Hyppää pääsisältöön

Romusta raaka-ainetta muotoiluun

kaatopaikka, Ylöjärven kaatopaikka
kaatopaikka, Ylöjärven kaatopaikka Kuva: Arja Lento/Yle kaatopaikkaromu

Edessä häämötti putkiremontti ja muutto. Neljännesvuosisadan varrella kertynyt romu ja roipe sai lähteä. Kerrostalon pohjoispäätyyn ilmestyi jätelava, joka täyttyi ja tyhjennettiin kerta toisensa jälkeen. Tavaraa lähti pakettiautollinen tuttavien uusiokäyttöön, sitä kuskattiin polkupyörällä kierrätyskeskukseen ja sorttiasemalle. Tarpeellista tavaraa haettiin kuorma-autolla Pelastusarmeijalle ja survottiin jätesäkeissä uffaffaan konttien täytenä tursuaviin kitoihin. Ei koskaan enää mitään uutta, ellei ole aivan pakko.

Tapasin kerran erään vastavalmistuneen muotoilijan, jota huoletti tulevaisuudennäkymät, kaikkihan on jo keksitty. Ainahan voi valjastaa luovuutensa keksimään vanhasta uutta, kuten keraamikko Karin Widnäs toteaa:

- Tämä on ihana ammatti, jossa päivittäin keksitään jotain uutta ja käyttöä vanhalle tavaralle.

Kirjat joutuvat nykyään polttouuniin. Se on toisaalta kunniallinen tapa lähteä tästä maailmasta. -Isa Kukkapuro-Enbom

Karin Widnäsille raaka-aineen kierrättäminen muotoilussa on sekä kannanotto kestävän kehityksen puolesta että materiaali muiden joukossa. Widnäs oli mukana tämänvuotisen Habitare- sisustustapahtuman kierrätysmuotoilua esittävällä Trash Design-osastolla.

- Esimerkiksi lasituksissa käytän tuhkaa. Olen rakentanut taloni, polttanut ylijääneen rakennuspuun lämmityksessä, kerännyt tuhkan talteen ja tehnyt siitä lasitusta. Kierrätystä sekin!

Kirjan uusi elämä

Kirjasta on tullut kotien ongelmajätettä. Aalto- yliopiston opiskelijat olivat tehneet Trash Designiin kirjasta erilaisia käyttöesineitä kuten jykeviä penkkejä, barokkimaisia toteemeja ja valaisimia, kertoo näyttelyn miehensä Henrikin kanssa suunnitellut Isa Kukkapuro-Enbom.

- Kirjat joutuvat nykyään polttouuniin. Se on toisaalta kunniallinen tapa lähteä tästä maailmasta. Halusimme kuitenkin löytää uusiokäyttöä vanhoille yritysten vuosikertomuksille ja tietokirjasarjoille.

Habitaren osastoilla kierrellessä valmistajien uutuusmallistoista puuttuivat lähes kokonaan kirjahyllyt. Kirjan arvostuksen alasajosta Isa Kukkapuro-Enbom mainitsee metritavarana myytävän kirjan selyksien yhteismitallistavan suojakalvon! Tulee siistinnäköistä jälkeä olohuoneeseen.

Enbomien mikroyritys Dodo oy on keskittynyt muotoilutuotteisiin. Yrityksen päätuote on romumuotoilu. Dodo on avoin muotoiluyhteisö, jossa on tutkittu mahdollisuuksia saada kierrätetystä materiaalista vetävä markkinatuote. Seuraava askel onkin keksiä, miten linkittyä rahan kanssa. Se onkin jo iso kuvio, toteaa Isa Kukkapuro–Enbom.

- Jätebisneksessä liikkuu miljardit maailmalla. Teollisuudella on kyllä tahtotilaa kierrättää tuottamansa ylijäämä, mutta meiltä puuttuu tekijä, joka välittää valmistuksessa syntyvän jätteen niille yrittäjille, jotka voisivat hyödyntää tätä raaka-ainetta johonkin siitä alkuperäisestä poikkeavaan hankkeeseen.

Kohti kaatopaikatonta yhteiskuntaa

Jokainen suomalainen tuottaa vuodessa noin 300 kiloa sekajätettä. Kilo sekajätettä kaatopaikalla tarkoittaa noin puolta kiloa voimakasta kasvihuonekaasua metaania, kertoo Taloudellisen tiedotustoimisto TAT:n Opetin-sivusto.

Euroopan 7. ympäristöohjelma tavoittelee kaatopaikatonta yhteiskuntaa, jossa jäte on resurssi, tulevaisuuden raaka-aine. Tähtäimessä on vain kierrätyskelvottoman materiaalin hyödyntäminen polttamalla.

Jätteen energiahyödyntäminen ei ole kierrätystä, ja ylimitoitettu polttokapasiteetti on muodostumassa kierrätysyhteiskunnan suurimmaksi haasteeksi koko EU:n alueella, kirjoitti Lassila & Tikanojan yhteiskuntasuhdejohtaja ja Ympäristöyritysten liiton puheenjohtaja Jorma Mikkonen taannoin Taloussanomat-lehdessä.

Julkinen salaisuus on, että Fiskarsin hittituotteen, oranssien saksien muoviosa on aina valmistettu kierrätetystä materiaalista. -Isa Kukkapuro-Enbom

Kierrätettyä raaka-ainetta ei myöskään osata käyttää markkinoinnin argumenttina, kertoo Isa Kukkapuro-Enbom .

- Julkinen salaisuus on, että Fiskarsin hittituotteen, oranssien saksien muoviosa on aina valmistettu kierrätetystä materiaalista. Fiskars ei koskaan ole halunnut käyttää tätä markkinoinnissaan, koska se alentaisi tuotteen arvoa.

Kukkapuro-Enbomin mielestä jätteen käyttämisellä raaka-aineena on markkina-arvoa yksittäistuotteissa ja prottyyppeinä, mutta kun mennään sarjatuotantoon, asialla ei enää ole mitään merkitystä.

Ympäristöystävällisessä muotoilussa vielä elitistinen leima

Onhan se vähän outoa, että nykyään joudutaan puhumaan erikseen tuotteiden elinkaaresta, kun aiemmin oli itsestään selvää, että tuotteet tehdään kestämään. Arkkitehti Marco Casagrande kuratoi tämänvuotisen Habitaren EcoDesign-näyttelyn. Mukana oli kymmeniä eri materiaaleista valmistettuja tuotteita kuten huonekaluja ja valaisimia.

- Jos erikseen pitää mainita tuotteen elinkaari, niin sehän merkitsee sananmukaisesti sitä, että kaikki muu on roskaa tai suunniteltu tyydyttämään jotakin hetkellistä tarvetta tulevien sukupolvien kustannuksella.

Ecodesignin suunnittelijat olivat käyttäneet materiaalinaan pääasiassa sertifioitua puuta, jossa puun elinkaarta valvotaan siitä kun se lähtee kasvamaan ja kulkee eri prosessointien läpi. Näin se on luonnon näkökulmasta järkevää.

Casagranden mukaan kaikissa Ecodesignin uniikkitöissä oli hieman elitistinen maku.

- Massatuotantoon niistä tuskin olisi, mutta kyseessähän olikin prototyypit, joita voi kehitellä eteenpäin.

Kai Ristola
Kirjoittaja on Yle Radio 1:n Kultakuume-ohjelman toimittaja

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Itämeren matkailuilta – Tule keskustelemaan laivamatkailusta

  Laivamatkailun ennen, nyt ja huomenna

  Suuri Itämeren matkailuilta – Millaisia muistoja sinulta on varhaisilta risteilymatkoilta? Millaisena näet laivamatkailun tulevaisuuden? Muistatko voiristeilyt Ruotsiin? Matkustitko Gdanskin ja Travemünden kautta Manner-Eurooppaan? Haluatko kysyä tämän päivän Itämeren matkailusta ja tulevaisuudennäkymistä?

 • Elämä on sarja myöntäviä tai kieltäviä vastauksia. Avaruusromua 25.3.2018

  Mitä todella tarkoittaa viis veisaaminen?

  Suuri osa ihmisistä ottaa harteilleen monenlaisia huolenaiheita. Syyllisyyden, velvollisuudentunnon tai ahdistuksen tunteet saavat heidät käyttäytymään tavalla, joka aiheuttaa heille enemmän ärtymystä kuin iloa. Viis veisaaminen tarkoittaa sitä, että sinulla on lupa vastata kieltävästi, sanoo Sarah Knight kirjassaan Viis veisaamisen elämänmullistava taika. Musiikkia pohdintojen sekaan esittävät Nicola Ratti, Creta, Carlo Domenico Valyum, Aidan Baker & Gareth Davis, Cut Worms sekä Noone. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mennään Lynchille – eli näin syntyi elokuvafestivaalin juliste

  Festivaalijulisteen suunnittelija teki Lynch-ihmiskokeen.

  Mitä tapahtuu ihmiselle, joka katsoo muutaman kuukauden sisällä kaikki Twin Peaks -tuotantokaudet, kuusi David Lynchin pitkää elokuvaa, useita hänen lyhytelokuviaan ja pari Lynch-aiheista dokumenttia kaupan päälle? Teeman elokuvafestivaalin julisteen suunnittelija Kirsi Kukkurainen kokeili.

 • Onko David Lynch David Byrne?

  Stop Making Sense. Mietitäänpä hetki.

  Teeman elokuvafestivaalin perjantaiohjelmiston avaa Jonathan Demmen ohjaama Stop Making Sense, yksi kaikkien aikojen parhaita konserttielokuvia. Onko se sattumaa?

 • Cannes-voittaja Dheepan on elokuva sodan runtelemista ihmisistä

  Cannesin pääpalkinnon voittaja tv-ensi-ilta 20.3. klo 21.30.

  Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon vuonna 2015 voittanut Dheepan kertoo tamilipakolaisista, jotka tekeytyvät perheeksi selvitäkseen Ranskassa. Slummialueella entinen tamilisissi Dheepan joutuu tahtomattaan mukaan jengisotaan. Jacques Audiardin ohjaaman rikosdraaman tv-ensi-ilta on Teeman elokuvafestivaalilla 20.3. klo 21.40.

 • Jo 70 vuotta lyijysadetta - Onko Tex Willer-sarjakuvan muuttumattomuus taakka vai ansio?

  Voiko lännensankari uudistua?

  Italialainen lännensarjakuva Tex Willer täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Suosikki on tienhaarassa. Pitäisi muuttua mutta ei saa muuttua. Suomalaisilla on erityissuhde Texiin, sillä sitä on julkaistu Suomessa jo vuodesta 1953. Kaksi kirjaa Tex Willeristä kirjoittanut Janne Viitala on yhä rakastunut tähän lännensarjakuvaan, mutta osaa olla sille myös kriittinen. Tex kuuluu myös sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltusen suosikkeihin.

 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Nuoriso ei tiedä mikä on Sää rannikkoasemilla! - Pitäisikö?

  Sää rannikkoasemilla on tärkeä ohjelma monella tavalla.

  Kotka Rankki: miinus viisi, pohjoisluode 5, selkeää 26. Mihin radiossa luettavaa Sää rannikkoasemilla -tiedotetta vielä tarvitaan? Yritän selittää 18-vuotiaalle pojalleni, mikä on legendaarisena kokemuksena pitämäni Sää rannikkoasemilla. Se ei ole hänelle tuttu. Hän ei ole joutunut pakkokuuntelemaan radiota lapsuudessaan.