Hyppää pääsisältöön

Mikään ei enää pysy salassa

Mikään ei pysy enää salassa.
Mikään ei pysy enää salassa. Kuva: Yle tallennus

Ne tietävät sinusta lähes kaiken. Ne valvovat, mitä teet ja kenen kanssa. Ne ovat turvallisuuspalveluita, krakkereita ja yrityksiä, jotka tienaavat tietojaan myymällä. Edward Snowdenin paljastusten ansiosta tiedämme, että se mitä aiemmin pidimme vainoharhaisena onkin totta.

Viime kesänä toteutettiin Reset the Net -kampanja. Siinä oli mukana suuri määrä yrityksiä (muiden muassa Mozilla, Reddit ja Drop-box ) ja kansalaisjärjestöjä (muiden muassa Amnesty ja Greenpeace), jotka herättelivät ihmisiä taistelemaan verkon yksityisyyden puolesta.

Kampanja oli pannukakku. Media vaikeni, eikä kukaan mukaan näyttänyt innostuvan. Spotlight-ohjelmassa kuitenkin kiinnostuimme ja ryhdyimme selvittämään, miten yksityisyyden käy – ihan tavallisen verkonkäyttäjän kannalta.

Vähitellen selvisi, että verkon yksityisyydestä on tulossa toisille valtava bisnes ja toisille taas suuri huolenaihe.

Useat haastattelemamme asiantuntijat, hakkerit ja tietoturvallisuuspäälliköt myöntävät, että Edward Snowdenin urkintapaljastukset yllättivät heidätkin. Se mikä aikaisemmin tuntui lievästi vainoharhaiselta, olikin totta. Urkinnan laajuus ja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n mielikuvituksellinen temppusalkku yllätti asiantuntijatkin.

Samalla suomalaiset yritykset, kuten F-Secure, saivat suomalaisuudesta valttikortin. Suomea voi jopa pitää ”tietoturvallisuuden Sveitsinä”: lakien mukaan Suomessa sijaitsevan yrityksen ei tarvitse antaa NSA:lle mitään tietoja. F-Secure käyttää tätä jopa mainoslauseenaan maailmalla.

Puolustusministeriön työryhmä valmistelee kuitenkin uutta cyber-turvallisuuslakia, joka mahdollisesti romuttaisi osan suomalaisesta yksityisyydestä.

Pekka Palmgren, toimittaja, YLE Spotlight

Mikään ei ole enää salaista

Spotlight