Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Tekstit ja tekstiilit

Lukuisia t-paitoja.
Lukuisia t-paitoja. Kuva: Blazerman printti

Muistatteko 1980-luvun, jolloin UCLA-paidat ja hupparit valtasivat Suomenkin? Kyllä UCLA, University of California, Los Angeles, vuonna 1919 perustettu yliopisto Yhdysvaltain länsirannikolla. Suomessa asuu tuhansia ihmisiä, jotka ovat olleet USA:ssa vaihto-oppilaina, mutta Los Angelesin yliopistossa opiskelleita ei liene niin paljon, että pelkästään he olisivat vallanneet Suomen kirkonkylät huppareineen ja verkkareineen muutaman vuoden ajaksi.

Ihmisten vaatteissa lukee hämmästyttävän paljon viestejä kanssaihmisille. Niitähän on ainakin neljää lajia. On luontevaa, että vaatteen valmistaja mainostaa tuotteissa itseään, kuten Levi’s, Boss ja Fruit of The Loom. Sitten on fanipaitoja, yleensä T-paitoja, joihin on painettu idolin nimi ja kuva, kuten The Ramones, Ludvig van Beethoven tai vaikka I Love NY. Kolmas laji ovat vitsi-T-paidat, joilla halutaan kertoa, että tässä kulkee Isäntä, Amerikassa olisin jo miljonääri tai Olen skitsofreenikko – niin minäkin.

Kiinnostavin näistä lajeista on kuitenkin neljäs, paidat joissa lukee vaikkapa State Park – Wild And Civilized (eli valtion puisto, villi ja kesytetty), ORIGINAL. URBAN. BRAND. COOL. CRAZY. WICKED. (eli alkuperäinen, kaupunkilainen, tuotemerkki, nasta, hullu, siisti), nothing of NOTHING (eli ei minkään ei mikään) tai sitten SLEEP IS COMMERCIAL (nukkuminen on kaupallista). Ei, nämä tekstit eivät ole keksittyjä vaan oikeista vaatteista poimittuja.

Miten kukaan vaatesuunnittelija voi ajatella, että tuhannet suomalaiset haluaisivat julistaa kanssaeläjilleen tällaisia asioita? Miksi kukaan haluaa julistaa tällaisia asioita? Kuka suunnittelee viestit, joita suomalaiset julistavat toisilleen vaatteissaan? Vaatesuunnittelija ja Lahden muotoiluinstituutin muoti- ja vaatetussuunnittelun vastuuopettaja Esa Lukala kertoo. Lokakuu 2011.

9Gag-sarjakuva: How T-Shirts are designed

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri