Hyppää pääsisältöön

Kilpirauhanen sytytti lääkärisodan

Valviran toimisto Helsingin Sörnäisissä.
Valviran toimisto Helsingin Sörnäisissä. Kuva: MOT, Yle valvira

Lääkärit ilmiantavat toisiaan ja potilaat ovat paniikissa. Viranomaiset puuttuvat järein toimin lääkäreiden kiistelyyn. Kaiken tämän on saanut aikaan pieni kilpirauhanen.

MOT kertoo kolmen potilaan tarinan. Vuosien sairastelun ja tuloksettomien diagnoosien jälkeen he ovat hakeneet ja saaneet uusia ratkaisuja ongelmiinsa. Kaikki kolme voivat nyt paremmin kuin aikaisemmin.

Valvira on rajoittanut kahden lääkärin oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita, ja kaksi lääkäriä on saanut varoituksen. Kanteluiden tekijöinä ovat olleet muut lääkärit.

”Tämä kiista on hyvin poikkeuksellinen siinä mielessä, että hyvin harvoin lääkärit kiistelevät näin kovasti jostakin yksittäisestä hoitomuodosta”, Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo.

Osa lääkäreistä nimittelee kollegoitaan puoskareiksi. Valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä edustavien lääkäreiden mielestä valtavirtalääkäreiden ammattitaidossa on pahoja puutteita.

Lääkäreiden kiistoista kärsivät eniten potilaat.

MOT:ssä lääkärit ja potilaat puhuvat nyt suunsa puhtaaksi kilpirauhasesta.

MOT: Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia
TV1 maanantaina 22.9. klo 20

 • Lobbarit iskevät vielä kun EU-lakeja pannaan täytäntöön

  Suuryritykset jyräävät kansalaisjärjestöt lobbauksessa

  Suuryritysten lobbarit pystyvät vaikuttamaan Euroopan unionin lainsäädäntöön vielä täytäntöönpanovaiheessa. Jopa aivan pienillä, prosentin kymmenyksen suuruisilla muutoksilla voi yritykselle olla iso taloudellinen merkitys.

 • Lobbaamista ei Suomessa säädellä lainkaan

  Eduskunnan vierailijatietojen julkisuus edelleen rajallinen.

  Kolme kansalaisjärjestöä käynnisti perjantaina kansalaisaloitteen lobbarirekisterin saamiseksi Suomeen. Järjestöt ovat Open Knowledge Finland, Avoin ministeriö ja Transparency Finland.

 • Yrittäjät montun reunalla: käsikirjoitus

  Lue tästä ohjelman käsikirjoitus

  Valtio omistaa kolmasosan koko Suomen pinta-alasta. Valtion maat on annettu Metsähallituksen hallittaviksi. Se on liikelaitos, jonka yksi tehtävä on ylläpitää 40 kansallispuistoa. Metsähallituksen pitää myös tuottaa rahaa valtion kassaan - viime vuonna 117 miljoonaa euroa.