Hyppää pääsisältöön

Viikon Kellaribändi: Rakastuimme ja aloimme tehdä toisillemme musiikkia

YleX:n Uuden musiikin iltavuoro esittelee radiossa ja netissä demoasteella olevia bändejä ja artisteja maanantaista torstaihin. Joka viikko valitaan myös Viikon Kellaribändi, joka tällä viikolla on varsinainen rakkauden hedelmä.

Old & Romance // Kuva: YleX Kellari

Viikon parhaaksi Kellaribändiksi YleX:n musiikkitoimittajat valitsivat tällä viikolla Old & Romance-yhtyeen seuraavin sanoin:

- Old & Romance on folkista, popista, bluesista sekä laulaja- ja lauluntekijäperinteestä ammentava yhtye, jonka musiikissa akustinen äänimaailma ja herkät tarinat kohtaavat. Musiikin eurooppalaisella sielulla on ranskalaisia vivahteita, kun trumpetti ja perkussiot lisätään nykyajan popsynteesiin. Old & Romancen ytimen muodostaa avopari muusikko Alina Lehti ja runoilija, laulaja-lauluntekijä Jussi Sutinen. Taustabändissä soivat perkussiot, soolokitara ja trumpetti.

Milloin ja miten aloititte musan tekemisen?

- Old & Romance syntyi majakaksi pimeään syysmereen vuonna 2013. Rakastuimme ja aloimme tehdä toisillemme musiikkia. Biisejä syntyi nopeasti ikään kuin vahingossa setillinen, ja hiljalleen vuonna 2014 mukaan pyydettiin lisää muusikoita. Tätä ennen olimme soittaneet molemmat Corde Lissessä. Musiikkia olemme tehneet ja eläneet aina.

Mitkä ovat tähänastisen uran suurimmat saavutukset?

- Hämeenpuisto 13 on O & R:n ensimmäinen demo, joten sen menestys ehdottomasti. Se on täydellinen synteesi musiikistamme ja tuli vastaanotetuksi juuri niistä lyyrisistä ja musiikillisista lähtökohdista, josta haaveilimme.

Paljonko olette keikkailleet ja minkälainen live-bändi olette?

- Keikkataival potkaistiin virallisesti käyntiin koko bändin voimin syyskuun alussa, ennen sitä on soiteltu hajanaisemmin pienemmillä kokoonpanoilla pitkin kesää. Livenä Old & Romance on koskettava, pysäyttävä ja herkkä, muttei kuitenkaan liian vakava. Keikoilla on rakkausfiilis läsnä!

Mihin tähtäätte, onko musiikki vain harrastus vai haluatteko siitä ammatin?

-Harrastusvuodet on jo lusittu, nyt tehdään tosissaan.

Ketkä ovat esikuvianne?

- Melko laajasti musiikintekijät 1700-luvulta nykypäivään. Jussin musiikilliset intohimot kohdistuvat eniten laulaja-lauluntekijöihin ja folkmusiikkiin, Alina ammentaa esimerkiksi jazzista ja musiikkiteatterista. Yhteisiä diggailun kohteita ovat tällä hetkellä esimerkiksi Robert Francis ja Katzenjammer.

Onko sanoituksilla tärkeä rooli? Onko kielellä suuri merkitys?

- Sanoilla ja sillä, miten asiat sanotaan, on ainutlaatuinen merkitys musiikissamme. Niiden tulee olla yhtä loppuun asti hiottuja kuin melodian tai rytmin. Haluamme nostaa esille kielen merkitystä musiikissa ja teksteissämme sisältö on tärkeä - unohtamatta kuitenkaan sitä, että sanoilla voi leikkiä ja kevyestikin voi kirjoittaa.

Mikä inspiroi teitä musiikillisesti?

- Rakkaus, intohimo, luovuus, luonnon kirjo, vanhukset Hämeenpuiston penkillä, blues, folk, Euroopan kauniit ja rosoiset kaupungit, Lars von Trierin elokuvat, runous, historia, teatteri ja kieli, noin niin kuin esimerkkeinä.

Miltä tuntuu, kun oma biisi soi radiossa?

- Hienolta! Alina juoksi riemuissaan ympäri kämppää. Olo on kiitollinen ja tuntuu hyvältä olla ylpeä siitä, että oma musiikki pääsee esille.

Bändin terveiset: 

Old & Romancea kannattaa tykkäillä sekä seurata Facebookissa ja täällä. 

Lähteet: YleX Kellari