Hyppää pääsisältöön

Miten elämästä selviää hengissä, John Cleese?

Brittinäyttelijä John Cleese markkinoi vuonna 1997 uutta elokuvaansa Kaikkiruokaiset ystäväni. A-studion haastattelussa Cleese koetteli toimittaja Jouko Salokorven pokeria kertomalla mistä saa uudet ideansa. Lisäksi koomikko analysoi hyvän maun rajattomuutta ja antoi suomalaisille pikaohjeita elämästä selviytymiseen.

Kaikkiruokaiset ystäväni (Fierce Creatures) oli itsenäinen jatko-osa vuoden 1988 Kala nimeltä Wanda -elokuvalle. Elokuvia yhdisti tarinan sijaan niiden pääosanäyttelijäkaarti. Molemmissa elokuvissa esiintyi Cleesen lisäksi tämän Monty Python -kollega Michael Palin sekä yhdysvaltalaisnäyttelijät Jamie Lee-Curtis ja Kevin Kline. Lisäksi Cleese käsikirjoitti molemmat komediat.

A-studion Jouko Salokorpi pääsi utelemaan legendaariselta koomikolta tämän ideankehittelymetodista. Selvisi, että kyseessä on monipolvinen järjestelmä, jossa Cleese on lopulta vain toteuttaja, komediatuotannon komentoketjun huippu.

Cleese myös paljasti luottamuksellisesti uuden elokuvansa pääosanäyttelijöiden varsin erikoiset luonteenpiirteet.

Astetta vakavammin Cleese suostui puhumaan käsityksistään hyvästä mausta ja sen rajattomuudesta 1990-luvun elokuvatuotannossa. Lopuksi suomalaiskatsojat saavat vielä brittiläisen nuivat elämänohjeet hengissä selviytymiseen.

Teksti: Ville Matilainen

 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto