Hyppää pääsisältöön

11.10. Teemalauantai: Sota ja Hollywood

He antoivat kaikkensa (1945)
He antoivat kaikkensa (1945) Kuva: Yle Kuvapalvelu teeman elokuvat,Teemalauantai

Amerikkalaisohjaajat John Ford, George Stevens ja Samuel Fuller osallistuivat toiseen maailmansotaan, kuvasivat todellisia taisteluja ja sodan kauhuja, ja veivät kokemuksensa takaisin Hollywoodiin. Teemalauantain dokumentti ja elokuva kertovat näistä sotakokemuksista.

Teemalauantain avaa kolmen Hollywood-ohjaajan John Fordin, George Stevensin ja Samuel Fullerin sotakokemuksista kertova dokumentti Hollywoodista Nürnbergiin. USA:n armeijan palveluksessa olleet Ford, Stevens ja Fuller taltioivat toisen maailmansodan vaiheita Pearl Harborista Normandian maihinnousuun. Stevens ja Fuller osallistuivat myös keskitysleirien vapauttamiseen Euroopassa kesällä 1945. He taltioivat ensimmäiset, järkyttävät kuvat Dachaun ja Falkenaun leirien uhreista.

Ford ja Stevens olivat kokeneita elokuvantekijöitä, ja he osallistuivat sotaan viestijoukoissa. Ford johti sotakuvaajien osastoa, ja Stevens johti Euroopassa yksikköä, joka kuvasi muun muassa Normandian maihinnousua. Fuller sen sijaan oli jalkaväen sotilas, joka tarttui elokuvakameraan ensimmäisen kerran vasta Falkenaun keskitysleirin vapauttamisen yhteydessä.

Dokumentissa tutkitaan, mitä jälkiä sotakokemukset jättivät näiden kolmen ohjaajan myöhempiin elokuviin. Varsinkin keskitysleirit vaikuttivat syvästi heidän käsityksiinsä kuvaamisen eettisyydestä.

Dokumentin jälkeen nähtävän realistisen sotaelokuvan He antoivat kaikkensa (They Were Expendable) ohjasi USA:n merivoimien kapteeni John Ford heti sodan päätyttyä vuonna 1945. Pääosia esittävät John Wayne ja Robert Montgomery, naispääosassa on Donna Reed.

He antoivat kaikkensa kertoo moottoritorpedoveneiden laivueesta, joka Tyynenmeren sodan alkuvaiheissa jää muiden Filippiineillä olevien amerikkalaisten sotavoimien tavoin Japanin salamasodan jalkoihin. Ford oli laivastossa itse johtanut kuvausryhmää, joka oli tallentanut filmille niin Midwayn taisteluja kuin Normandian maihinnousua. Sodan aikana kolmetoista Fordin yksikön jäsentä oli menettänyt henkensä, ja Ford itse oli haavoittunut pomminsirpaleesta. Myös elokuvan toista pääosaa esittänyt Robert Montgomery oli palvellut laivastossa, ja elokuvan käsikirjoitus perustuu tosipohjaiseen romaaniin.

Sodan ja koettujen menetysten läheisyys näkyy elokuvasta, jonka tunnelma on alakuloisen, jopa surullisen haikea. He antoivat kaikkensa on täysin vailla useita sotaelokuvia vaivaavaa tyhmänrohkeaa patriotismia ja lahtaushenkeä. Vihollinen jää kasvottomaksi ja persoonattomaksi – tiedämme että vastassa ovat japanilaiset, mutta se ei varsinaisesti näy juuri mistään. Sen sijaan elokuva kertoo ihmisistä, jotka ovat joutuneet sotaan vieraalla maalla, kaukana kodeistaan ja läheisistään, joita he luultavasti eivät enää koskaan näe. Elokuvan alkuperäisen nimen suora käännös, ”He olivat uhrattavissa”, onkin näin osuvampi.

Tästä tappion ja menetyksen teemasta Ford rakentaa kauniin ja runollisen kunnianosoituksen – ei suinkaan sotilaiden uroteoille tai taisteluille vaan tavallisten sotilaiden hiljaiselle uhrautumiselle, kun he yksi toisensa jälkeen katoavat maailmanlaajuisen sodan kaaokseen, muuttuvat numeroiksi historiankirjojen tappioluvuissa.

Teemalauantai liittyy Elokuvan tarinan ja Kino Klassikon syksyyn. Kino Klassikossa esitetään 12.10. John Fordin Hyökkäys erämaassa.

He antoivat kaikkensa -elokuvan esittelyn kirjoitti elokuvahankkija Vesa Nykänen.

  • Hollywoodista Nürnbergiin (From Hollywood to Nuremberg), Ranska 2012. Dokumentti, ohjaus Christian Delage.
  • He antoivat kaikkensa (They Were Expendable), USA 1945. Ohjaus John Ford. Pääosissa John Wayne, Robert Montgomery.
Hollywoodista Nürnbergiin, dokumentti. Kuvassa John Ford (vas.).
Kuva dokumentista Hollywoodista Nürnbergiin. Kuvassa John Ford (vas.). Hollywoodista Nürnbergiin, dokumentti. Kuvassa John Ford (vas.). Kuva: Yle Kuvapalvelu elokuvahistoria,Teemalauantai

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa