Hyppää pääsisältöön

Nyt on aika välittää vanhuksista

Lupa välittää -kampanjan logo
Lupa välittää -kampanjan logo Kuva: Yle lupa välittää

Suomessa on tutkimuksien mukaan noin 100 000 yksinäistä ikäihmistä. Nyt on aika lähteä liikkeelle ja välittää heistä.

Yle haastaa syksyllä 2014 toteutettavalla Lupa välittää - Använd Hjärtat -kampanjalla Suomen yläkoulut, lukiot ja ammatilliset oppilaitokset järjestämään lähialueen vanhuksille ikimuistoisen tapahtuman. Ylen kumppaneina kampanjassa toimivat Suomen Punainen Risti ja Opetushallitus sekä joukko muita kolmannen sektorin järjestöjä. Kampanja on suomen- ja ruotsinkielinen.

Tänä vuonna haluamme nostaa esiin yksinäiset vanhukset ja tehdä hyvää heille.

Kampanjalla pyritään saattamaan nuoret ja vanhat yhteen sekä saamaan heidät kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiaan mielenkiintoisen toiminnan tai tapahtuman myötä. Nuorten esimerkin kautta haetaan myös kaikilta suomalaisilta lupauksia tarttua toimeen vanhusten yksinäisyyden lieventämiseksi.

”Nuorille. Nyt! -hanke viime vuonna oli päänavaus Ylen yhteiskunnallisille kampanjoille. Tänä vuonna haluamme nostaa esiin yksinäiset vanhukset ja tehdä hyvää heille”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Lupa välittää - Använd hjärtat -kampanja Ylen kanavilla 23.11.- 24.12.2014
Kampanjan tapahtumien suunnittelu ja toiminta on aloitettu syksyn aikana. Televisiossa ja radiossa kampanja alkaa toden teolla näkyä ja kuulua marraskuun lopulla, ja aihetta käsitellään eri ohjelmissa jouluun asti. Verkossa ollaan läsnä koko ajan.
Ylessä kampanjaa on vetänyt vastaava tuottaja Timo Järvi ja Punaisen Ristin vastaava on kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen. Mitä odotuksia heillä on kampanjalta? Kysyimme heiltä viisi kysymystä.
Vastaukset tiedotteessa 10.11.2014

Ylen ja yhteistyökumppanien yhteystiedot

Yle
Vastaava tuottaja Timo Järvi, puh. 0400 634853, timo.jarvi@yle.fi
Tuottaja Anne Flinkkilä, puh. 040 556 4213, anne.flinkkila@yle.fi
Toimittaja Taina Kanerva, puh. 040 538 5466, taina.kanerva@yle.fi
Tuottaja (Internet) Leena-Iiris Takkala, puh. 040 743 3601, leena-iiris.takkala@yle.fi

Punainen Risti
Kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen, puh. 020 701 2154, pekka.laukkanen@punainenristi.fi

Opetushallitus
Erityisasiantuntija Tina Heino, puh. 029 533 1062, tina.heino@oph.fi

Yle viestintä ja markkinointi
Tiedotuspäällikkö Mika Ojamies, puh. 040 7494508, mika.ojamies@yle.fi
Kampanjapäällikkö Päivi Koivumaanaho, puh. 040 7395273, paivi.koivumaanaho@yle.fi
Viestinnän suunnittelija, ohjelmaviestintä Tuire Juusela, 0405811246, tuire.juusela@yle.fi

Infotilaisuudet ja tiedotteet

Tilanne 23.10.2014
Kampanja etenee hyvää vauhtia. Nyt lokakuussa on kierretty Punaisen Ristin väen kanssa eri puolilla Suomea ja kerrottu kampanjasta ja sen tavoitteista. Punaisen Ristin vapaaehtoisen ystävätoiminnan kokemus ja nuorten koululaisten innokkuus saavat varmasti yhdessä aikaan hauskoja ja kiinnostavia tapahtumia. Katkelmia tapahtumista ja tempauksista nähdään mm. marras-joulukuussa TV1:n viidessä suorassa lähetyksessä.

Ylen ja Punaisen Ristin piirikierros ja infotilaisuuksia Punaisen Ristin paikallistoimijoille, ja alueella sijaitseville kouluille ja oppilaitoksille sekä paikallismedialle 1. – 23.10.2014.
1.- 2.10. Helsinki
6.10. Tampere (Tilaisuus peruttu)
9.10. Jyväskylä
10.10. Kuopio
13.10. Kouvola
14.10. Turku, Åbo
15.10. Vaasa, Vasa
15.10. Pori
16.10. Oulu
22.10. Seinäjoki
23.10. Maarianhamina
23.10. Rovaniemi
Yhteys:
Yle, vastaava tuottaja Timo Järvi, puh. 0400 634853, timo,jarvi@yle.fi
Yle, tuottaja Anne Flinkkilä, puh. 040 556 4213, anne.flinkkila@yle.fi

Kampanja televisiossa, radiossa ja verkossa

Ylen ohjelmissa televisiossa, radiossa ja verkossa Lupa välittää - Använd hjärtat -kampanja on laajasti esillä 23.11. - 24.12.2014.

Viisi suoraa lähetystä

Suorissa lähetyksissä seurataan mm. koulujen ja nuorten toteuttamia tapahtumia ja tempauksia

Yle TV 1, sunnuntaisin 23.11 - 21.12.2014 klo 18.15 - 18.45

Miltä tuntuu, kun ei enää näe eikä kuule kunnolla, kun jalka ei nouse entiseen tahtiin? Sen saavat kokea muusikko Olli Herman,lumilautailija Enni Rukajärvi ja ohjaaja Tuukka Temonen, kun he yrittävät elää elämäänsä Age Man -ikäpukuun pukeutuneina.

Entä millaisen tapahtuman palvelutalon vanhuksille järjestävät Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf ja mitä tekee Summerin juontaja Maiju Pellikka koirien ja koululaisten kanssa hoivakodin pihamaalla?

Mukaan koululaisten kummeiksi on haastettu myös Pekka Hyysalo ja #lovemillan Milla eli näyttelijä Milka Suonpää. Heidät kaikki tavataan Lupa välittää -kampanjan suorissa lähetyksissä TV1:ssä sunnuntai-iltaisin 23.11. - 21.12.

Ulos studiosta on lähetetty toimittaja Mari Siukonen, joka kerää ohjelman aikana välittämislupauksia kansalaisilta ja poimii parhaat ideat suoraan lähetykseen. Tapahtumista kerrotaan erityisesti nuorten omien Minä ja vanha -selfieiden avulla ja ollaan mukana sosiaalisen median keskusteluissa.

Tuottaja: Anne Flinkkilä
Ohjaaja: Tuukka Ristimäki.

Unelmapäivä

Tunnetut suomalaiset ovat mukana toteuttamassa viidessä tv-ohjelmassa ikäihmisten omia unelmia ja haaveita.

Yle Areenassa 30.11.2014 alkaen
Yle TV 1:ssä ti-to 9.- 11.12. ja ti-ke 16.-17.12.2014 klo 20.00

Viisiosaisessa Unelmapäivä-sarjassa tehdään ikäihmisten haaveista totta. Toteuttamisessa auttavat mm. Diandra Flores, Nicke Lignell, Viivi Pumpanen, Toni Nieminen ja Katariina Souri.

Unelmapäivän päähenkilöt ovat Reino, Sirkka, Pentti, Ritva, Tyyne, Raija, Veikko, Laila ja Leo. Nuorin heistä on 72-vuotias ja vanhin 90-vuotias. Heidän unelmansa vaihtelevat pienimuotoisista suurisuuntaisiin, perinteisistä epäsovinnaisiin ja hilpeistä sykähdyttäviin. Yksi hyppää laskuvarjolla, toinen heittäytyy rohkeasti muotokuvamalliksi, kolmas vierailee lapsuudenkodissaan Viipurissa ja neljäs tapaa sotalapseksi Ruotsiin lähetetyn sisarensa ensi kertaa vuoden 1944 jälkeen.

Unelmapäivä on viihdyttävä ja elämyksellinen hyvän mielen ohjelma. Unelman toteutuminen on aina palkitseva hetki - ei ainoastaan seniorille, vaan myös häntä auttaneelle julkisuuden henkilölle.

Kahden polven treffit

Tuukka Temosen ohjaamia lyhytdokumentteja sukupolvien kohtaamisista.

Yle Areenassa 30.11.2014 alkaen
Yle TV 1 ma-pe 1.- 24.12.2014 klo 19.55

Tuukka Temosen ohjaamassa lyhytdokumenttisarjassa sukupolvet kohtaavat ja keskustelevat heitä yhdistävästä aiheesta. Nuoret saavat elämänohjeita ja viisautta vanhemmilta ja kokeneemmilta.

Kuulemme tarinoita mm. köyhyydestä, koulukiusaamisesta, puolisonvalinnasta, seksuaalivähemmistön asemasta, saamelaiskulttuurista, kodittomuudesta, sodan unohtamisesta, ammatinvalinnasta ja äitiydestä.

Kahden polven treffit antaa äänen myös vanhusten yksinäisyydelle. Yhden vanhuksen tarinassa kuullaan kuinka hän yritti itsemurhaa, koska koki olevansa niin yksin. Vanhusten arki on välillä yksitoikkoista, mutta nuorten kohtaaminen innostaa muistelemaan mennyttä ja jakamaan kokemuksia.

Sarjassa nähdään myös ilon hetkiä ja kokemusten yhdistymistä,kun nuori saa vanhalta apua häntä koskeviin suuriin elämänkysymyksiin. Sarja kannustaa nuoria kysymään apua ja neuvoa vanhuksilta mieltä askarruttaviin isoihin asioihin ja ongelmiin.

Tekijät:
Ohjaaja Tuukka Temonen.
Toimittaja, tuottaja Julia Palmiola.

Lisäksi teemaa käsitellään marras-joulukuussa monissa muissa Ylen ohjelmissa televisiossa ja radiossa.

Verkon sisällöt

yle.fi/lupavälittää
svenska.yle.fi/användhjärtat

Sosiaalisesta mediassa tunnisteilla:
#lupavälittää
#användhjärtat

Tiesitkö että

 • Suomessa on yli 100.000 todella yksinäistä ikäihmistä
 • Yksinäisimpiä ovat yli 80-vuotiaat naiset
 • Laitoshoidossa on 45.000 yli 75-vuotiasta
 • Yksin asuu yli 200.000 yli 75-vuotiasta

Toimeen voi tarttua heti

Katso ohjeet työkalupakista

Tägipilvi
Tägipilvi Kuva: Yle lupa välittää

Syksyllä 2014 Ylen kanavilla myös

Hoivakoti kuntoon
Ylen A-studio seuraa syksyn ajan, miten somerolaisen hoivakodin arki muuttuu.
Lähetysaika: Yle TV1 maanantaista 22.9.2014 alkaen
yle.fi/hoivakotikuntoon

Nenäpäivä
Mukana ovat Unicef, Punainen Risti, Kirkon Ulkomaan Apu, Solidaarisuus, SASK (Suomen Ammattiliittojen SolidaarisuusKeskus), Fida, Suomen Lähetysseura, Pelastakaa Lapset ja Plan. Yleisradio tukee Nenäpäivää ohjelmatoiminnallaan.
Kampanja käynnistyy 9.10.2014
nenäpäivä.fi

Hyvä joulumieli
Keräyksen järjestävät Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL). Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen Aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa. Hyvä Joulumieli -keräys auttaa kotimaan lapsiperheitä.
Kampanja käynnistyy: 21.11.2014
punainenristi.fi/hyva-joulumieli

Kommentit
 • Välittämisaalto kasvaa!

  Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

 • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

  Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua