Hyppää pääsisältöön

Uusi tutkimus selittää ihmisen aggressiivisuutta: Simpanssit syntyvät tappajiksi

Ihmisten läsnäolo ei vaikuta lisäävän simpanssien väkivaltaisuutta. Tieto auttaa ymmärtämään, mikä tekee meistä aggressiivisia.

Gorillaa väsyttää // Kuva: PETER STEFFEN / EPA

Simpansseilla on luontainen taipumus väkivaltaan, todetaan Nature-lehdessä julkaistussa laajassa tutkimuksessa. Tulos kumoaa vallalla olleet teoriat siitä, että simpanssien aggressiivisuus kumpuaisi ihmisten sekaantumisesta eläinten oloihin. Asiasta kirjoittaa Yle Uutiset.

Ihminen ja simpanssi ovat niitä harvoja lajeja, joiden edustajat hyökkäävät järjestelmällisesti lajikumppaneitaan vastaan. Koska lajit ovat geneettisesti läheistä sukua, on simpanssien käyttäytymistä havainnoimalla pyritty ymmärtämään myös ihmisten taipumusta väkivaltaan.

Kädellisiä tutkivat tiedemiehet ovat väitelleet vuosikausia siitä, mikä saa simpanssin hyökkäämään lajitoverinsa kimppuun. Monet ovat olleet sitä mieltä, että aggressiivisuus johtuu meistä: kun ihmiset tuhoavat simpanssien elinoloja tai säännöstelevät niille annettavaa ruokaa, eläimistä tulee väkivaltaisia.

Toiset ovat esittäneet, että väkivaltaisuus selittyy luonnonvalinnan kannalta oleellisella ominaisuudella: hyökkäämällä kilpailijoiden kimppuun simpanssit pääsevät käsiksi tärkeisiin resursseihin, kuten ruokaan ja parittelukumppaneihin. Uuden tutkimuksen perusteella jälkimmäinen kanta on vahvoilla.

Väkivalta edistää kelpoisuutta

Nature-lehdessä julkaistu artikkeli perustuu viideltä vuosikymmeneltä haalittuun aineistoon, jonka kokosi 30 apinatutkijan ryhmä. Tietoa kertyi 18 afrikkalaisesta simpanssiyhteisöstä, ja niihin kohdistuva ihmisen läsnäolon vahvuus vaihteli laidasta laitaan.

Aineistoon sisältyi kaikkiaan 152 tapausta, joissa simpanssi kuoli lajitoverinsa hyökkäyksen seurauksena. Tutkijoiden havainnot tukevat sitä käsitystä, että aggressiivisuus on yksilön sisäsyntyinen keino pyrkiä edistämään kelpoisuuttaan.

- Ihmisen vaikutus ei lisää aggressioita simpanssiyhteisöjen sisällä eikä niiden välillä, sanoo tutkija David Morgan chicagolaisesta Lincoln Parkin eläintarhasta Science Daily -julkaisulle.

Tutkimusta johti Minnesotan yliopistossa työskentelevä Michael L. Wilson. Hän korostaa Science Dailyssä, että uudet tulokset auttavat panemaan pisteen vanhalle väittelylle.

- Jos käytämme simpansseja yrittäessämme ymmärtää ihmisten väkivaltaa, meidän on tiedettävä, mikä saa simpanssit käyttäytymään väkivaltaisesti.

Yle Uutiset: Uusi tutkimus lopettamassa pitkän väännön: Simpanssit syntyvät tappajiksi

Lähteet: Yle Uutiset