auttaa toinen toisiaan ja kaikki vastoinkäymiset on yhteisiä." Kaukaisista maista saapuneet osallistujat olivat hieman eksoottisiakin. "Niitä me tietysti valokuvataan ja yritetään jutellakin, vaikkei juuri kieliäkään osattais."

Moni partiotehtävistä vaati vahvaa fysiikkaa. "Toisten mielestä se ei ole naisellista. No me ollaan sitten talvella naisellisempia!" Sen verran turhamaisia partiotytöt kuitenkin ainakin filmikameran edessä olivat, että uinnin jälkeen hiukset kierrettiin papiljoteille.

Ilkka Kuusisto sävelsi ja osin laulatti partiotytöillä filmin kuvakerrontaa oivallisesti tukevan partiohenkisen musiikin. Viimeisissä kuvissa kuullaan Sibeliuksen Partiomarssia.