Hyppää pääsisältöön

Thomas Zehetmair soittaa Schumannin viulukonserton RSO:n solistina

kapellimestari Thomas Zehetmair
kapellimestari Thomas Zehetmair Kuva: Dan Brady thomas zehetmair

Thomas Zehetmair on kaksoisroolissa RSO:n 26.9., kun hän sekä johtaa konsertin että soittaa Robert Schumannin viulukonserton solistina. Konsertin ohjelmassa on lisäksi György Ligetin ja Charles Ivesin orkesteriteoksia sekä Franz Schubertin sinfonia nro 6. Myöhäisillan kamarimusiikissa RSO:n muusikot esittävät Johannes Brahmsin jousikvinteton G-duuri.

Schumannin vähän ennen kuolemaansa säveltämä viulukonsertto pölyttyi pöytälaatikossa 80 vuotta, ja tarvittiin mitä uskomattomimpia vaiheita, ennen kuin se lopulta pääsi konserttilavoille. Schubertin kuudes sinfonia on saanut vaivoikseen lisänimen ”Pieni”, vaikka ei komea puolituntinen kuutonen mikään pieni teos ole. Kokoaan suurempia kamariensemblenumeroita ovat myös Ivesin The Unanswered Question ja Ligetin Ramifications.

Sukupolvensa tärkeimpiin viulisteihin kuuluva Thomas Zehetmair tunnetaan ympäri maailmaa solistina, kapellimestarina ja kamarimuusikkona. Hänet palkittiin tästä monipuolisesta roolistaan Saksan levykriitikoiden palkinnolla 2005. Zehetmair on englantilaisen Northern Sinfonia -kamariorkesterin taiteellinen johtaja, yhdysvaltalaisen St. Paul -kamariorkesterin taiteellinen partneri ja Orchestre de Chambre de Paris -orkesterin pääkapellimestari ja taiteellinen neuvonantaja. Northern Sinfonian kanssa Zehetmair on kiertänyt Aasiassa, Alankomaissa, Pohjoismaissa ja Saksassa. Hän vierailee johtamassa mm. Hallé-orkesteria, Baijerin radion sinfoniaorkesteria ja Rotterdamin filharmonikkoja.

Konsertti lähetetään suorana Yle Radio 1:ssä ja verkossa (yle.fi/rso).

Pe 26.9. klo 19
PERJANTAISARJA 2

Thomas Zehetmair, kapellimestari ja viulusolisti
Ligeti: Ramifications
Schumann: Viulukonsertto
Ives: The Unanswered Question
Schubert: Sinfonia nro 6
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Petri Aarnio & Silja-Mari Heikinheimo, viulu / Ilari Angervo & Jussi Tuhkanen, alttoviulu / Tuomas Lehto, sello
Brahms: Jousikvintetto G-duuri

OSTA LIPPU