Hyppää pääsisältöön

Kun vain veitsi auttaa

Hevonen makaa nukutettuna
Hevonen makaa nukutettuna nukutettu hevonen

"Oikean takajalan vuohisnivelen jännetupen sisällä vanha vaurio syvässä koukistajassa. Vaurio on todennäköisesti vanha ja aiheuttanut asteittain lisääntyvän tulehduksen jännetuppeen, jonka seurauksena rengasside on lähtenyt paksuuntumaan ja kutistumaan. Kun rengasside on paksuuntunut ja kutistunut ei jännetuppi enää pysty toimimaan normaalisti." Diagnoosi tarkoittaa ontuvaa hevosta, jota ei auta lepo, ei kävely, ei kylmäys eikä kääreet. Jäljelle jää vain kirurgin veitsi.

Hevosen kenkiä
Hevosen kenkiä ystäväni hevonen

Hevosen sairauskierrettä on hankala ratkaista. Kun näkyvin vaiva saadaan hoidettua, voi alta paljastua uusi. Miran aiemmat jalka- ja selkävaivat oli saatu kuntoon, mutta oikea takajalka tuotti jatkuvasti ongelmia. Rengasside oli kiukutellut jo vuoden. Hetken se tuntui levon ja hoitojen jälkeen kestävän, mutta juuri kun liikutus alkoi olla lähellä normaalin urheiluhevosen käytttöä, alkoi rengasside uudelleen ärtyä ja entistä pahemmin.

Mikään ei enää laskenut turvotusta, jalka oli pingottunut ja kireä. Kireä alkoi olla ponikin, kun ei päässyt liikkumaan ja purkamaan energiaansa. Jos joskus pihankoriste-pullaponin tehtäviä sille olisi edes harkittu, osoittautui se viimeistään nyt mahdottomaksi.

Vaihtoehtoja oli enää vain kaksi: ponien taivas tai kirurgin veitsi. Vaihtoehtoja oli siis yksi. Suuntasimme kohti Tampereen hevosklinikkaa.

Leikkaus on aina riski

Poni oli ohjeiden mukaan pesty edellisenä päivänä ja ajettu tyhjällä vatsalla Tampereelle. Kengät olivat unohtuneet jalkaan ja ne otettiin irti ennen toimenpiteiden aloitamista. Mira sai rauhoittavaa ja alkoi nuokkua.

Kirurgi Jukka Houttu katsoi jalkaa. Paljaalla silmälläkin pystyi näkemään eron oikean ja vasemman jalan vuohisen välillä. Ja tunnusteltaessa ero oli vielä selvempi, oikean takajalan rengasside tuntui paksuna ja kireänä. Se puristi jalkaa niin paljon, että nestettä kertyi jalkaan sekä yläpuolelle jännetupin alueelle että alapuolelle vuohiskuoppaan.

Eläinlääkäri katsoo hevosen jalkaa
Eläinlääkäri katsoo hevosen jalkaa eläinlääkärin tutkimus

Lähetteen mukaan oikean takajalan rengasside oli paksuuntunut ja kutistunut ja puristi jännetuppea niin, että poni ontui pienestäkin rasituksesta. Vammaa oli yritetty rauhoittaa ensin kolmen kuukaden levolla. Kun sen jälkeen liikutus aloitettiin varovasti, vaiva palasi. Siihen eivät enää auttaneet kylmäykset, linimentit, lämppärit, magneettisuojat tai muutakaan kääreet. Ainoaksi jäljellejääväksi vaihtoehdoksi hoitoon lähettävä lääkäri ehdotti leikkausta, jossa rengassidettä ohennettaisiin niin että jännetuppi pääsisi toimimaan normaalisti.

Houttu halusi varmistua leikkauksen tarpeesta ja katsoi Miran jalan ultralla. Vaikka Mira oli rauhoitettu, ei se olisi halunnut antaa tutkia jalkaa, niin paljon sitä oli viime aikoina tutkittu ja käsitelty. Avustaja Hanna Mustamo pitikin vastakkaista takajalkaa ylhäällä, jotta Mira ei voinut nostaa tutkittavaa jalkaa.

Eläinlääkäri ja hoitaja tutkivat ultraäänellä hevosen jalkaa
Eläinlääkäri ja hoitaja tutkivat ultraäänellä hevosen jalkaa ultraäänikone

Kirurgi Houttu varmisti, että ymmärrämme leikkauksen riskit. Hevosen nukuttaminen, itse toimenpide, haavan tulehtuminen - kaikki ne ovat mahdollisia. Houttu myös muistutti, että leikkauksessa saattaisi tulla esiin lisävaurioita. Mahdollista on myös se, että vaikka kaikki menisi hyvin, toimenpide ei vain riitä palauttamaan jalan toimintakuntoa.

Ultra varmisti tilenteen. Jännetuppi oli pahasti ahdingossa. Poni ei tulisi liikkumaan puhtaasti ilman leikkausta. Ultra paljasti myös jotain uutta.

- Eihän tämä tilanne ihan itsekseen ole näin pahaksi päässyt muodostumaan, yritän löytää jonkun syyn...

- Joku varjostuma täällä on syvässä koukistajajänteessä. Jotain täällä on.

Ultralla ei nähnyt enempää. Pelko kouraisi vatsaa. Jännevaurio rengassiteen vamman lisäksi vähentäisi leikkauksen onnistumisen mahdollisuutta ja pidentäisi toipumista. Olisko leikkaus enää edes mielekästä? Ei välttämättä, oli kaikkien yhteinen näkemys.

- Tehdäänkö niin, että laitetaan poni unten maille ja tutkitaan. Jos tulette tuonne saliin niin katsotaan mikä tilanne on, kun pääsen tähystykseen asti. Jos näyttää huonolta, niin mietitään sitten uudelleen.

Olisiko se ponien taivas sittenkin ainoa vaihtoehto?

Miten pitkältä aika voikaan tuntua

Saimme luvan seurata leikkausta salin toisesta päästä. Edellytyksenä oli, että emme häiritse kyselemällä tai puhumalla.

- Eikö se niin mene, että mies voi keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Mieluiten keskittyisin leikkaukseen, Houttu muistutti.

Lupasimme siis olla hiljaa ja odottaa, että Houtulla olisi jotain kerrottavaa.

Eläinlääkäri kuljettaa nukutettua hevosta
Eläinlääkäri kuljettaa nukutettua hevosta eläinlääkärin tutkimus

Mira sai nukutuksen ja se kaadettiin siirrettävälle lavitsalle. Sen etujalat sidottiin paitsi kiinni toisiinsa, myös katosta roikkuvaan vinssiin, jonka avulla ponia pystyttäisiin tarvittaessa nostamaan. Hengityskone pumppasi ilmaa ja rahisi. Ponin silmät olivat jääneet auki. Pelotti.

Eläinlääkäri tähystää hevosen jalkaa
Eläinlääkäri tähystää hevosen jalkaa tähystys

Valmistelut tuntuivat kestävän ikuisuuden. Houttu avustajieen valmistautui pukemalla leikkaussalivaatteet.
Eläinlääkäri tutkii hevosen jalkaa
Eläinlääkäri tutkii hevosen jalkaa eläinlääkärissä

Itse leikkaus oli tarkoitus tehdä tähystämällä, joten jalkaan tehtäisiin vain muutama pienehkö reikä. Leikkauskohtaa ympäröivät alueet suojattiin steriileillä liinoilla, jotta niistä ei pääsisi epäpuhtauksia leikkaushaavaan.
Eläinlääkäri tähystää hevosen jalkaa
Eläinlääkäri tähystää hevosen jalkaa tähystys

Kun kukaan ei puhunut, korostuivat leikkaussalin äänet. Aika tuntui pysähtyvän. Mira makasi lavetilla. Mitä jos se jäisi siihen? Oli pakko keskittyä odottamaan ja nieleskellä kyyneleitä alas.
Kirurgin ääni leikkasi hiljaisuuden.

- Nyt mä olen jännetupen alueella ja näen syyn siihen jänteen varjostumaan. Täällä on joku vanha vamma, mutta ihan kunnossa tämä jänne on.

- Mä teen nyt sitten parhaani, höylään rengassidettä ohuemmaksi ja poistan kiinnikkeitä häiritsemästä. Sitten laitetaan ponin jalka pakettiin. Kävelette sen kanssa kolme kuukautta ja tulette kontrolliin. Sitten me nähdään onko teillä vielä käyttöhevonen. Varmasti en voi luvata, mutta kyllä tätä kannattaa yrittää.

Helpotus purkautui isona itkuna. Kolme kuukautta kävelyä ei tuntuisi missään! Saisimme viedä ponin takaisin kotiin. Vielä on toivoa!

Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.