Hyppää pääsisältöön

Galantit intiaanit

Kuva Jean-Philippe Rameaun oopperasta Galantit intiaanit (Les Indes galantes)
Kuva Jean-Philippe Rameaun oopperasta Galantit intiaanit (Les Indes galantes) Kuva: Opéra national de Paris/Cosimo Mirco Magliocca galantit intiaanit

Jean-Philippe Rameaun säveltämä oopperabaletti kertoo rakkaudesta kaukomailla.
Areenassa 30 päivää

Vuonna 1725 Pariisiin saapui vieraita kaukaa: Mitchigamea-heimon Chicagou ja viisi muuta intiaanipäällikköä matkustivat Illinoisista kuningas Ludvig XV:n hoviin vakuuttamaan uskollisuuttaan Ranskan kruunulle.

Vierailullaan päälliköt esittivät tansseja ranskalaisyleisölle Pariisin Italialaisessa teatterissa. Mukana yleisössä oli myös säveltäjä Jean-Philippe Rameau, joka innostui säveltämään rondon nimeltä ”Les sauvages” eli ”Villit”.

Kymmenisen vuotta myöhemmin, vuonna 1735 sai ensi-iltansa oopperabaletti Les Indes galantes, jossa Les sauvages on mukana viimeisenä osana. Teos sisältää prologin ja neljä toisiinsa liittymätöntä näytöstä, jotka sijoittuvat eksoottisille kaukomaille: Turkkiin, Inkojen valtakuntaan, Persiaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Pariisin oopperan esitys on kuvattu vuonna 2004. Esityksen on ohjannut Andrei Serban, koreografian on laatinut Bianca Li, ja Les Arts Florissants -orkesteria johtaa William Christie.

  • Galantit intiaanit (Les Indes galantes), Ranska 2004

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa