Hyppää pääsisältöön

Ääniä tuhansien ja miljoonien vuosien takaa

Ihminen on tallentanut ääntä 1800-luvulta alkaen, mutta maapallolla on kuultavana paljon iäkkäämpiäkin ääniä, Eero Saarenheimo kertoo radiojutussaan vuonna 1956. Muinaisten soundien metsästäjä esittelee tuhansia vuosia vanhaa musiikkia ja tähtiääniä oman maailmamme alkuajoilta.

Yleisradio itse on tallentanut ääntä vuodesta 1934 alkaen. Tuolloin hankittiin pikalevytallennin, jolla puhe tai musiikki kaiverrettiin lakkapäällysteiseen alumiinilevyyn. Ensimmäisille pikalevyille talletettiin vuoden 1934 uudenvuodenaaton ohjelma.

Vanhimmat suomalaiset äänilevyt tehtiin 1900-luvun alussa. Musiikkia on kuitenkin tallennettu nuottikirjoituksella jo kauan ennen fonografin ja gramofonin keksimistä.

Saarenheimon ohjelmassa musiikkipedagogi Olavi Pesonen kertoo Delfoin temppelin kaivauksissa löytyneistä antiikin aikaisista "nuoteista". Vuonna 1950 laulaja Arda Mandikian levytti muinaisten esitysohjeiden mukaan Apollonin hymnin, joka oli merkitty muistiin yli 2000 vuotta aiemmin.

Toisenlaisia ikivanhoja ääniä ovat säilyttäneet erilaiset esineet, kuten vaikkapa kirkonkellot. Rooman lateraanikirkon kastekappelin "laulavaa ovea" on kuunneltu ehkä jo antiikissa. Kaukaa menneisyydestä ovat peräisin myös eläinten äänet, joista professori Paavo Suomalainen ohjelmassa kertoo.

Linnunradan ääniä oli mahdollista kuulla jopa aivan tavallisella radiovastaanottimella. Suuri osa kuultavasta kohinasta oli noin sadan tuhannen vuoden ikäistä, siis varsin vanhaa verrattuna siihen, mitä ihmisellä yleensä oli tilaisuus kuulla.

Mutta jättimäiset radioteleskoopit olivat löytäneet kohinaa vieläkin kauempaa menneisyydestä, professori Jaakko Tuominen kertoo. BBC oli hiljattain lähettänyt Joutsenen tähdistöön kuuluvan radiotähden ääntä, joka oli syntynyt 200 miljoonaa vuotta aiemmin kahden kierteissumun törmätessä yhteen. Muiden radiotähtien äänet saattoivat olla tuhansien miljoonien vuosien ikäisiä.

Radioastronomian vangitsemien äänten ajallinen ulottuvuus oli valtava: ne olivat ehkä peräisin ajalta, jolloin maailmamme syntyi, ja saapuivat Linnunradalle, kun Suomessa vietettiin vielä jääkautta. "Taivaan laulua, sfäärien soittoa", Saarenheimo kuvailee tätä tähtimusiikkia runollisesti.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto