Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Sovelluksia opiskelijalle - 8 tapaa opintojen tehostamiseen

Ipad kouolussa
Ipad kouolussa Kuva: Shutterstock lisenssi Andrey Popov/Kuningaskuluttaja e-koulu

Suomalaistenkin koulujen digitaalisuus kasvaa koko ajan, vaikka emme edelläkävijä tekniikassa olekaan. Esimerkiksi osa lukiolaisista velvoitetaan jo hankkimaan oman kannettavan tietokoneen, sillä syksyllä luokionsa aloittaneet ovat ensimmäisiä, jotka suorittavat sähköisen ylioppilaskokeen ja käyttävät muutenkin kasvavassa määrin digitaalisia oppimateriaaleja.

Suurimmalla osalla suomalaisopiskelijoista ei kannettavia vielä ole, mutta yhä useammalla on repussaan älypuhelin tai tablet-tietokone - hyödynnettiin sitä opetuksessa tai ei. Nämä mobiililaitteet ovat korvaamattomia myös opiskelussa, sillä sovellusten avulla niitä voi hyödyntää mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin.

Tässä hyviä apuvälineitä digitaaliseen koulureppuun.

Ajatukset kasaan

simplemind
Androidin SimpleMind toimii hyvänä ajatusten kokoajana simplemind simplemind mindmap

Toisinaan tuntuu, että mielessä on paljon tehtäviin liittyviä asioita, mutta niitä on vaikea saada paperille - tai läppärille. Ajatuksia kannattaa järjestellä hyödyntämällä jotain lukuisista markkinoilla olevista mind map -sovelluksista.

Yksi tällaisista on esimerkiksi SimpleMind, joka on julkaistu iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Macille.

Ajatusmalleja voi yksinkertaisesti raahata paikalleen ja niihin voi liittää monenlaista tekstiä, kuvaa ja kuviota. SimpleMind osaa synkronoida sisältöä Dropboxin kautta ja siitä saa muutenkin sisältöä kiitettävän monessa muodossa ulos.

Vauhtia lukunopeuteen

Joskus on vain pakko päntätä, oli syynä sitten oma kykenemättömyys opiskelun aikatauluttamiseen tai muuten kasautuneet projektit. Mobiililaitteille on kehitetty paljon sovelluksia, joiden avulla voi yrittää nopeuttaa omaa lukemistaan.

Androidille on tarjolla esimerkiksi Spree ja iOS:lle ReadQuick ja Velocity. Näistä sovelluksista voit lukea tarkemmin Kuningaskuluttajan aiemmasta kirjoituksesta.

Tieteellistä laskentaa

pcCalc
iOS:n PCalcin ulkonäköä voi muokata haluamakseen pcCalc pccalc

Kukaan ei nykypäivänä jaksa kanniskella mukana erillistä laskinta, mutta jos koulutehtävät vaativat laskimelta vähän enemmänkin kuin perustoimintoja, on tarjokkaita pähkinän purentaan enemmän kuin tarpeeksi.

Esimerkiksi Androidille hyvänä pidetty tieteellinen laskin on RealCalc Scientific Calculator. iOS:lle yksi vastaavanlaisista laskimista on PCalc.

PCalcissa on perinteisen laskemisen ja yksikkömuunnosten lisäksi käytössä mm. tuki heksadesimaaleille ja binäärilaskelmille. Hienoa on se, että käyttäjä voi valita iten seä miellyttävän ilmeen laskimelleen aina minimalistisesta erittäin näyttävään. Myös RealCalcissa on vastaavanlaisia toimintoja.

Suunnittele aikataulusi

myHomework student planner
Koulutöiden suunnittelua Android-laitteella myHomework student planner myhomework student planner

Kurssimuotoiseksi muuttuneet koulut tekevät lukujärjestyksen ja ennen kaikkea oman työjärjestyksen luomisesta helposti hankalaa. Perinteiset kalenterit ja muistilaput, kuten Googlen tai Applen tarjoamat, toimivat tietysti perusajankäytönhallintaan, mutta suoranaisesti opiskelutarkoitukseen luoduista sovelluksista saa monesti enemmän irti monipuolisten ominaisuuksien takia.

Android-käyttäjille on tarjolla muun muassa MyHomework Student Planner ja iOS:lle iStudiez Pro. Niiden avulla onnistuu koulupäivien lisäksi esimerkiksi tehtävien, projektien ja ryhmätöiden aikatauluttaminen. Plussaa siitä, että unohteleva (vai laiska?) opiskelija saa muistutuksia tekemättömistä hommista.

Kielten oppimiseen uutta kulmaa

Opiskelija ei voi välttää kielten opiskelua - ja miksi haluaisikaan, siitä on oikeasti elämässä hyötyä. Sovellukset voivat tehdä kielten oppimisesta myös hauskaa, siitä hyvänä esimerkkinä Androidille ja iOS:lle oleva Duolingo.

Sovellukset voivat tehdä kielten oppimisesta myös hauskaa
.
Pelillistämisen kautta opettava Duolingo on valittu App Storessa ja Google Playssa vuoden sovellukseksi ja best of the bestiksi, joten tuloksiakin on syntynyt pelaamisen lomassa. Tällä hetkellä Duolingo tarjoaa opetusta espanjan kielessä, ranskassa, italiassa, saksassa ja portugalissa. Lisää Duolingosta ja kieltä kääntävistä sovelluksista Kuningaskuluttajan aiemmassa kirjoituksessa.

Koira söi kotitehtävät?

Vanhan puujalkavitsin mukaan koira syö aina kotitehtävät, kun ne ovat jääneet tekemättä. Digitaalisena aikana koiran virkaa voi toimittaa sopivasti sattunut ukonilma, väärään paikkaan kaatunut mehulasi tai juuri sinun koneestasi kiinnostunut pitkäkyntinen.

Ratkaisu on tietysti käyttää pilvipalvelua tiedostojen säilyttämiseen. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Dropbox, Google Drive, iCloud, OneDrive (eli entinen SkyDrive) ja Box. Androidille näistä saa kaikki muut paitsi Applen iCloudin. iOS:lle voi valita minkä tahansa näistä.

Jokaisesta palvelusta saa ilmaiseksi muutamia gigatavuja säilytystilaa

Jokaisesta palvelusta saa ilmaiseksi muutamia gigatavuja säilytystilaa, joka riittää tavallisissa dokumenteissa jo melko pitkälle. Boxissa 10Gt, Dropboxissa 2Gt, Google Drivessa 15Gt (jakautuu Gmailin, Driven ja Google+:n kesken), OneDrivessa 15Gt ja iCloudissa 5Gt (jakautuu varmuuskopiointiin, ohjelmien tietoihin ja sähköpostiin).

Lisää saa tietysti ostamalla extratilaa tai jakamalla tiedostoja useiden palveluiden kesken. Palveluiden erot liittyvät monikäyttöisyyteen, synkronointiin ja käyttöliittymiin, ja kullakin palvelulla on puolestapuhujansa. Oikeastaan vain kokeilemalla huomaa mikä on paras kenenkin tarpeisiin ja millekin laitteelle.

Lähteet kuntoon!

EasyBib
EasyBib lukee kirjojen viivakoodit EasyBib easybib

Korkeammilla oppiasteilla lähdeluettelon kokoaminen voi olla varsinkin pidemmässä työssä inhottavaa näperreltävää. Tätä mekaanista luetteloimista pyrkii helpottamaan kirjojen viivakoodeja lukeva EasyBib. Se on ladattavissa sekä iOS:lle että Androidille.

EasyBib lukee kirjan viivakoodin ja kerää automaattisesti sen julkaisutiedot siistiin muotoon. Vaihtoehtoina kolme eri tyylilajia: MLA, APA ja Chicagon tyyli. Tiedot voi lähettää mobiililaitteesta itselleen sähköpostilla tai leikata-liimata suoraan kotitehtävään.

Hyötyä tästä on ainakin paljon ulkomaisia kirjoja lukeville, kuten ammatti- ja korkeakouluopiskelijoille. Suomenkielisiä kirjojen Easybib ei tuntunut tunnistavan niin hyvin.

Asiat kunnolla muistiin

evernote
Evernote palvelee vaikka millä alustoilla evernote evernote

Perinteinen muistio tai lehtiö on käytettävyydessään erinomainen, mutta se missä mobiililaitteiden muistiinpanosovellukset pesevät paperin on monipuolisuus. Ne tarjoavat helpon tavan kirjata muistiin asioita, mutta tiedot ovat pilvipalvelujen ja synkronoinnin ansiosta käytössä missä ja milloin vain. Ei enää väärässä osoitteessa olevia muistiinpanoja.

Esimerkiksi puhelimella nopeasti ylös kirjatut asiat ovat käytössä läppärissä kun varsinainen työ alkaa. Lisäksi monet nimekkäistä muistiinpano-ohjelmista toimivat myös ristiin eri ekosysteemeissä eli esimerkiksi iOS:ssä ja Androidissa sekä Macissa ja Windowsissa.

Yksi parhaimmista ja monikäyttöisimmistä sovelluksista on Evernote (iOS, Android).

Sen avulla on mahdollista kirjoittaa perinteisiä tekstimuistiinpanoja ja yhdistää niihin helposti puhelimella tai tabletilla otettuja kuvia ja vaikkapa äänimuistioita. Periaatteessa luennosta voisi ottaa nauhoitteen ja samalla kirjata muistiin keskeisiä kohtia. Tai ottaa kuvia esitetyistä kalvoista ilman tarvetta kirjoittaa niitä ylös.

Tietojen hakeminen on helppoa sisäänrakennetulla hakukoneella ja tätä voi vielä helpottaa lisäämällä muistiinpanoihin tageja. Kun kotona pitää kirjoittaa esimerkiksi essee tai muu kotitehtävä aiheesta, on materiaaliin näppärä palata joko mobiililaitteella tai tietokoneella, ja siinäkin voi valita perinteisen selaimen tai erillisen Evernote-ohjelman.

Toinen vaihtoehto on Simplenote (iOS, Android, Kindle). Kuten nimikin kertoo, se on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Niinpä sillä voi vain kirjoittaa asioita muistiin. Tosin on sanottava, että useimmiten luennoilta tai vastaavista tilaisuuksista tulee nimenomaan kirjattua ylös asioita, ei niinkään otettua audiota tai kuvia. Yksinkertaisuus saattaa siis olla myös hyve.

Evernoten tapaan Simplenotessa voi myös lisätä muistiinpanoihin tägeja ja hyödyntää mobiilisovellusten lisäksi myös selaimen kautta toimivaa versiota. Myös versiointia voi kehua. Jos jotain tulee vahingossa poistettua, voi edelliseen versioon palata näppärän liukukytkimen avulla.

Hyvää opiskeluntäyteistä syksyä!

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.