Hyppää pääsisältöön

Kysymys & vastaus: miten voi selvittää, että putkiremontti on ajankohtainen?

Pauli Raatikainen Kuopiosta kysyy
Pauli Raatikaisen talo on rakennettu 60-luvulla. Pauli Raatikainen Kuopiosta kysyy Kuva: Yle/Pauli Raatikainen katsojien kysymys

Pauli Raatikainen kysyy: Olen talon omistusasuja, mutta en asiantuntija, joten kysyisin miten videokuvauksen perusteella voi selvittää, että putkiremontti on juuri nyt ajankohtainen?

Asun 1960 rakennetussa talossa, jonka putkistot (vain jätevesiviemärit) puhdistettiin ja videokuvattiin n. 1,5 vuotta sitten. Siitä alkoi putkiremontin suunnittelu ja tarjousten jättö alan yrityksille.

Yksi yritys valittiinkin, ja työn piti alkaa kesäkuussa 2014 niin sanotulla sukitusmenetelmällä. Yrityksen edustaja kävi yhtiökouksessa kertomassa menetelmästä ja kustannuksista (n. 80-100€/m2). Remontin takia ei tarvitsisi muuttaa pois.

Osa eläkeläisomistusasujista pelkää todella paljon kustannuksia, koska heidän pienet eläkkeet eivät millään riitä kattamaan kustannuksia.

Yritys ilmoitti loppukeväällä, että remontti siirtyisikin kiireiden vuoksi syksyyn 2014. Lisäksi taloyhtiön hallitukseen tuli tieto yrityksen maksamattomista veroista (n. 50 000€). Yhtiökokous päätti, ettei remonttia voi teettää noin epäluotettavan yrityksen toimesta, joten nyt alkoi kaikki alusta, eli hallitus lähettää uudet tarjouspyynnöt.

Tiedän että rakentamisen laatu ja käytettävät materiaalit vaihtelivat paljon jo 60-luvullakin. Olen talon omistusasuja, mutta en asiantuntija, joten kysyisin miten videokuvauksen perusteella voi selvittää, että putkiremontti on juuri nyt ajankohtainen?

Isännöintipäällikkö Kaisa Pekkala vastaa:

Putkiremontti-sarjan asiantuntija Kaisa Pekkala
Kaisa Pekkala vastaa katsojan kysymykseen. Putkiremontti-sarjan asiantuntija Kaisa Pekkala Kuva: Yle putkiremontti

Toistuvat vuodot putkistossa ovat vahva signaali putkiremontin tarpeesta. Niiden syyt on tutkittava huolellisesti ja niistä on pidettävä kirjaa. Viemäreiden ja putkiston tila kannattaa selvittää kuntotutkimuksessa, jossa voidaan hyödyntää video- ja röntgenkuvausta.

Viemäreiden videokuvaus tehdään viemäreiden painepesun jälkeen. Kuvauksen aikana ei viemäreitä saa käyttää. Kuvaus pohja- ja tonttiviemärissä tuo esiin putkimateriaalin selvät rikkoutumat ja vuodot maastoon. Se kertoo myös, onko ja miten paljon putken sisäpinta on syöpynyt ja tarttuuko putken sisäpintaan esim. wc-paperia, mikä aiheuttaa helposti tukoksia ja tulvimisia kellaritiloissa.

Jatkoaikaa viemäreille saadaan esimerkiksi käyttämällä normaalia suurempaa huuhteluvettä wc:ssä sekä katsomalla tarkasti mitä viemäriin laskee: sitkoiset paperipyyhkeet ovat monen tukoksen syynä.

Videokuvaus ei kuitenkaan kerro mitään putken jäljellä olevasta paksuudesta ja kestoiästä.

Jatkoaikaa viemäreille saadaan esimerkiksi käyttämällä normaalia suurempaa huuhteluvettä wc:ssä sekä katsomalla tarkasti mitä viemäriin laskee: sitkoiset paperipyyhkeet ovat monen tukoksen syynä.

Myös viemäristön vuosittainen painepesu sekä tonttiviemärin puunjuurien poisto putkista ja tonttikaivoista pienentää tukosten ja tulvimisen määrää.

Kellaritiloissa olevista kerrostalon pystyviemäreistä pystytään usein tutkimaan putkiston kunto röntgenkuvaamalla.

Apua on myös ultratunnistimen käytöstä, vaikkakin se voi antaa putken sakkauman johdosta kokemattomalle tutkijalle väärää kuvaa putken tilasta ja paksuudesta. Viemärikaivoista voidaan myös tähystää endoskoopilla.

Viemäriputket ovat pääsääntöisesti rakennuksen sisällä valurautaa, uudemmissa taloissa myös ns. muoviputkia. Tonttiviemäri on betoniputkea. Muoviputken ongelma on sen lasittuminen ja herkkä rikkoontuminen. Hauraan betoniputken ja -kaivon sisään tunkeutuu puun ja pensaiden juuria, jotka saattavat saada aikaan tukoksia.

Kysyjä ei kerro käyttövesiputkien ja märkätilojen kunnosta ja korjaus/uusimistarpeesta mitään. Näillä on merkityksensä myös viemäriremonttia suunniteltaessa.

Kysyjän yhtiössä on tehty viisas päätös välttää urakoitsijaa, jonka taustatiedot eivät ole omiaan tukemaan valintaa.

LÄHETÄ oma kysymyksesi asiantuntijoille sähköpostilla osoitteeseen putkiremontti@yle.fi.

LUE myös vastaus kysymykseen miten hyvitykset jakautuvat oikein kun kyseessä on keittiökaappien korvaus.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua