Hyppää pääsisältöön

Yle haastaa koululaiset ja opiskelijat torjumaan vanhusten yksinäisyyttä

Lupa välittää -kampanjan logo
Lupa välittää -kampanjan logo Kuva: Yle lupa välittää

Tämä on haaste kaikille Suomen yläkouluille, lukioille ja toisen asteen oppilaitoksille. Lupa välittää – Använd hjärtat -kampanjan haaste kuuluu: järjestäkää koulunne lähialueen yksinäisille vanhuksille ikimuistoinen tapahtuma. Nyt on lupa välittää mummoista ja vaareista!

Mitä

Koulun järjestämä tapahtuma voi olla toiminnallinen päivä, musiikkihetki, itsenäisyyspäivän tanssiaiset tai pikkujoulut. Se voi yhtä hyvin olla tietokoneopastusta kuin rollaattoriralli tai kahvihetki. Nuoret voivat myös tehdä ”talkoopäivän” vanhojen avuksi tai käydä esiintymässä heille.

Missä

Tapahtuman voi järjestää läheisessä palvelutalossa tai vanhainkodissa. Ikäihmiset voi kutsua myös koululle oppitunneille tai juhlimaan. Nuoret voivat ilahduttaa kotona asuvia yksinäisiä vanhuksia tai tehdä jotain kivaa yhdessä omien isovanhempien kanssa.

Miten

Koulut saavat vapaasti ideoida ja suunnitella tapahtumansa; vain taivas on rajana!

Vanhenemista voi käsitellä oppitunneilla ennen ja jälkeen tapahtuman. Tai vaikka kokeilla, millaista on liikkua rollaattorilla ostoskeskuksessa!

Koulunne voi osallistua kampanjaan haluamallaan kokoonpanolla: koko koulu, yksi tai useampia luokkia tai ryhmä kiinnostuneita oppilaita.

Voitte järjestää niin monta tapahtumaa kuin haluatte!

yle.fi/lupavälittää

Kampanjan nettisivut on avattu ja sieltä löydätte muun muassa työkalupakin, jossa on ideoita ja ohjeita tapahtuman järjestämiseksi. Jatkossa tärkein tietolähde ovat nettisivut. Aluksi kannattaa tutustua työkalupakkiin.

Suomen Punainen Risti auttaa

Paikallistasolla kumppaninne on Suomen Punainen Risti. SPR:n tehtävänä on ensinnäkin auttaa teitä löytämään yksinäiset vanhukset ja solmimaan kontaktit palvelu- ja vanhustentaloihin.

SPR tuntee tapahtuman järjestämiseen liittyvät muodollisuudet. SPR:stä voi pyytää koululle ihmisen kertomaan vapaaehtoistyöstä yleensä ja tästä kampanjasta erityisesti.

Kannattaa siis alkuvaiheessa ottaa yhteyttä SPR:n paikallisosastoon tai piiritoimistoon.

Lupa välittää – Använd hjärtat -kampanjan infotilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita osallistumaan kaikki, jotka osallistuvat kampanjan toteutukseen. Tapahtuma on suunnattu erityisesti koulujen ja oppilaitosten opettajille, oppilaskuntien edustajille ja muille, jotka haluavat osallistua Lupa välittää – Använd hjärtat -kampanjaan. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä Punaisen Ristin kanssa.

Ohessa infotilaisuuksien paikkakunnat ja päivämäärät: 1.10. Helsinki, 2.10. Helsinki, 6.10. Tampere, 9.10. Jyväskylä, 10.10. Kuopio, 13.10. Kouvola, 14.10. Turku/Åbo, 15.10. Vaasa/Vasa, 15.10. Pori, 16.10. Oulu, 17.10. Rovaniemi ja 22.10. Seinäjoki.
Lisätietoa kiertueesta löydät Punaisen Ristin verkkosivulta punainenristi.fi/koulusivut/lupa-valittaa

Kaikki ovat tervetulleita!

Jos paikkakunnallanne ei ole aktiivista SPR:n toimintaa, mutta on muita vapaaehtoistyötä tekeviä järjestöjä, kääntykää niiden puoleen.

Milloin

Varsinainen kampanja-aika on 23.11.-24.12. Kampanjaa viritellään kuitenkin jo Vanhustenviikolla 5.-12.10. Silloin nostamme netissä ja televisiossa esiin ensimmäiset koulujen tapahtumat innostamaan ja näyttämään esimerkkiä muille.

Mikäli olette järjestämässä tapahtumia vanhuksille jo aiemmin syksyllä, nekin pääsevät mukaan kampanjaan.

Ilmoita tapahtuma

Kun olette päättäneet, minkälaisen tapahtuman järjestätte, ilmoittakaa se heti yle.fi/lupavälittää -nettisivun Google Maps -kartalle. Täytetään Suomi-neito hienoilla tapahtumilla!

Aluksi voitte välittää tunnelmia tapahtumista ja niiden valmisteluista Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa tunnisteella #lupavälittää. Ottakaa tapaamisissa ja tapahtumissa Minä ja Vanha -selfieitä tai -kuvia ja laittakaa ne jakoon sosiaalisessa mediassa tunnisteella #lupavälittää.

Myöhemmin nettisivuillamme avautuu mahdollisuus kertoa tapahtumista. Kampanjan nettisivulla olevasta työkalupakista löytyy tulostettava juliste, jolla voitte mainostaa koulunne järjestämää tapahtumaa. Samoin netistä löytyy myöhemmin tulostettava diplomi, jonka voi liittää esimerkiksi kesätyöhakemukseen.

Uutisluokka ja paikallinen media mukaan!

Jos koulussanne tai paikkakunnallanne toimii Ylen Uutisluokka, myös sen kanssa voi tehdä yhteistyötä. Uutisluokka on Ylen valtakunnallinen mediakasvatushanke 6.-9. -luokille. Koululaisten tekemiä uutisia julkaistaan koulujen verkkosivuilla sekä Ylen kanavilla ja verkossa. Toiminnassa on tänä syksyä mukana yli 100 koulua. Lisätietoa Ylen Uutisluokasta löytyy osoitteesta yle.fi/uutiset/uutisluokka.

Koulunne järjestämistä tapahtumista kannattaa vinkata myös paikalliselle medialle ja kutsua heidät mukaan tapahtumiin.

Kampanjan tavoite

on saattaa yhteen nuoret ja vanhat oppimaan toisiltaan ja ymmärtämään toisiaan.

Toivomme, että nuoret omalla esimerkillään innostavat kaikki suomalaiset antamaan aikaansa ikäihmisille ja ensi joulun alla mahdollisimman moni yksinäinen vanhus saa piristystä ja apua elämäänsä.

Kampanja-aikana jokainen suomalainen voi antaa oman välittämislupauksensa yle.fi/lupavälittää -sivulla.

Kampanja TV:ssä ja radiossa

Kampanja näkyy marras-joulukuussa laajasti Ylen ohjelmissa televisiossa, radiossa ja verkossa.

Kampanja-aikana teemme viitenä sunnuntaina suoran tv-ohjelman, jossa seuraamme kampanjan etenemistä ja nostamme esiin tapahtumia ja tapahtumien tekijöitä.

Toivomme, että näillä kahden sukupolven treffeillä saadaan koko Suomi liikkeelle!

Lisätiedot
Yleisradio
Vastaava tuottaja Timo Järvi, puh. +358 400 634853, timo.jarvi@yle.fi
Tuottaja Anne Flinkkilä, puh +358 40 556 4213, anne.flinkkila@yle.fi
Toimittaja Taina Kanerva, puh. +358 40 538 5466, taina.kanerva@yle.fi
Tuottaja (Internet) Leena-Iiris Takkala, +358 40 743 3601, leena-iiris.takkala@yle.fi

Suomen Punainen Risti
Kouluyhteistyön koordinaattori Pekka Laukkanen, puh. +358 20 701 2154, pekka.laukkanen@punainenristi.fi

Opetushallitus
Erityisasiantuntija Tina Heino, puh. 029 533 1062, tina.heino@oph.fi

Kommentit
  • Välittämisaalto kasvaa!

    Lupa välittää -kampanjassa tuhannet nuoret ovat järjestäneet tapahtumia lähistön vanhuksille ja tuhannet suomalaiset ovat antaneet oman, henkilökohtaisen välittämislupauksensa. Olemme synnyttäneet yhdessä välittämisen aallon, joka pyyhkii koko Suomen yli. Järjestöjen vapaaehtoistyöhön virtaa lisää väkeä. Kampanja käynnistyi jo syksyllä, kun kutsuimme nuoret ideoimaan yhteistä tekemistä ikäihmisten kanssa, Tähän mennessä vanhainkodeissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa on järjesteyy yli 250 tapahtumaa; joissa on laulettu, tanssittu, ulkoiltu, leivottu ja tutustuttu. Ennen kaikkea sukupolvet ovat kohdanneet. Viisi viikkoa sitten kutsuimme mukaan kaikki suomalaiset antamaan oman välittämislupauksensa. Halusimme tehdä näkyväksi arjen hyviä tekoja ja innostaa kaikkia antamaan enemmän aikaansa ikäihmisille. Kymmenet TV- ja radio-ohjelmat, netti ja some kertoivat tarinoita ikäihmisistä ja kannustivat sukupolvia yhteiseen tekemiseen. Tuhansista teoista kasvoi välittämisen aalto. Jatketaan ja kasvatetaan sitä entisestään!

  • Tunnetut kansalaiset löysivät aikaa välittää vanhoista

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisessä.

    Kymmenet tunnetut suomalaiset ovat mukana välittämisen aallossa. Pienillä teoilla. Musta Barbaari, Enni Rukajärvi, Olli Herman, Elastinen, Viivi Pumpanen, rap-mummo Eila, Santtu-Matias Rouvali, Lasse Kukkonen ja Isac Elliot: Miten he lupaavat välittää vanhoista ja kenet he haastavat?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua