Hyppää pääsisältöön

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali tarjoaa laajan kattauksen musiikkielokuvia – katso trailerit

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaali alkaa tänään 18. syyskuuta Helsingissä. Festivaalin ohjelmistossa on jälleen laaja tarjonta musiikkielokuvia.

Pulp

R&A:n ohjelmistossa on tänä vuonna poikkeuksellisen paljon musiikkiaiheisia elokuvia heti avajaisillasta lähtien.

Katso alta Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin musiikkielokuvien trailerit lyhyine kuvauksineen.

Belle and Sebastian -bändin laulaja Stuart Murdochin ohjaama musiikkielokuva God Help The Girl kertoo kolmesta juurettomasta nuoresta, jotka perustavat bändin.

Apokalyptinen rocksaarnaaja Nick Cave saa Iain Forsythin ja Jane Pollardin 20,000 Days On Earth -dokumentissa hypnoottisen potretin, jossa dokumentin ja fiktion ainekset sekoittuvat.

Jimi: All Is By my Side -elokuva kertoo Jimi Hendrixistä aikana, jolloin hän ei vielä ollut kaikkien tuntema ilmiömäinen kitaristi ja rockjumala. Elokuva sijoittuu vuoteen 1966–67. Outkast-yhtyeestä tuttu muusikko André 3000 näyttelee Hendrixiä.

Monsterimies on dokumenttielokuva euroviisuvoiton myötä kansallissankariksi nousseesta Lordista ja musiikkibisneksen raakuudesta. Antti Haasen ohjaamassa dokumenttielokuvassa nähdään ennennäkemätöntä ja tarkoin varjeltua materiaalia Lordi -yhtyeestä ja sen taustoista – koko kansan suosiota nauttivan yhtyeen loisto, piinallinen unholaan vaipuminen ja ankara työ uuden nousun toivossa.

The Punk Singer on henkilökuva räiskyvästä punk-laulajasta Kathleen Hannasta, joka nousi julkisuuteen Bikini Kill -yhtyeen keulakuvana ja feministisen riot grrrrl -liikkeen äänitorvena. Dokumentti vie katsojansa aikamatkalle läpi energisen 90-luvun ja valottaa syitä, jotka saivat aikansa feministi-ikonin hiljenemään vuonna 2005.

Shep Gordon on mies talenttien takana. Musiikkibisnekseen sattumalta sekaantunut, alalla legendaariseksi hahmoksi noussut Gordon on manageroinut muun muassa Alice Cooperia, Pink Floydia ja Blondieta, luotsannut julkkiskokki-ilmiön nykyiseen loistoonsa ja kaveerannut kaikkien suurten julkkisten kanssa. Mike Myersin esikoisohjaus Supermensch: The Legend Of Shep Gordon kokoaa yhteen Gordonin saavutukset villiltä 70-luvulta lähtien.

Narco Cultura kertoo Meksikon huumekaupasta ja sen vaikutuksesta ihmisten elämään ja kulttuuriin. Dokumentissa seurataan muusikoita ja tuottajia, jotka tekevät lihavan tilin Yhdysvaltoja myöten huumekartelleja ihailevalla narcocorrido-musiikillaan.

Tanskalaisen Fenar Ahmadin ohjaama Flow kertoo lähiössä asuvasta Michaelista, jolle ystävät ja musiikki ovat kaikki kaikessa. Suhde kavereihin joutuu kuitenkin koetukselle, kun Michaelista tulee tunnetun räppärin haamusäveltäjä.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin avaa debytoiva ohjaaja- ja käsikirjoittajakyky Damien Chazelle. Sundancen ja Cannesin festivaaliyleisöt valloittanut Whiplash murtaa kaikki musiikkielokuvaan sisältyvät odotukset. Trillerin tai toimintaelokuvan tapaan ohjattu elokuva on intensiivinen draama pakkomielteisen kunnianhimon hinnasta. Elokuva tulee teattereihin 23.1.2015.

Metalhead-elokuvan päähenkilö on nuori nainen, jonka teinivuosia varjostaa hänen veljensä tapaturmainen kuolema. Hera saa lohtua musiikista ja haaveilee oman hevibändin perustamisesta. Ragar Bragasonin ohjaama, mustalla huumorilla höystetty draama sai ensi-iltansa Toronton elokuvajuhlilla.

Lenny Abrahamsonin Frank-draama-komediassa nuori wannabe-muusikko liittyy kokeilevaa musiikkia soittavaan bändiin. Yhtyettä johtaa mystinen ja eksentrinen Frank, jolla on hillittömän iso maski päässä yötä päivää.

Pulp: A Film About Life, Death & Supermarkets esitetään festivaalin avajaispäivän erikoisnäytöksenä. Nostalgisessa elokuvassa Jarvis Cockerin Pulp palaa kotikaupunkiinsa Sheffieldiin vetämään viimeisen keikan. Florian Habichtin katsaus konsertin kulissien taakse on samalla kunnianosoitus bändin synnyinkaupungille ja faneille, jotka pääsevät elokuvassa ääneen omilla elämäntarinoillaan. Avajaispäivän näytöksessä ovat läsnä elokuvan ohjaaja Habicht, tuottaja Alex Boden sekä Pulpin rumpali Nick Banks, joka heittää näytöksen jälkeen harvinaisen DJ-keikan festivaalin avajaisklubilla Helsingin LeBonkissa.

Muscle Shoals -dokumentti kertoo pienestä kaupungista ja sen isosta soundista. Alabaman Muscle Shoalsissa sijaitseva FAME-studio on isännöinyt soulin ja rokin suurimpia nimiä 1950-luvulta asti. Maailmankuulussa studiossa nauhoitettiin sellaisia legendaarisia kappaleita kuin Aretha Franklinin Respect, Rolling Stonesin Brown Sugar ja Lynyrd Skynyrdin Sweet Home Alabama. Greg Camalierin dokumentissa ääneen pääsevät sekä studion tuottaja Rick Hall että joukko musiikkimaailman suurimpia nimiä, jotka kertovat omat muistonsa myyttisestä studiosta ja sen vaikutuksesta musiikkimaailmaan.

Morgan Nevillen 20 Feet From Stardom -dokumentissa taustalaulajat pääsevät kerrankin päärooliin. Maailmankuulut muusikot kuten Mick Jagger, Stevie Wonder ja Bruce Springsteen kehuvat Oscar-palkitussa dokumentissa taustalaulajia taivaisiin, mutta auttaako kollegoiden arvostus, jos suurin unelma on luoda soolouraa, mutta yleisö huutaa aina jonkun toisen nimeä?

Katso näytösajat!

Lähteet: Rakkautta ja Anarkiaa