Hyppää pääsisältöön

Akuutissa keskiviikkona: ikänäköleikkauksen riskit?

Silmälasit E-taulun päällä.
Ikänäkö vaivaa - uskaltaako korjausleikkaukseen mennä? Silmälasit E-taulun päällä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen ikänäköleikkaus

Keskiviikon lähetyksissä perehdytään ikänäköleikkauksiin. Näyttävät mainokset houkuttelevat monia. Silmälaseista eroon pääseminen kuulostaa lupaavalta, mutta mitä leikkauksessa oikeasti tapahtuu? Ikänäkö ei ole sairaus, ja siksi leikkaukset tehdään yksityisellä puolella ja potilaan rahalla. Vaikka kalliin leikkauksen pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, kasvattaa toimenpide koko ajan suosiotaan. Ottaako leikattava tietoisen riskin? Akuutin haastateltavana on silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo.

Miten ADHD:ta tulisi hoitaa?

Adhd-lääkkeitä purkista käteen.
Lääkitys voi olla monesti ADHD:n hoidossa ainoa vaihtoehto. Adhd-lääkkeitä purkista käteen. Kuva: Yle, Tero Kyllönen adhd
ADHD:n lääkehoidosta käydään kiivasta keskustelua. Yhä useampi suomalainen saa lääkkeitä tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöönsä, mutta silti niitä käytetään maassamme Pohjoismaista vähiten. Lääkehoitojen lisäksi ADHD:ta hoidetaan myös psykososiaalisin keinoin, ja Suomessa on ollut varsin varovainen lääkityskulttuuri lastenpsykiatrian puolella. Tilanne on muuttumassa, mutta lääkäreitten kannalta tilanne ei aina ole helppo. Kun yhteiskunta säästää psykososiaalisista keinoista, saattaa lääkitys jäädä ainoaksi vaihtoehdoksi hoitaa potilasta.

Bakteeritulehdus oli tappaa

Liisa Syrjän elämä muuttui kaksi vuotta sitten, kun hän yhtenä aamuna heräsi 40 asteen kuumeeseen. Terveyskeskuksessa tulehdusarvojen todettiin olevan hieman koholla, mikä laitettiin flunssan piikkiin. Seuraavana päivänä Liisa tajusi jotain olevan pahasti vialla, kun jalat eivät kantaneet laisinkaan. Ambulanssi vei naisen suoraan tehohoitoon. Sairaalassa diagnosoitiin verenmyrkytys, jonka oli aiheuttanut Capnocytophaga canimorsus -bakteeri. Jälkiseurauksena Liisa sai ääreisverenkiertoa tukkeuttavan hengenvaarallisen DIC-oireyhtymän, minkä seurauksena iho meni huonoon kuntoon ja raajoista näkyivät paljaat luut. Alkoi taistelu elämästä ja parhaana päivänä Liisa saattoi olla jopa kolme kertaa leikkaussalissa.

Rullaamalla lihakset kuntoon?

Lähetyksessä tutustutaan myös putkirullaukseen. Voiko omatoimisella rullailulla saada lihakset kuntoon ja korvata jopa hierojalla käynnin?

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 4.12.2015

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät nenistään kiinni.
Risto Laitila ja Mikko Penttilä pitävät nenistään kiinni. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit
Piirroskuva, alkoholijuomia ja -pulloja, joissa somelogoetiketit Kuva: Seera Rytkölä / Yle Akuutti,Some