Hyppää pääsisältöön

Miten elämästä selviää hengissä, John Cleese?

Brittinäyttelijä John Cleese markkinoi vuonna 1997 uutta elokuvaansa Kaikkiruokaiset ystäväni. A-studion haastattelussa Cleese koetteli toimittaja Jouko Salokorven pokeria kertomalla mistä saa uudet ideansa. Lisäksi koomikko analysoi hyvän maun rajattomuutta ja antoi suomalaisille pikaohjeita elämästä selviytymiseen.

Kaikkiruokaiset ystäväni (Fierce Creatures) oli itsenäinen jatko-osa vuoden 1988 Kala nimeltä Wanda -elokuvalle. Elokuvia yhdisti tarinan sijaan niiden pääosanäyttelijäkaarti. Molemmissa elokuvissa esiintyi Cleesen lisäksi tämän Monty Python -kollega Michael Palin sekä yhdysvaltalaisnäyttelijät Jamie Lee-Curtis ja Kevin Kline. Lisäksi Cleese käsikirjoitti molemmat komediat.

A-studion Jouko Salokorpi pääsi utelemaan legendaariselta koomikolta tämän ideankehittelymetodista. Selvisi, että kyseessä on monipolvinen järjestelmä, jossa Cleese on lopulta vain toteuttaja, komediatuotannon komentoketjun huippu.

Cleese myös paljasti luottamuksellisesti uuden elokuvansa pääosanäyttelijöiden varsin erikoiset luonteenpiirteet.

Astetta vakavammin Cleese suostui puhumaan käsityksistään hyvästä mausta ja sen rajattomuudesta 1990-luvun elokuvatuotannossa. Lopuksi suomalaiskatsojat saavat vielä brittiläisen nuivat elämänohjeet hengissä selviytymiseen.

Teksti: Ville Matilainen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto