Hyppää pääsisältöön

UPplus: Noin yhdeksän kysymystä Helena Rängmanille

- Kengät on aika ratkaiseva ja vaatteet. Ne vaikuttavat olemiseen: ryhtiin ja liikkumiseen, Helena Rängman kuvailee roolihahmon rakentamista.

Kun pitkä, siro ja kaunis Marika pyyhältää kohtaukseen, on jälleen kerran tiukka, raivoisa tai yltiöpäisen innoissaan, on vaikea nähdä ihmistä roolihahmon takaa. Onko Helena oikeasti kuin Marika? Ajatuskin naurattaa näyttelijää: - Sehän ei laita ruokaa, ei siivoa, sotkee vaan. Minä olen tämmöinen käsillä näprääjä, leipomista ja ruuanlaittoa harrastava Helena kuvailee.

Helena Rängman
Helena Rängman Kuva: Yle/Anu Köyhäjoki-Järvinen helena rängman
Intohimoinen piirtäjä muistaa kuvanneensa tulevan ammattinsa jo varhain: lentoemäntä tai opettaja! Näyttelijyys tuli näyttelijälle itselleenkin hiukan kuin puun takaa: - Minusta piti tulla huilisti, mutten saanutkaan opiskelupaikkaa. Koska tanssin, lauloin ja harrastin nuorisoteatteria, päädyin pyrkimään teatterikouluun - näyttelijähän saa tehdä tätä kaikkea! Helena nauraa lukioaikaista ajatuksenjuoksuaan.

Musiikkiluokat ja -opistot kolunnut Sibelius-lukion kasvatti löysi tanssin vasta lukiossa. - En mahtunut koulun orkesteriin tai kuoroon, mutta halusin opiskella taideaineita. Lukujärjestyksessä olikin sitten joka iltapäivä nykytanssia, sambaa, klassista tai kansantansseja, Helena luettelee. Nykyään repertuaariin kuuluu myös irlantilainen tanssi. Tanssi- ja musiikkipainotteisessa koulussa kokenut kuorolaulaja tutustui ensi kerran myös yksinlauluun, ja nyt Helenalla on taskussaan tuore muusikon ammattitutkinto klassisesta laulusta.

Helena harrastaa edelleen tanssia, laulua ja soittoa ja tarvitsee taitojaan myös työssään. Siksi rajanveto harrastamisen ja työn välillä onkin vaikeaa. - Aiemmin ajattelin, että harrastuksia ovat ne jutut, joista en saa palkkaa, mutta ei se ihan niinkään mene, Helena pohtii ja kuvailee viimeisintä - palkatonta - kotoiluharrastustaan: - Villivihannekset! Vuohenputki ja voikukka ovat jo niin vähissä tontilta, että pitää varmaan mennä soittamaan naapurin ovikelloa!

Kommentit
 • Testaa tietosi UP:n 1. tuotantokaudesta

  Uuden Päivän ensimmäinen kausi nähtiin vuosina 2010-2011.

  Uuden Päivän ensimmäinen kausi nähtiin vuosina 2010-2011. Testaa, kuinka hyvin muistat sen tapahtumat. Koko kausi katsottavissa nyt Yle Areenassa.

 • Koe Uusi Päivä uudelleen alusta

  Fanien toive toteutuu vihdoin!

  Uuden Päivän uskolliset fanit ovat jo pitkään toivoneet näkevänsä sarjan uudelleen alusta. Nyt heidän toiveensa toteutetaan! Uuden Päivän 1. ja 2. kausi julkaistaan Yle Areenassa 15.2.2019.

 • Näin Uuden Päivän käsikirjoitukset syntyivät

  Yle avaa sarjan arkistot kaikille luettavaksi.

  Uusi Päivä julkaisi kaikkien 802:n jakson käsikirjoitukset. Alusta alkaen ovat sarjan ystävät päässeet kurkistamaan kulissien taakse, miten UP:ta tehdään. Sarja tarjoaa nyt ainutlaatuisen tilaisuuden lukea mistä se tehtiin.