Hyppää pääsisältöön

Aarniometsästä yökynttilään

Pariskunta rannalla
Pariskunta rannalla Kuva: Giuseppe Milo romanttinen

Oletteko lukeneet Raimo Jussilan ja Maija Länsimäen sanakirjaa Seksisanat?

Siihen on kerätty 13 000 sanaa aamujumpasta, avioyhteydestä, ehtootikistä, hameenheitosta, helmakesteistä, horisontaalihölkästä, hurlumheistä, jupsauttelusta, lakanavalssista, lemmensinfoniasta, naparetkestä, sukupuoliseurustelusta, sänkyhommista, uosukaisista ja vaakalambadasta mutta myös armastamisesta, herkistelystä, hurmaantumisesta, lemmestymisestä, loimuamisesta, rakastumisesta, rakavoitumisesta, repsahtamisesta, sykästymisestä ja välittämisestä?

Siinä tapauksessa tiedätte, että sanat aarniometsä, aarrekammio, aparaatti, aprikoosi, arvonlisä, birbana, demarkaatio, elämänlähde, erämaajärvi, etureppu, fibno, fiboodi, fippatoosa, generaattori, halkio, hankura, hantsakko, harakanpesä, hasmutti, hedelmä, hepsu, herkku, hintusvinkula, huvikumpu, hössöntössö, jumpura, karvaharmoni, kikkerimörkö, kirsikka, kukkanuppu, kuortane, lisääntymisen työhuone, läpyläinen, läyliäinen, marsu, masiina, mimoosa, namiholvi, nebraska, neitsytkammio, pelastusrengas, persikka, pilleroinen, pyhäkkö, primääriobjekti, riemuriihi, ruuslillukka, silkkiperhonen, suonsilmä, suppilo, sämpy, taivaanovi, tiperlitsu, tähtiportti, umppu, umpukka, viineri, viinitarha, vilttihattu, vimppi, virsikirja ja vittenperi tarkoittavat samaa kuin värkki ja ösötin.

Teille on sitten myös tuttua, että sanat aktiivikaapeli, amerikanpekoni, aviokeppi, berliininmakkara, bigben, esko, etujalka, hemputin, hepstolikka, herra heikkinen, hippari, hippeli, horsmantolppa, housumato, huvikeppi, ihmisenkuvapensseli, ihovinkkeli, ikäkaveri, iloväkkärä, jantta, japelo, jarkas, jopo, kaljupää, kasvajainen, kilumeikari, kodinpitäjä, kokoonpantava, komistus, kyklooppi, käpy, käpälä, kärki, laskuteline, lemmenheinä, luikero, luonnonkäpälä, läskitykki, majakka, mellanteri, mooseksensauva, nahkapatonki, namunikama, napelo, nappu, nipa, nippeli, näsinneula, orava, orhi, otava, painolasti, piipernatsku, pilivinkki, pinteli, piukotin, pomppu, porkkana, riparikaveri, runkoruusu, räpellin, sellerinvarsi, slabari, slrasson, suosiosauva, säätöavain, taideteos, teleskooppikeppi, tilisnippeli, tilppara, tipero, varaosa, varustetaso, veijari, velmukka, vesimato, viikonlopun viihdyttäjä, vällykäärme ja ystävyydenkäpy tarkoittavat samaa kuin yökynttilä.

Miten seksisanakirja on syntynyt? Miten seksisanat lisääntyvät? Ovatko kaikki seksisanat lopultakin kiertoilmauksia, jotka kiertävät tabua joko siivosti tai roisisti? Sanakirjantekijä Raimo Jussila kertoo, miten lemmenleksikonista tuli näin komea ja jämäkkä.
Joulukuu 2010.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri