Hyppää pääsisältöön

Mårtenson ja Hautala Adlonissa 1968

Lasse Mårtensonin ja Kristina Hautalan ravintola Adloniin vuonna 1968 valmistama show sisälsi tiukasti ajassaan kiinni olleita lohkaisuja ja aikansa parhaita hittejä. Jukka Virtasen oivaltavan tv-ohjauksen ansiosta Adlonin ainutlaatuinen tunnelma on aistittavissa edelleen.

Alun perin jazzpianistina, ei ainakaan laulusolistina itseään pitänyt monilahjakas Mårtenson oli päätynyt estradiviihteen pariin kuin varkain. Tie iltaravintolan lavalle esiintyväksi taiteilijaksi oli kulkenut mainosalan ja teatteriorkesterien johdon kautta.

Ensimmäisen käsikirjoitetun ravintolashow'nsa hän oli valmistanut yhtenä alansa pioneereista vuonna 1963. Seuranneiden 20 vuoden ajan hän tuotti uuden show'n liki vuosittain.

Vuoden 1968 ravintola Adlonin esityksessä vierailevana tähtenä oli saman vuoden euroviisuedustaja Kristina Hautala. Mårtenson itse oli laulanut viisuissa neljää vuotta aiemmin. Musiikista vastaa Esko Linnavallin trio (pianossa Esko Linnavalli, bassossa Heikki Annala, rummuissa Christian Schwindt).

Jukka Virtanen ohjasi esityksestä tv-version. Siinä live-taltioitu show esitetään välispiikkeineen kaikkineen "uudestaan", mutta sali on tyhjä. Syntynyt tunnelma on aavemainen.

Elävän arkiston otteista ensimmäinen on musikaalista Viulunsoittaja katolla. Puolisot Tevje ja Golde pohtivat tunteitaan 25 avioliittovuoden jälkeen.

Viulunsoittaja katolla innoitti Mårtensonin itsensä säveltämään musikaalin tiimoilta myös "päivitetyn", vuoteen 1968 sijoittuvan kappaleen. Kevätpäivä kolhoosissa on kaunis.

Kolmas kuultava kappale on suomennos Clarence Williamsin kappaleesta Ugly Child.

Teksti: Petra Himberg

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto