Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Asevientiä Ruotsista Kiinaan

Ulkolinja: Asevientiä Ruotsista Kiinaan, yle tv1
Ruotsalaisen tutkivan journalismin ohjelmasarjaa juontavat Janne Josefsson ja Karin Mattisson. Ulkolinja: Asevientiä Ruotsista Kiinaan, yle tv1 ulkolinja: asevientiä ruotsista kiinaan

TV1 torstaina 25.9.2014 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 1.10. klo 23.05
Yle Areenassa 30 päivää

Ruotsi rikkoo kansainvälisiä sopimuksia ja vie asetekniikkaan liittyviä tietokoneohjelmia Kiinaan. Ruotsalainen tutkivan journalismin ohjelma (Uppdrag granskning: Kina-affären) osoittaa, kuinka kauppaa on käyty peiteyrityksen takana, mutta puolustusvoimien siunauksella, Kiinan ihmisoikeuksista piittaamatta.

Ohjelman mukaan Ruotsin puolustusministeriön alainen tutkimusinstituutti FOI on välikäsien kautta neuvotellut kiinalaisten kanssa Edge-tietokoneohjelmistosta, jonka avulla on mahdollista kehittää muun muassa joukkotuhoaseita.

Edge-ohjelmistoa on tarkoitus käyttää Ruotsin puolustusteollisuuden tarpeisiin. Lisäksi kiinalaisille myytävien ohjelmistojen on toivottu avaavan uusia markkinoita ja uusia sopimuksia.

Kiinalaisten kanssa välikätenä on toiminut Kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu (KHT), sillä FOI ei viranomaisena voinut neuvotella kaupoista.

Tuotanto: SVT. Ruotsi, 2014.

Lisää dokumentista:
Uppdrag granskning: Kina-affären

Kommentit