Hyppää pääsisältöön

Miten elämästä selviää hengissä, John Cleese?

Brittinäyttelijä John Cleese markkinoi vuonna 1997 uutta elokuvaansa Kaikkiruokaiset ystäväni. A-studion haastattelussa Cleese koetteli toimittaja Jouko Salokorven pokeria kertomalla mistä saa uudet ideansa. Lisäksi koomikko analysoi hyvän maun rajattomuutta ja antoi suomalaisille pikaohjeita elämästä selviytymiseen.

Kaikkiruokaiset ystäväni (Fierce Creatures) oli itsenäinen jatko-osa vuoden 1988 Kala nimeltä Wanda -elokuvalle. Elokuvia yhdisti tarinan sijaan niiden pääosanäyttelijäkaarti. Molemmissa elokuvissa esiintyi Cleesen lisäksi tämän Monty Python -kollega Michael Palin sekä yhdysvaltalaisnäyttelijät Jamie Lee-Curtis ja Kevin Kline. Lisäksi Cleese käsikirjoitti molemmat komediat.

A-studion Jouko Salokorpi pääsi utelemaan legendaariselta koomikolta tämän ideankehittelymetodista. Selvisi, että kyseessä on monipolvinen järjestelmä, jossa Cleese on lopulta vain toteuttaja, komediatuotannon komentoketjun huippu.

Cleese myös paljasti luottamuksellisesti uuden elokuvansa pääosanäyttelijöiden varsin erikoiset luonteenpiirteet.

Astetta vakavammin Cleese suostui puhumaan käsityksistään hyvästä mausta ja sen rajattomuudesta 1990-luvun elokuvatuotannossa. Lopuksi suomalaiskatsojat saavat vielä brittiläisen nuivat elämänohjeet hengissä selviytymiseen.

Teksti: Ville Matilainen