Hyppää pääsisältöön

Asko Sahlberg: Yö nielee päivät

kirjailija Asko Sahlberg
kirjailija Asko Sahlberg Kuva: © Peter Svenson asko sahlberg

Asko Sahlbergin romaani Yö nielee päivät on moneen suuntaan ajatuksia herättävä teos. Se on kieltämättä iso siirtolaisromaani, mutta siinä on myös rikostarinan aineksia ja arkista aikalaiskuvausta. Tämä tekee romaanista lukijalleen ristiriitaisen ongelmallisen. Tuntuu siltä kuin Sahlberg olisi kirjoittanut sitä eri aikoina. Osan jo tehdessään Göterborg-sarjaa aivan 2000 -luvun alussa ja osan aivan hiljattain, suuren Herodes romaanin jälkeen.

Päähenkilö Jakobsson muuttaa 1970-luvun alussa paremman elämän perässä Ruotsiin. Ensiksi hän menee töihin autotehtaaseen, sitten yksityisyrittäjäksi, joka pärjää vilungilla. Tarina kuljettaa Jakobssonin menneestä tähän päivään. Kaikki suomalaiset ovat alkoholisoituneita ja pärjäävät vain hämärillä hommilla. Näin Sahlberg itse vahvistaa ruotsalaisten käsitystä suomalaisista finnjäveleistä.

Romaanissa ovat mukana Sahlbergille tuttu pimeän romantisointi ja pyrkimys ihmisen pahuuden ymmärtämiseen. Hän uskoo lannistumattomaan hyvään, mutta lopputulos on tässä romaanissa valitettavasti kyyninen.

Asko Sahlberg (s. 1964)

Viikon kirjassa 16.9. klo 17.20

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri