Hyppää pääsisältöön

Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia: käsikirjoitus

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Nyt minulla on vähän semmoisia surullisia uutisia, että tämä T3-hoito on sinua auttanut ihan dramaattisesti, mutta nyt Valvira on puuttunut minunkin toimiin. Että minä en pysty enää sinua hoitamaan.... Mulla ei oo oikeen sanoja nyt tähän tilanteeseen."

MOT-tunnus

Valvira valvoo lääkäreitä.
Valvira on rajoittanut Taija Sompin lääkärin oikeuksia. Hän ei enää saa hoitaa kilpirauhaspotilaita. Hän on hoitanut potilaitaan T3-hormonilla.
13-vuotias Jasmine Aavinko Porista on Sompin potilas.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Olen ollut Satakunnan keskussairaalan yhteydessä jo kaksi kertaa, mutta siellä kieltäydyttiin hoitamasta. Nyt olin sitten ihan just terveyskeskuslääkärillä, semmoisella lääkärillä, joka on hoitanut häntä ihan lapsesta asti. Kysyin, jos hän voisi nyt tässä tilanteessa niin antaa, koska meillä on pari viikkoa enää lääkitystä. Niin hän sanoi: "Ei ole eettisesti oikein." Hän näkee, että Jasmine on aivan uskomattomasti parantunut ja voi hyvin. Ja hän selitti Jasminelle tosi tarkasti, että hän on onnellinen sen puolesta, mutta että valitettavasti hän ei voi kirjottaa tätä lääkettä."

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Joo. Tilanne on nyt se, että kukaan lääkäri ei oikeastaan uskalla kirjoittaa, kun pelkäävät sitä, että Valvira rajoittaa oikeuksia, tai antaa varotuksia, jolloin lääkärit eivät enää uskalla kirjoittaa. Että… Minulla ei nyt ole muuta. Ei ole sanoja tälle tilanteelle."

MOT: Kilpirauhanen jakoi faktat kahtia

Kilpirauhanen tuottaa T4-hormoneja ja T3-hormoneja. Kun kilpirauhanen tuottaa hormoneja liikaa, elimistö käy ylikierroksilla. Kun kilpirauhanen tuottaa hormoneja liian vähän, elimistön toiminta hidastuu.
Lähes 300 000 (284 000) suomalaista saa T4-hormonia, thyroxinia, kilpirauhasen vajaatoimintaan.

Tämä ohjelma kertoo kiistasta, jossa lääkärit ilmiantavat toisiaan. Valvira, lääkäreitä valvova viranomainen, on antanut varoituksen kahdelle lääkärille. Lisäksi, se on rajoittanut kahden lääkärin oikeuksia. He ovat määränneet T3-hormonia potilailleen, ei T4:ä.

Molempien lääkäreiden potilaana on ollut Jasmine Aavinko, 13 vuotta.

Jasmine Aavinko, T3-potilas, lukee ääneen tekstiään helmikuulta 2014:
"Haluaisin olla yhtä onnellinen, onnellinen niin kuin muut, ei-sairaat lapset. Minulla on monenlaisia kipuja: närästys, lonkat ovat kipeät, jalat kipeytyvät liikkumisesta, migreeni, päänsärky, niska hyvin kipeä, siellä tuntuu outo kumpare. Selkä kipeä, kurkun päätä sattuu, jos siihen koskee, lihaskipuja, näkö heikkenee vinhalla vauhdilla. Maha on erittäin suuri ongelman lähde. Välillä on minulla on ollut niin pahoja pakko-oireita, että ruoka ei pysynyt suussani ja koulussa minä kävelin muita oppilaita päin, koska silmäni menivät kiinni."

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Kaikki on alkanut 2011 alkuvuodesta, kun Jasminen perhe kääntyi minun puoleen. Jasminella oli valtavasti erilaisia oireita. Hänellä oli jo kohtalaisesti ylipainoa. Hän oli silloin kymmenvuotias, 10–11-vuotias, ja painokäyrät oli liki 100 % jo ylhäällä. Minä sitten kuuntelin niitä oireita, ja sanoin, että tässä saattaisi nyt olla kilpirauhasasioista kysymys."

Vuosi sitten Jasmine ei pystynyt kävelemään. Isoveli Alex on aina ollut Jasminen tukena.

Endokrinologia tutkii ja hoitaa hormoneja tuottavien elinten sairauksia. Matti Välimäki on Suomen kokeneimpia endokrinologeja. Välimäki on tehnyt kantelun Taija Sompista Valviraan.

Matti Välimäki, professori, endokrinologia:
"Olen tehnyt 40-vuotisen lääkäriurani aikana tasan yhden valituksen ja se on juuri tämä. Olen tehnyt valituksen potilasturvallisuuden vaarantamisesta suurella annoksella trijodityroniini-hoidolla." (trijodityroniini=T3)

Välimäen vastaanotolle tullut Sompin T3-potilas kärsi sydänverisuonisairaudesta. Hän käytti viisi – kymmenen kertaa enemmän T3:sta kuin elimistö päivittäin tuottaa. Hänellä oli rytmihäiriöitä.

Matti Välimäki:
"Sydämen sykkeen todella liiallisella suurentamisella potilas saatettiin jopa hengenvaaraan. Lopetin lääkityksen, kahden kuukauden kuluttua potilas oli oireeton ja hänellä ei ollut minkäänlaista kilpirauhassairautta."

MOT:
"Ovatko potilaat olleet sinulla vaarassa?"

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Ei ole potilasturvallisuus ollut vaarassa, koska olen noudattanut pitkälti näitä FDA:n (Food and Drug Administration, USA) suosituksia, kuinka liothyronin-hoitoa (T3) tulee noudattaa, eli siinähän annostusta lähdetään nostamaan erittäin erittäin varovasti pienin annoksin. Siinä on erittäin tärkeätä kertoa potilaalle, että liikatoiminnan oireita ei saa tulla. Usein niin Thyroksinin (T4) kuin T3-lääkityksen suhteen käy niin, että kun annostusta hieman nostetaan niin saattaa tulla hetkellisiä tällaisia lieviä liikatoiminnan oireita."

Jo ennen Somppia, Valvira otti Jasminen ensimmäiseltä lääkäriltä pois oikeuden hoitaa kilpirauhaspotilaita. Satakunnan keskussairaalassa Jasminea hoitanut lääkäri oli tehnyt kantelun Valviraan.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Perheelle annettiin kaksi vaihtoehtoa, että lastensuojelu puuttuu asiaan ja tekee huostaanoton, jos ei laiteta sairaalaan. Jasmine joutui psykiatriselle osastolle sitten. Hän oli muistaakseni kymmenisen kuukautta siellä kirjoilla, ja tilanne oli ihan katastrofaalinen perheelle. Siinä samassa yhteydessä sitten purettiin pois tämä T3-lääke ja laitettiin tyroksiinilääke (T4) tilalle. No sitten siitä seurasi sitä, että kaikki oireet rupesivat tulemaan takaisin ja kahdessa vuodessa, kaksi vuotta ja kaksi kuukautta tyroksiinihoitoa, niin Jasminen paino oli noussut yli 30 kiloa. Sitten elettiin 2013 joulukuutta, tilanne oli todella kriittinen. Jasminen terveydentila oli niin heikko, ettei hän pystynyt enää koulua käymään. Hänelle järjestettiin kyllä kotikoulu, mutta sitäkään hän ei enää pystynyt. Hän vaan makasi. Hän vaan sitten totesi vanhemmille, että nyt tuntuu, että nyt hän kuolee, että oireet ovat niin pahat."

Satakunnan keskussairaala ei kommentoi tapausta.

Tämän vuoden alussa Helsingin hallinto-oikeus kumosi Valviran päätöksen Jasminen ensimmäisen lääkärin oikeuksien rajoittamisesta. Tuomarit päättivät äänin 3-0, että Valviralla ei ollut perusteita rajoittaa lääkärin oikeuksia. Potilasturvallisuutta ei ollut vaarannettu.
Valvira on valittanut asiasta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Asia on kesken. Tähän vedoten Valvira ei osallistu tähän ohjelmaan.

Kesän alussa Taija Somppi aloitti T3-hoidon uudestaan Jasminelle.

Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies:
"Ihan muutamien viikkojen sisällä näkyi jo ihan selvästi tämmöistä piristymistä ja tuota kaikin puolin niin tyttö alkoi elpymään ja tuota ne muutokset, mitä oli verikokeissa. Hänellähän oli jo 10–11-vuotiaana semmoiset verikokeet, mitä on yleensä kuusi-, seitsemänkymppisillä sairailla ihmisillä. Jasminen veriarvot näyttivät siltä, rasvamaksat ja muut, sokerit korkealla. Ihan itsekin hämmästyi siinä, että kun kuitenkaan ei paljon mitään muita muutoksia tullut kuin vaan tämä lääke. Paino lähti, tämä oli toinen kerta elämässä, kun Jasminen paino lähti laskuun."

Heinäkuussa Valvira rajoitti Sompin oikeuksia. Hän ei saa hoitaa kilpirauhaspotilaita, eikä määrätä kilpirauhashormoneja. Perustelu on sama kuin ensimmäisen lääkärin kohdalla. Hän ei ole tutkinut ja seurannut potilaitaan tarpeeksi hyvin.

MOT:
"Kuka on kannellut sinusta?"

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Kollegat. On sellaisia kollegoita, jonka kanssa minulla on ollut sama potilas, joka ei ole hänen hoidossaan tullut kuntoon ja ollaan saatu sitten sopiva lääkitys ja potilas on toipunut, niin siitä huolimatta tällainen lääkäri, joka ei tunne T3-hoitoa tai T3-hydrokortisooni-yhdistelmää, niin on tehnyt kantelun tällaisesta hoidosta jota hän ei tunne. Tää on aika erikoien tapa toimia, että minä itse kyllä jos minulla itsellä on niinkun tällasta erimielisyyttä jostakin hoidosta jonkun lääkärin kanssa niin minä kyllä otan yhteyttä tähän kollegaan ja keskustelen hänen kanssaan asiasta. Mutta tää on minun mielestä erittäin selkärangatonta toimintaa, että mennään heti tekemään kantelu Valviraan."

Taija Sompin yksityinen Amplia-klinikka väittää että Endokrinologi-yhdistyksen puheenjohtaja on käskenyt tekemään kaikista T3:a määräävistä lääkäreistä kantelun Valviraan.

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Jag blir ju förbannad när det står sådant på nätet om mig som inte är sant. Om du då som... ska vi säga som patient läser det här så får du ju den uppfattningen att nu är det Valvira som gör något väldigt konstigt och sedan endokrinologerna som håller på med någon sorts hetsjakt."
"Det att man tar sköldkörtelhormon utan att man har en underfunktion så... det är ju inte så att det bara påverkar vår hjärna. Om vi tar, ska vi säga - jag har inte underfunktion i sköldkörteln - om jag nu skulle ta T3, så kanske jag skulle orka bättre under dagen. Kanske när man känner sig lite trött så i stället för att ta den där kaffekoppen skulle jag kunna slänga i mig en knapp T3. Kanske det skulle pigga upp mig. Men samtidigt så påverkar det också andra saker i vår kropp, och den här diskussionen saknas helt. Det påverkar vår vävstomme och det påverkar vår hjärtfunktion och i det långa loppet, om du tar en sådan här behandling som i princip är livslång, så får du småningom de här bieffekterna på hjärta och skelett. Så man kan fråga sig att är det så att vi har någon sorts medikalisering, människor som mår dåligt och det är lätt att ge en knapp och säga att "Det här piggar upp dig, om du är trött", eller man skulle kanske rentav kunna tala om doping."
(Raivostuin, kun minusta kirjoitettiin netissä sellaista, mikä ei ole totta. Potilas saa tuollaisesta sen käsityksen, että Valvira tekee jotain hyvin omituista, ja että endokrinologit ovat jonkinlaisessa ajojahdissa.)
(Kilpirauhashormonin ottaminen ilman todettua vajaatoimintaa... Se ei vaikuta vain ihmisen aivoihin. Jos sitä ottaa sellainen, jolla vajaatoimintaa ei ole, hän saattaa jaksaa päivänsä paremmin. Jos ottaa väsymykseen kahvin sijaan T3-pillerin, saattaa kyllä piristyä, mutta se vaikuttaa kehoon muutenkin. Tämä keskustelu meiltä puuttuu. T3 vaikuttaa luustoon ja sydämen toimintaan ja pitkällä aikavälillä, hoidon ollessa periaatteessa elinikäinen, potilas alkaa saada sivuvaikutuksia sydämeen ja luustoon. On syytä kysyä, onko käynnissä
jonkinlainen medikalisaatio. Kun ihminen voi huonosti, hänelle on helppo antaa piristäviä pillereitä. Voisi jopa puhua dopingista.)

Nina Saine ylläpitää T3-vertaistukiryhmää. Ryhmässä on paniikkia siitä, miten Valviran toimien jälkeen löytyy lääkäreitä, jotka kirjoittaisivat T3:a.

Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas:
"No, minähän sairastuin jo itse asiassa teini-ikäisenä. Ja jouduin silloin esimerkiksi keskeyttämään lukion. Ja minulla on ollut erilaisia oireita sitten kolmekymppiseksi asti. Varsinkin se aiheutti masennusta ja särkyjä se kilpirauhasen vajaatoiminta, mitä minulla ei koskaan lähdetty hoitamaan, koska arvot olivat viitteissä, vaikka minulla oli selvät oireet. Sitten lopulta annettiin Thyroxinia (T4), mikä ei auttanut. Oireet vaan paheni. Söin siinä vaiheessa melkein kymmentä erilaista lääkettä. Ja voin silti vaan huonommin ja huonommin. Jouduin sitten itse selvittämään näitä asioita, koska olin niin selkä seinää vasten. Sitten lopulta sain vähän selville, että mistä tässä on kaikessa kysymys. Etsin sitten sellaisen lääkärin, joka minua osaa auttaa. Sitten minulle tehtiin ruokavaliomuutoksia, otin käyttöön ravintolisiä. Thyroxin (T4) vaihdettiin Liothyronineen (T3). Tänä päivänä syön kahta lääkettä, josta toisesta saatan vieäl päästä eroon jossain vaiheessa. Ja olen voinut aloittaa opinnot. Olen kiitollinen jokaisesta sellaisesta päivästä, kun minua ei särje mihinkään tai minua ei ahdista tai masenna."

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Jag är liksom oroad över att... patienterna, eller människorna som mår dåligt blir ju helt enkelt lurade. De skall gå på laboratorieprov som kan kosta en hel del, som inte är tillförlitliga, och på basen av vilka man inte kan dra den slutsatsen att de har en underfunktion i sköldkörteln. Och så berättar personen som gör det här att "Nu, hör du, har jag hittat orsaken till att du mår dåligt".
(Minua huolestuttaa se, että huonosti voivia ihmisiä yksinkertaisesti huijataan. Heidän pitää käydä kalliissa laboratoriokokeissa, jotka eivät ole luotettavia, ja joiden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Sitten potilasta hoitava henkilö kertoo, että on löytänyt syyn potilaan huonoon kuntoon.)

MOT:
"Miten näet endokrinologien ratkaisun sinun ongelmille?"

Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas:
"No, he olisivat pesseet varmaan kätensä minun asioista. Heidän ratkaisuhan oli masennuslääkkeet ja psykiatriselle puolelle hoidon siirtäminen. En minä ja minun kaltaiset potilaat olla saatu apua endokrinologeilta. Eikä nytkään monet on saanut kokea, että heistä on tuntunut, että heistä ei ole ollenkaan välitetty."

MOT:
"Hur upplever du att T3-aktivisterna demoniserar er endokrinologer, att ni inte förstår och att ni är skurkarna i dramat?"
(Miltä se tuntuu, että T3-aktivistit demonisoivat endokrinologit, sanoen, että ette ymmärrä asiaa ja että olette koko jutun pahikset?)

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Det här är ju propaganda. Det är kanske då främst de här klinikerna som annars går miste om kunder, det vill säga de sakkunniga går ut och säger att det stämmer inte det som ni håller på med, att det är kvacksalveri och så här gör vi inte. Och om det är så att du... Det är ju så att det är en läkare som måste skriva ut det här, har du inte läkarkompetens så får du inte skriva ut några hormoner. Och är det så att du sedan så att säga misstänkliggörs, eller du kan få en varning till exempel av Valvira, att nu har du inte skött dina patienter så som man borde om man misstänker hypotyreos (käännös: kilpirauhasen vajaatoiminta). Så då kan ju hela verksamheten på en sådan här spårämnesklinik vara hotad för då finns inte den där läkaren där som skriver de där recepten. Så att jag får en sådan här känsla att de skriver liksom i sin egen sak och så skrämmer de upp de patienter som de har börjat T3 med och så skrämmer de upp dem med skall vi säga falska argument att "sedan om jag inte finns här och skriver T3 åt dig så ingen hjälper dig".
(Sehän on propagandaa. Sitä tuottavat kai lähinnä kyseiset klinikat, jotka menettävät potilaitaan, jos asiantuntijat sanovat, että toiminta on puoskarointia, jota ei voida hyväksyä. Hoidon määrääminen on lääkärin työtä. Ilman lääkärin pätevyyttä ei ole oikeutta määrätä hormoneja. Jos henkilöä epäillään tällaisesta tai Valvira antaa varoituksen mahdollisen hypotyreoosipotilaan hoitamisesta vastoin käytäntöjä, silloin koko hivenaineklinikan toiminta voi olla vaarassa, koska siltä puuttuu reseptit kirjoittava lääkäri. Minusta he vain ajavat omaa asiaansa ja pelottelevat potilaita, joiden kanssa ovat aloittaneet T3-hoidot. He väittävät potilaille, että jos he eivät saa toimia, potilasta ei auta kukaan.)

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Tämä tilanne on aivan katastrofaalinen. Suomessa on satoja ellei tuhansia potilaita, jotka ovat täysin riippuvaisia tästä T3-pohjaisesta lääkkeestä, joko trijodithyroniinista (T3) tai sitten eläinperäisistä kilpirauhaslääkkeestä (T3+4) jossa on myös tätä T3-lääkettä mukana, niin tämä on ihan katastrofaalinen tilanne. Nyt on tilanne, että monet lääkärit eivät uskalla enää kirjoittaa, ja tilanne on se, että ihmiset jäävät ilman hoitoa ja jäävät ilman lääkettä."

T3:a sekä T3:n ja T4:n yhdistelmää käyttävien potilaiden määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana muutamasta sadasta 3 200:aan.

Matti Välimäki, professori, endokrinologia:
"Näkisin, että tämä tiukimman koululääketieteen kannanotot suosivat sitä, että kilpirauhashormonihoitoja ja näitä aktiivisia kilpirauhashormonihoitoja ruvetaan käyttämään, aloittamaan ei-endokrinologien toimesta. Meillähän on Suomen Endokrinologiyhdistyksen kannanotto, joka sanoo, ettei väsymystä ja mielialan laskua sairastavalle pidä missään tilanteessa aloittaa kilpirauhashormonihoitoa, jos numerot ovat normaalit. Minulla on lukuisia esimerkkitapauksia siitä, potilaista, joilla ns. alakanttisilla arvoilla on jo merkitystä. Eli kannattaisi hieman koululääketieteen joustaa ja aloittaa tätä varmasti turvallista tyroksiinihoitoa lievemmin indikaatioin ainakin kokeeksi, voisiko väsymys helpottaa, mieliala nousta, ja oman kokemukseni mukaan näin käy usein."

Fimea vastaa lääketurvallisuudesta. Fimean haittavaikutusrekisteristä löytyy kautta aikojen vain 3 haittavaikutusilmoitusta koskien T3-valmistetta.

Leo Niskanen, lääketurvapäällikkö, Fimea:
"Eihän se ole vaarallinen aine. Se on elimistön oma aine. Kysymys on ainoastaan siitä, miten sitä annostellaan. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostelu, oli mikä tahansa kysymyksessä. Eli pitää osata käyttää sitä. Tämä koskee kaikkea lääkehoitoa. Mutta nyt erityisesti näistä hormonikorvausvalmisteista, niin nehän ovat elimistön omia tuotteita ja allergiset reaktiot ja tämmöiset harvinaiset haittavaikutukset, kuten verenkuvan muutokset, ne ovat todella olemattomia."

Suomen hautaustoimistojen liiton puheenjohtaja Kyllikki Forsius sai sydänlääkäriltään kuolemantumoion vuosi sitten.

Kyllikki Forsius, T3/4-potilas:
"No minun tarina on se, että olen menettänyt käytännössä yhdeksän vuotta minun parhaasta elämänajasta naisena, kun minua on hoidettu väärillä lääkkeillä, eikä lääkäri ole kuunnellut sitä, mitä olen kertonut, miltä minusta tuntuu. Ne lääkkeet eivät ole esimerkiksi auttanut, ett minulla on hoidettu verenpainetautia. Ja kun on kysytty, että miksi minä sairastan sitä, niin se oli aina, ett on perintötekijät, ett ne on saatu syntymässä. Kuitenkin nyt minulle on selvinnyt sitten, kun olen löytänyt uuden lääkärin ja se oikea sairaus on löydetty, tuo kilpirauhasen vajaatoiminta, että minua olisi voitu hoitaa koko ajan oikein. Niitä oireita ja kaikkia sivuvaikutuksia, mitä minulla on ollut, niin ei olisi ollut ollenkaan."
"Minulla on tässä tämmöinen 2012 vuoden lääkkeet, niin täällä on tämmöinen Diovan, missä on korkein mahdollinen määrä, 320, sitten on Zanidip, toinen verenpainelääke, Cardiol, joka on sydänlääke, jonka pitäsi sitten sitä sydämen sykettä tasata ja sitten on vielä tämmöinen nesteenpoistolääke ja sitten toi Atorvastatin, niin sehän on kolesterolilääke."

MOT:
"Millainen olo sinulla oli näistä?"

Kyllikki Forsius, T3/4-potilas:
"No minulla oli tosi huono olo monta kertaa ja sitten tietysti, kun paino nousi, kärsin siitä, kun olen kuitenkin ollut suhteellisen normaalikokoinen koko elämäni. Ja siihen ei ollut mitään syytä, vaikka olisin kuinka urheillut ja syönyt hyvin. Sitten kärsin päänsärystä, jatkuvasta. Olin aika masentunut. Sitten semmoinen yleinen jaksaminen oli totta kai huonompaa, mutta, kun olen aika sitkeä sissi, niin en ole antanut periksi, olen kuitenkin hoitanut perheeni ja työni. Avioliittokin on tallella."

Forsius käyttää nyt ainoastaan sian kilpirauhasesta valmistettua T3- ja T4-yhdistelmää.

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Nå, nog är det ju så att de... de som inte mår bra av den här T3-behandlingen, det är ju många som nu liksom nappar på kroken och tänker att nu liksom... det här är en sådan här undermedicin och så provar man gärna att tänk om det liksom nu skulle hjälpa mig också. Det finns väldigt många som inte mår bra av den och de blir ju inte kvar på privatsidan, det... privatsidan och homeopatiska kliniker och de här... spårämnesklinikerna som främst påbörjar de här behandlingarna. Och det är dyrt att gå där, så att de här patienterna som mår dåligt, de blir inte kvar på privatsidan utan de kommer sedan till den kommunala sidan för att få hjälp, och det här belastar ju då den kommunala sidan - den... finansierar vi med skattemedel."
(Moni sitä saava ei voi hyvin, mutta nämä henkilöt eivät jää yksityiselle puolelle. Yksityinen puoli, homeopaattiset klinikat ja hivenaineklinikat, jotka yleensä aloittavat tällaiset hoidot, ovat kalliita. Niinpä huonosti voivat potilaat eivät jää sinne, vaan hakeutuvat kunnalliseen hoitoon. Se kuormittaa kunnallista puolta, joka rahoitetaan verovaroin.)

Heikki Pälve, toiminnnanjohtaja, Lääkäriliitto:
"Tämä kiista on hyvin poikkeuksellinen siinä mielessä, että aika harvoin, hyvin harvoin lääkärit kiistelevät näinkin kovasti jostakin yksittäisestä hoitomuodosta. Pyrkimyksemme on tavata kumpikin osapuoli, mutta varsinainen vahinkohan tässä siinä mielessä on siltä osin tapahtunut, että tämähän on jo mennyt eteenpäin ensin Valviraan ja sen jälkeen nyt jo kuulemani mukaan oikeuskäsittelyyn, joten olemme tässä suhteessa kyllä pahasti myöhässä."
"Harvemmin olemme tekemisissä semmoisissa asioissa, että me pyrkisimme löytämään ikään kuin kahden eri hoitomuodon välillä, päättämään tai tulemaan lopputulemaan siitä, että mikä olisi oikein, vaan pyrimme löytämään ikään kun keinoja päästä jonkinlaiseen yhteiseen näkemykseen, löytää semmonen yhteinen hyvä, koska yhteinen hyvä on tietenkin se, mikä lopulta on varmasti paras kummallekin osapuolelle ja potilaalle. Mutta selvähän se on, että jos toinen osapuoli katsoo toisen toimivan selkeästi väärin, niin vaikeaa on sitten löytää ikään kuin kompromissia, jos kerta selvästi on näkökulmaero. Ja silloin lääkäriliito ei voi paljon muuta kun jäädä katsomaan siltä osin, että kuinka siihen, kuinka se sitten lopulta kääntyy."

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Valviran toiminnan tarkoitus, tämähän on ns. turvaamistoimenpide, että lääkärit eivät enää saa kirjoittaa T3-pohjaisia lääkkeitä, mutta kyllä tämä käytännössä on mitä suuremmassa määrin turvattomuustoimenpide, eli Valvira jättää potilaat heitteelle. Eli tässä käy juuri niin, että Valvira itse vaarantaa potilasturvallisuutta mitä suurimmissa määrin."

Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys:
"Också läkare gör fel och vi skall då kunna gå vidare och ändra på vårt behandlingssätt. Så det är på något sätt märkligt nu i den här diskussionen att när Valvira nu synar... Valvira synar ju läkare över huvud taget i Finland, men när de nu synare de här läkarna så... så plötsligt så vänder läkare som har blivit granskade på steken och... och ställer sig ovanför det hela, de tar inte så att säga kritiken och oron på allvar utan de vänder det hela till att jag har rätt och Valvira har fel. Eller Valvira bluffar."
(Lääkäritkin tekevät virheitä. Hoitokäytäntöjä on myös voitava muuttaa. Tässä keskustelussa on outoa se, että kun Valvira valvoo... Sehän valvoo lääkäreitä Suomessa ylipäänsä, mutta yhtäkkiä tutkinnan kohteet katsovatkin asiaa toiselta kantilta ja asettuvat kaiken yläpuolelle. He eivät ota kritiikkiä ja huolta vakavasti, vaan ajattelevat, että he ovat oikeassa ja Valvira väärässä. Tai että Valvira harhauttaa.)

Lääkärien riita T3:sta on hyvin poikkeuksellinen. Jotkut endokrinologit pitävät T3:sta määrääviä lääkäreitä puoskareina. T3-lääkäreiden mielestä endokrinologien ammattitaidossa on suuria puutteita. Lääkärien riidan uhreja ovat potilaat.

Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka:
"Kun alan siitä puhumaan Jasminen tilanteesta, niin minua alkaa itkettää. Minusta se on ihan järkyttävää. Että jo toistamiseen Jasminelta evätään se hänen hoitonsa, jolla hän on päässyt nuoren tytön oikeaan elämään kiinni. Nauttimaan elämästä, koulukavereista, näteistä vaatteista. Normaalista elämästä."

Haastatellut:

Jasmine Aavinko, T3-potilas
Kyllikki Forsius, T3/4-potilas
Merja Lindström, puheenjohtaja, Suomen terveysjärjestö, Jasminen asiamies
Leo Niskanen, lääketurvapäällikkö, Fimea
Heikki Pälve, toiminnnanjohtaja, Lääkäriliitto
Nina Saine, vertaistuki-vapaaehtoinen, T3-potilas
Camilla Schalin-Jäntti, osastonylilääkäri, HYKS, puheenjohtaja, Endokrinologiyhdistys
Taija Somppi, yleis- ja verisuonikirurgi, Amplia-klinikka
Matti Välimäki, professori, endokrinologia