Suomalaistenkin koulujen digitaalisuus kasvaa koko ajan, vaikka emme edelläkävijä tekniikassa olekaan. Esimerkiksi osa lukiolaisista velvoitetaan jo hankkimaan oman kannettavan tietokoneen, sillä syksyllä luokionsa aloittaneet ovat ensimmäisiä, jotka suorittavat sähköisen ylioppilaskokeen ja käyttävät muutenkin kasvavassa määrin digitaalisia oppimateriaaleja.
Suurimmalla osalla suomalaisopiskelijoista ei kannettavia vielä ole, mutta yhä useammalla on repussaan älypuhelin tai tablet-tietokone - hyödynnettiin sitä opetuksessa tai ei. Nämä mobiililaitteet ovat korvaamattomia myös opiskelussa, sillä sovellusten avulla niitä voi hyödyntää mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin.
Tässä hyviä apuvälineitä digitaaliseen koulureppuun.
Ajatukset kasaan
Toisinaan tuntuu, että mielessä on paljon tehtäviin liittyviä asioita, mutta niitä on vaikea saada paperille - tai läppärille. Ajatuksia kannattaa järjestellä hyödyntämällä jotain lukuisista markkinoilla olevista mind map -sovelluksista.
Yksi tällaisista on esimerkiksi SimpleMind, joka on julkaistu iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Macille.
Ajatusmalleja voi yksinkertaisesti raahata paikalleen ja niihin voi liittää monenlaista tekstiä, kuvaa ja kuviota. SimpleMind osaa synkronoida sisältöä Dropboxin kautta ja siitä saa muutenkin sisältöä kiitettävän monessa muodossa ulos.
Vauhtia lukunopeuteen
Joskus on vain pakko päntätä, oli syynä sitten oma kykenemättömyys opiskelun aikatauluttamiseen tai muuten kasautuneet projektit. Mobiililaitteille on kehitetty paljon sovelluksia, joiden avulla voi yrittää nopeuttaa omaa lukemistaan.
Androidille on tarjolla esimerkiksi Spree ja iOS:lle ReadQuick ja Velocity. Näistä sovelluksista voit lukea tarkemmin Kuningaskuluttajan aiemmasta kirjoituksesta.
Tieteellistä laskentaa
Kukaan ei nykypäivänä jaksa kanniskella mukana erillistä laskinta, mutta jos koulutehtävät vaativat laskimelta vähän enemmänkin kuin perustoimintoja, on tarjokkaita pähkinän purentaan enemmän kuin tarpeeksi.
Esimerkiksi Androidille hyvänä pidetty tieteellinen laskin on RealCalc Scientific Calculator. iOS:lle yksi vastaavanlaisista laskimista on PCalc.
PCalcissa on perinteisen laskemisen ja yksikkömuunnosten lisäksi käytössä mm. tuki heksadesimaaleille ja binäärilaskelmille. Hienoa on se, että käyttäjä voi valita iten seä miellyttävän ilmeen laskimelleen aina minimalistisesta erittäin näyttävään. Myös RealCalcissa on vastaavanlaisia toimintoja.
Suunnittele aikataulusi
Kurssimuotoiseksi muuttuneet koulut tekevät lukujärjestyksen ja ennen kaikkea oman työjärjestyksen luomisesta helposti hankalaa. Perinteiset kalenterit ja muistilaput, kuten Googlen tai Applen tarjoamat, toimivat tietysti perusajankäytönhallintaan, mutta suoranaisesti opiskelutarkoitukseen luoduista sovelluksista saa monesti enemmän irti monipuolisten ominaisuuksien takia.
Android-käyttäjille on tarjolla muun muassa MyHomework Student Planner ja iOS:lle iStudiez Pro. Niiden avulla onnistuu koulupäivien lisäksi esimerkiksi tehtävien, projektien ja ryhmätöiden aikatauluttaminen. Plussaa siitä, että unohteleva (vai laiska?) opiskelija saa muistutuksia tekemättömistä hommista.
Kielten oppimiseen uutta kulmaa
Opiskelija ei voi välttää kielten opiskelua - ja miksi haluaisikaan, siitä on oikeasti elämässä hyötyä. Sovellukset voivat tehdä kielten oppimisesta myös hauskaa, siitä hyvänä esimerkkinä Androidille ja iOS:lle oleva Duolingo.
Sovellukset voivat tehdä kielten oppimisesta myös hauskaa.
Pelillistämisen kautta opettava Duolingo on valittu App Storessa ja Google Playssa vuoden sovellukseksi ja best of the bestiksi, joten tuloksiakin on syntynyt pelaamisen lomassa. Tällä hetkellä Duolingo tarjoaa opetusta espanjan kielessä, ranskassa, italiassa, saksassa ja portugalissa. Lisää Duolingosta ja kieltä kääntävistä sovelluksista Kuningaskuluttajan aiemmassa kirjoituksessa.
Koira söi kotitehtävät?
Vanhan puujalkavitsin mukaan koira syö aina kotitehtävät, kun ne ovat jääneet tekemättä. Digitaalisena aikana koiran virkaa voi toimittaa sopivasti sattunut ukonilma, väärään paikkaan kaatunut mehulasi tai juuri sinun koneestasi kiinnostunut pitkäkyntinen.
Ratkaisu on tietysti käyttää pilvipalvelua tiedostojen säilyttämiseen. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive (eli entinen SkyDrive) ja Box. Androidille näistä saa kaikki muut paitsi Applen iCloudin. iOS:lle voi valita minkä tahansa näistä.
Jokaisesta palvelusta saa ilmaiseksi muutamia gigatavuja säilytystilaa
Jokaisesta palvelusta saa ilmaiseksi muutamia gigatavuja säilytystilaa, joka riittää tavallisissa dokumenteissa jo melko pitkälle. Boxissa 10Gt, Dropboxissa 2Gt, Google Drivessa 15Gt (jakautuu Gmailin, Driven ja Google+:n kesken), OneDrivessa 15Gt ja iCloudissa 5Gt (jakautuu varmuuskopiointiin, ohjelmien tietoihin ja sähköpostiin).
Lisää saa tietysti ostamalla extratilaa tai jakamalla tiedostoja useiden palveluiden kesken. Palveluiden erot liittyvät monikäyttöisyyteen, synkronointiin ja käyttöliittymiin, ja kullakin palvelulla on puolestapuhujansa. Oikeastaan vain kokeilemalla huomaa mikä on paras kenenkin tarpeisiin ja millekin laitteelle.
Lähteet kuntoon!
Korkeammilla oppiasteilla lähdeluettelon kokoaminen voi olla varsinkin pidemmässä työssä inhottavaa näperreltävää. Tätä mekaanista luetteloimista pyrkii helpottamaan kirjojen viivakoodeja lukeva EasyBib. Se on ladattavissa sekä iOS:lle että Androidille.
EasyBib lukee kirjan viivakoodin ja kerää automaattisesti sen julkaisutiedot siistiin muotoon. Vaihtoehtoina kolme eri tyylilajia: MLA, APA ja Chicagon tyyli. Tiedot voi lähettää mobiililaitteesta itselleen sähköpostilla tai leikata-liimata suoraan kotitehtävään.
Hyötyä tästä on ainakin paljon ulkomaisia kirjoja lukeville, kuten ammatti- ja korkeakouluopiskelijoille. Suomenkielisiä kirjojen Easybib ei tuntunut tunnistavan niin hyvin.
Asiat kunnolla muistiin
Perinteinen muistio tai lehtiö on käytettävyydessään erinomainen, mutta se missä mobiililaitteiden muistiinpanosovellukset pesevät paperin on monipuolisuus. Ne tarjoavat helpon tavan kirjata muistiin asioita, mutta tiedot ovat pilvipalvelujen ja synkronoinnin ansiosta käytössä missä ja milloin vain. Ei enää väärässä osoitteessa olevia muistiinpanoja.
Esimerkiksi puhelimella nopeasti ylös kirjatut asiat ovat käytössä läppärissä kun varsinainen työ alkaa. Lisäksi monet nimekkäistä muistiinpano-ohjelmista toimivat myös ristiin eri ekosysteemeissä eli esimerkiksi iOS:ssä ja Androidissa sekä Macissa ja Windowsissa.
Yksi parhaimmista ja monikäyttöisimmistä sovelluksista on Evernote (iOS, Android).
Sen avulla on mahdollista kirjoittaa perinteisiä tekstimuistiinpanoja ja yhdistää niihin helposti puhelimella tai tabletilla otettuja kuvia ja vaikkapa äänimuistioita. Periaatteessa luennosta voisi ottaa nauhoitteen ja samalla kirjata muistiin keskeisiä kohtia. Tai ottaa kuvia esitetyistä kalvoista ilman tarvetta kirjoittaa niitä ylös.
Tietojen hakeminen on helppoa sisäänrakennetulla hakukoneella ja tätä voi vielä helpottaa lisäämällä muistiinpanoihin tageja. Kun kotona pitää kirjoittaa esimerkiksi essee tai muu kotitehtävä aiheesta, on materiaaliin näppärä palata joko mobiililaitteella tai tietokoneella, ja siinäkin voi valita perinteisen selaimen tai erillisen Evernote-ohjelman.
Toinen vaihtoehto on Simplenote (iOS, Android, Kindle). Kuten nimikin kertoo, se on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi.
Niinpä sillä voi vain kirjoittaa asioita muistiin. Tosin on sanottava, että useimmiten luennoilta tai vastaavista tilaisuuksista tulee nimenomaan kirjattua ylös asioita, ei niinkään otettua audiota tai kuvia. Yksinkertaisuus saattaa siis olla myös hyve.
Evernoten tapaan Simplenotessa voi myös lisätä muistiinpanoihin tägeja ja hyödyntää mobiilisovellusten lisäksi myös selaimen kautta toimivaa versiota. Myös versiointia voi kehua. Jos jotain tulee vahingossa poistettua, voi edelliseen versioon palata näppärän liukukytkimen avulla.
Hyvää opiskeluntäyteistä syksyä!