Hyppää pääsisältöön

Kirje partioleiriltä 1961

Vuonna 1961 valmistunut lyhytfilmi kertoo nuoren tytön näkökulmasta sen, millaista on elää hetki "ikiomassa metsään rakennetussa yhteiskunnassa", suurella kansainvälisellä partioleirillä. Vivahteikas musiikki on Ilkka Kuusiston käsialaa.

Claire Ahon ja Martti Vuorenjuuren tuottama filmi kuvattiin kansainvälisellä partioleirillä Joutsassa kesällä 1961. Paikalle oli saapunut yli 700 partiotyttöä ympäri maailman.

Kertojaääni kuvailee leirielämää kirjeen muodossa. "Kaikkein mukavinta mun mielestä tollasella retkellä on se, kun kaikki auttaa toinen toisiaan ja kaikki vastoinkäymiset on yhteisiä." Kaukaisista maista saapuneet osallistujat olivat hieman eksoottisiakin. "Niitä me tietysti valokuvataan ja yritetään jutellakin, vaikkei juuri kieliäkään osattais."

Moni partiotehtävistä vaati vahvaa fysiikkaa. "Toisten mielestä se ei ole naisellista. No me ollaan sitten talvella naisellisempia!" Sen verran turhamaisia partiotytöt kuitenkin ainakin filmikameran edessä olivat, että uinnin jälkeen hiukset kierrettiin papiljoteille.

Ilkka Kuusisto sävelsi ja osin laulatti partiotytöillä filmin kuvakerrontaa oivallisesti tukevan partiohenkisen musiikin. Viimeisissä kuvissa kuullaan Sibeliuksen Partiomarssia.

Teksti: Petra Himberg

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto