Hyppää pääsisältöön

Meri Lehtinen löysi ilon bioenergetiikan avulla

Henkilökuvassa vuodelta 1994 bioenergetiikkaan perehtynyt terapeutti Meri Lehtinen kertoo, miten iloa ja positiivisia tunteita voi aktiivisesti etsiä ja löytää. Vapaasti virtaava hengitys on avain moneen lukkoon.

Tietolaatikko

Ohjelma on osa suomalaisia naisia esittelevää Naiskuvia-sarjaa, jota esitettiin vuosina 1993-1996. Ohjelmasarja palkittiin Kouran kriitikkopalkinnolla.

Meri Lehtinen syntyi Suomessa, mutta vietti lapsuuttaan ja ison osan aikuisuudestaan Yhdysvalloissa. Hän väitteli tohtoriksi kielitieteistä ja toimi professorina Seattlen ja Minnesotan yliopistoissa. Kiinnostus terapeuttiseen ja energeettiseen työskentelyyn heräsi omien elämänhaasteiden keskellä ja Meri lähti opiskelemaan bioenergeettistä terapiaa, hierontaa ja hengitystekniikoita Los Angelesiin ja ryhtyi toimimaan terapeuttina.

Suomeen Meri palasi vuonna 1985 opettamaan bioenergetiikkaa alan pioneerina. Naiskuvia-sarjan haastattelussa hän kertoo työskentelystään.

Bioenergetiikan harjoittajat uskovat, että tietynlainen energia yhdistää fyysisen olemuksen ja mielen. Tätä ei ole pystytty tieteellisesti mittaamaan, mutta samantyyppinen käsitys elämänenergiasta vallitsee monissa elämänkatsomuksissa.

Bioenergeettisessä terapiassa pyritään avaamaan energiavirtoja erilaisilla tunne- ja hengitysharjoituksilla. Sen juuret ovat Wilhelm Reichin ja Aleksander Lowenin 1940-luvulla kehittämässä kehopsykoterapiassa. Lehtinen käyttää työskentelyssään hengitystä, liikettä, ilmaisua ja hierontaa. Hengitys ja sen vapaa virtaaminen on kaiken ydin.

Terapiaan kuuluvat vahvasti keholliset harjoitukset. Lehtinen esittelee ohjelmassa muun muassa "lentämisharjoituksen", jonka tarkoitus on löytää selkärangan ja rintakehän vapaa liike.

Lehtinen kertoo esimerkin, kuinka monet henkiset vaivat usein heijastuvat rintakehään ja tuntuvat puristuksena rinnassa. Tukahdutettu suru puolestaan jää kestojännityksenä elimistöön. Kun hengitystä sitten lähdetään vapauttamaan purkautuvat monet itkemättömät itkut, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mielestä ihmiset eivät useinkaan uskalla olla onnellisia ja vapaita, vaan sellainen voidaan kokea pelottavana ja kiellettynä. Rentous nostaa pintaan myös totuuksia, joita on saattanut kieltää itseltään ja omat elämänvalinnat voivat joutua puntariin.

Tärkeintä on antaa tunteiden virrata vapaasti, mistään ei kannata pitää väkisin kiinni, ei edes ilosta, Lehtinen sanoo. Tukahduttaminen taas rajoittaa koko tunneskaalaa, ihminen ei voi torjua negatiivisia tunteita ilman, että tulee rajoittaneeksi myös iloa.

Suomalaisista Lehtinen kommentoi, että he ovat päältä katsoen jähmeitä, mutta "kun raaputtaa vähän pintaa ollaankin hyvin äkkiä syvässä kontaktissa".

Lehtinen opetti ja tarjosi terapiahoitoja Suomessa kymmenen vuoden ajan ja palasi sitten Yhdysvaltoihin vuonna 1995. Nykyään hän asuu yhteisössä New Mexicossa ja viettää kesiä Suomessa.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.