Hyppää pääsisältöön

Mindfulnessin oppimiseen ei tarvita kalliita kursseja

Nuori nainen istuu muurilla ja katsoo vuoristomaisemaa.
Mindfulnessia on se, kun ihminen keskittyy juuri käsillä olevaan hetkeen, eivätkä ajatukset harhaile muualla. Nuori nainen istuu muurilla ja katsoo vuoristomaisemaa. Kuva: Artem Beliaikin / Pexels (CC0) maisema,nainen,matkailu,vuoristot

Oletko paikalla, mutta et läsnä? Olisiko mindfulnessistä apua? Mindfulnessia tutkinut yliopistonlehtori Juhani E. Lehto kertoo, mistä siinä on kysymys.

Mitä mindfulness on? Mikä on mindfulnessin vastakohta?

Mindfulness on tietoista, keskittynyttä ja hyväksyvää läsnäoloa "tässä ja nyt". Sen vastakohta on läsnäolon puute: ihminen fyysisesti on paikalla, mutta mieli askaroi tulevassa ja menneessä. Hyväksyminen viittaa siihen, että ihminen ei arvostele tai tuomitse omia tai muitten ajatuksia ja tunteita.

Mihin tarvitaan tietoista läsnäoloa?

Kaikkeen keskittymiseen työssä, kotona ja harrastuksissa. Tietoinen hyväksyvä läsnäolo parantaa kykyä kuunnella muita ihmisiä ja saattaa siksi johtaa parempiin ihmisuhteisiin. Se myös auttaa ottamaan etäisyyttä negatiivisiin tunteisiin ja esimerkiksi vapautumaan masennusta aiheuttavien tunteiden ja ajatusten noidankehästä.

Istun mökkilaiturilla ja nautin aaltojen liplatuksesta. Tai kävelen metsässä kuunnellen luonnon ääniä. Onko kyse mindfulnessistä – vaikken ole koskaan kuullutkaan koko käsitettä?

Tämä on mindfulnessiä, mikäli ihminen keskittyy juuri käsillä olevaan hetkeen, eivätkä ajatukset harhaile muualla. Monet ihmiset ovat tietoisesti läsnä eri tilanteissa, mutta he eivät tiedä olevansa mindfulness-orientoituneita. Mindfulness on harjoiteltavien taitojen ohella piirre, jota ihmisillä on vaihteleva määrä.

Miten tietoista läsnäoloa voi opetella?

Systemaattiset meditaatioharjoitukset johdattavat tiedostavaan läsnäoloon. Silmien sulkeminen ja keskittyminen omaan hengitykseen on yksinkertaisin harjoite. Jos mieli harhailee muualle, se palautetaan hengityksen tarkkailuun lempeästi ja mielen harhapolut hyväksyen. Mielen palauttaminen tehdään niin usein kuin on tarpeen.

On paljon kalliita mindfulness- ja meditaatiokursseja sekä retriittejä. Paraneeko elämänlaatuni, jos menen kursseille?

Ei parane. Kurssin voi käydä, mutta kurssi jää täysin tehottomaksi, mikäli mf-taitoja ei ala harjoitella päivittäin. Kurssi antaa hyvän sysäyksen mf:n harjoittamiseen, mutta se ei ole välttämätön. Lainaamalla kirjastosta mf-oppaan ja harjoite-CD:n pääsee hyvin alkuun, ja halvalla. Kurssia paljon olennaisempi asia on päivittäinen oma harjoittelu, noin 30 minuuttia päivässä, ja lisäksi tietoisen läsnäolon opettelu arjen tilanteissa. Pyykkikoneen täyttö tai hampaiden harjaus voivat tapahtua tietoisesti läsnä ollen, vaikka kesämökin laituri on tietysti idyllisempi ympäristö olla tietoisesti läsnä.

Mitä mindfulness merkitsee sinulle itsellesi käytännön elämässä?

Minulle se on opettanut tietoista hetkeen pysähtymistä. Tänään on hyvin stressaava ja kiireinen päivä. Olin koiran kanssa aamulla metsässä, ja ajatukset askaroivat tulevassa. Sitten yhtäkkiä huomasin, missä olen ja tunsin syksyisen metsän tuoksut, viileän ilman, auringon säteet. Stressini lievittyi heti. Mindfulnessin hyväksyvyys on minulle tärkeä. Vastoinkäymisetkin voi hyväksyä, niihin voi ottaa etäisyyttä ja ymmärtää, että ne eivät ole pysyviä.

Juhani E. Lehto on koulutukseltaan biologi, joka on myöhemmin väitellyt tohtoriksi pääaineenaan kasvatustiede. Nykyisiä tutkimuskohteita ovat mindfulness sekä lasten uni, onnellisuus ja masentuneisuus.

Edit 26.7.2019: Täydennetty ingressiä.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Elämäntaidot