Hyppää pääsisältöön

Kissankehto: Hassu pikku sammakko ja kiiltomatoidylli

Kissankehto 21.9.2014, Leonard Cohen 80v.
Leonard Cohen täyttää tänään 80 vuotta. Kissankehto onnittelee! Kissankehto 21.9.2014, Leonard Cohen 80v. Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,adam cohen

Hiippaillaan hiljaa puisen talon portaita yläkertaan, varovasti ettei herätetä isäntäväkeä. Sukkasillaan, muistetaan varoa kuudetta porrasta: se natisee!

Pienessä vuokrahuoneessasi tuoksuvat mausteet monien kokkaussessioiden jäljiltä. Yölampun päälle on heitetty Intian Basaarista ostettu huivi.

Keität teetä, tietysti ja kaivat levyn esiin – sen levyn jonka kannesta runoilija katsoo häiritsevästi kohti – väistämättömästi.

Laitat laulun soimaan. Hymyilyttää. Tietysti tämä biisi!

Leonard Cohenin syntymäpäivänä voi lopettaa kainostelun ja todeta, että tästä laulusta on aina tykännyt, vaikka siinä lauletaankin jostain kaimasta. Jostain kaimasta kauan kauan sitten... jostain, joka tarjosi Cohenille teetä ja appelsiinia ja kosketti tämän täydellistä kehoaan ajatuksillaan.

Kaikesta päätellen olemme runoilijan seurassa. Hän täyttää tänään kahdeksankymmentä vuotta.

Leonard Cohen ja hänen naisensa, siinä oli Suzanne.

Minä olen Susanna Vainiola ja tämä on Kissankehto. Tervetuloa seuraan!

So much to learn

Kreikan saarella, jossa Leonard Cohen jahtasi muusaansa ja kirjoitti teoksiaan; siellä jossain lähellä leikki samaan aikaan pieni poika Adam Cohen – josta tuli isona yllättäen myös laulunkirjoittaja.

Voi arvata, ettei ole helppoa ole munkin ja ikonin, Leonard Cohenin poika.

Adam Cohenin oma artistin ura ei ole kulkenut ihan mutkattomasti. Omaa ääntä on pitänyt etsiä ja piirtää omat ääriviivat isän varjon takaa. "Sun täytyy kantaa isäsi nimeä ja toivoa että lapsesi tekevät saman", laulaa hän tuoreella levyllään – jonka kannessa poseeraa hänen oma poikansa.

Kissankehto 21.9.2014
Kissankehto 21.9.2014 susanna vainiola

Aamun kevennys

Ja kuuluisien isien pojista puheenollen: montakohan kertaa koulunpihalla on kaupattu vokaaleja tälle pojalle?

Kim Floorin pojalle Eetu Floorille nimittäin, joka nyt aikuisiällä myös muistuttaa ulkoisesti isäänsä aika lailla.

Lähempään tuttavuuteen päästään nyt, alkuesittelyt on suoritettu ja nyt voidaan ottaa rennommin. Eetu Floor: Aamun kevennys.

Mutta mitä mieltä ollaan väittämästä, että kiva, kiltit tytöt ovat niitä, jotka luikahtavat matkoihinsa yön hämärissä? He eivät jää koskaan aamiaiselle.

Enpä tiedä, mutta Julie London pyytää: "Työntäisitkö sitä tuolia vähän lähemmäksi?"

Mullan, radan ja veren tuoksuisia tuutulauluja

Sellaisia joiden jälkeen oman uninallen silmät alkavat pimeässä näyttää pelottavilta. Sellaisia laulaa Mirel Wagner.

Syysilta pimenee ja jännitys tiivistyy

Kissankehto: lyhtyjä
Kissankehto: lyhtyjä Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Taskulamput esiin ja sukellus pensaiden välistä puiston valaisemattomille poluille sydän pamppaillen mutta pakko on mennä, sitä ei voi vastustaa. Onneksi isä seuraa kintereillä.

Hän varoo katsomasta sivuilleen, vaikkei tiedä itsekään mitä siellä kavahtaa. Hänen möröillään ei ole sarvia tai hampaita – ne ovat jotain muuta hahmotonta. Mutta koska on isä, täytyy olla rohkea. Sen asian
ehdottomuuteen voi nojata.

Kohta ollaan kotona ja keittiön pöydän lämpimässä valossa, kaakaokupin ääressä puhutaan hurjasta seikkailusta. Olit sinä vain rohkea!

Unelmien rintamamiestalon piha on mukavasti rönsyävä

Pensaat ja kukkapenkit ovat saaneet rehottaa.

Se kertoo, että talossa on eletty ja tehty muutakin kuin kitketty rikkaruohoja.
Ehkä kerniliinassa on jopa pastakastiketahroja ja keittiön hana on unohdettu pyyhkiä myös alapuolelta. Entäpä sitten yläpölyt, voi herranen aika.

Välillä siellä huudetaan, kiukutellaan ja paiskotaan ovia – no, ne ovat täyttä puuta ja kestävät kyllä. Mutta kun sen huiskinhaiskin olevan keittiön lamppu sytytetään ja kaikki kokoontuvat höyryävän padan ympärille, niin parempaa paikkaa ei ole maailmassa.

Pihan perältä alkaa lyhtyjen reunustama polku, joka johtaa mikrokokoiseen idylliin – satukirjakuvitukseen, josta lauloi Kipparikvartetti Kiiltomatoidyllissä

Kissankehto 21.9.2014
Kissankehto 21.9.2014 Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Hokkuspokkus!

Sadun noita-akan roolin ottaa - tai koittaa ottaa – Annie Lennox. Uudella levyllä tuntuu olevan hyvä meininki. Esimakuna uudelta Nostalgia-levyltä vanhoja standardeja sisältävältä I Put The Spell On You.

Juuri tuota sitä varmaan itsekin tekisi, jos eräänä aamuna heräisi Annie Lennoxin äänellä ja karismalla varustettuna: laulaisi vanhoja standardeja, antaisi mennä oikein kunnolla! Leikkisi Nina Simonea ja Screamin Jay Hawkinsia.

Mistä näitä mahtavia naisia Kissankehtoon oikein putkahtelee? En tiedä, mutta tervetuloa vain!

Kun Marianne Faithfull aikoinaan Lontoossa narkomaanina hengaili sen erään muurin luona, hän sanoo tunteneensa, kuin jokin näkymätön voima olisi suojellut häntä. Ehkä se oli itse kaupunki joka häntä suojeli?

Give My Love to London on nimeltään Marianne Faithfullin uusi albumi, jolla hän tekee yhteistyötä monien artistien, mm. Anna Calvin kanssa. He ovat yhdessä kirjoittaneet kappaleen Falling back, johon liittyy myös hieno video:

Ballad of Easy Rider – siitä saman nimisestä elokuvasta

Siskon piti peittää tennareistaan Caterpillar-merkki, sillä hänen ystävänsä sattui nimittäin olemaan intohimoinen harrikka-ihminen. Ja tiedättehän, Easy Rider, sillä musertavaa yhteiskuntaa edustaneella tappajalla luki Caterpillar lippiksessään.

Nykyajan myyttisiä esineitä voi edustaa vaikkapa se tähtilipun värein koristettu chopper-pyörä jolla Peter Fonda ajoi Easy Rider -elokuvassa. Se elokuvassa nähty pyörä on tiettävästi ainoa jäljellä oleva kaikkiaan niistä neljästä elokuvaa varten rakennetusta prätkästä. Nyt sitä on huutokaupattu Yhdysvalloissa ja hinnan on arvioitu nousevan miljoonaan dollariin.

Vai olisiko niitä pyöriä muitakin jossian jäljellä? Siinäpä tämän ajan Indiana Joneseille Graalin maljoja metsästettäviksi.

Kissankehto sunnuntaisin Yle Radio Suomessa. Toimittajana Susanna Vainiola.
Samae Koskisen perilliset kuuntelevat isän äänittämää Iron Maidenin kasettia. Sinä kuuntelet ja koet juuri Kissankehtoa. Kissankehto sunnuntaisin Yle Radio Suomessa. Toimittajana Susanna Vainiola. Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Ajetaan sinne taivaanrannan taa – kun liikkuu niin on helppo unohtaa

Roadmovie jatkuu: näin lauletaan Samae Koskisen uudessa biisissä Perilliset.

Iskän jäljiltä auton mankassa ei laulakaan Tapani Kansa että R-A-K-A-S, niin kuin se teki silloin kun me oltiin nuoria. Ei, vaan Samae Koskisen perilliset kuulevat itseäänitettyä Iron Maidenin kasettia. Samae osuu jälleen taas suoraan sydämeen uudella sinkullaan.

Ehkä siellä automankassa voisi soida myös Belle & Sebastian. Perinteikkäästä indiemusiikin veteraanista on kyse tässäkin. Belle & Sebastianin keulahahmo Stuart Murdoch on ryhtynyt myös elokuvantekopuuhiin.

Hänen elokuvansa God Help The Girl kertoo vähän nimensä mukaisestikin tytöstä, joka haaveilee muuusikon urasta.

Elokuvan ääniraidalla kuullaan ainakin Belle & Sebastianin musiikkia. Sitä esittää mm. Brittanny Stallings.

Sunnuntaina lauletaan rakkaudesta ja toisten haluta tuomita

Tavalla, joka jättää ihokarvat pystyyn pitkäksi aikaa. Hieno irlantilaismuusikko Hozier ja Take Me To Church on kappale, jolle nyökyttelisi varmaan myös tämän päivän päivänsankari Leonard Cohen – hän, joka aikoinaan kirjoitti Hallelujah.

Lopuksi Kissankehdossa onnitellaan vielä toistakin kahdeksankymppistä: 24. syyskuuta syntymäpäiviään juhlivaa Lasse Mårtensonia.

Hyvää syntymäpäivää, Lasse Mårtenson 80v. 24.9.2014
Hyvää syntymäpäivää, Lasse Mårtenson! Hyvää syntymäpäivää, Lasse Mårtenson 80v. 24.9.2014 Kuva: Riikka Kurki Kissankehto - Susanna Vainiola,susanna vainiola

Muita sanoitettuja ja kuvitettuja Kissankehtoja löydät täältä: yle.fi/kissankehto.

Kissankehto on myös Facebookissa ja Yle Areenassa.
Ensi sunnuntaina tavataan taas Yle Radio Suomessa klo 13.

Kiitos seurastanne ja hyvää päivänjatkoa – laiskotellen!

Hemmottelumusiikkia: Spotify-soittolista

Kissankehdossa soitettua musiikkia, kaikki samassa soittolistassa, olkaa hyvät: