Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Aateluus velvoittaa

Aatelistoa istuu pöydässä
Aatelistoa istuu pöydässä Kuva: Yle/ Antero Tenhunen illallinen

Marsalkka Mannerheim on parina viime vuosikymmenenä noussut hämmästyttävällä yksimielisyydellä suomalaisten sankariksi, joka suurin piirtein yksinään taisteli Suomelle viime sodissa itsenäisyyden. Sankaripalvonnan melskeessä on tavattu muistuttaa, että marsalkka kuului kreivilliseen Mannerheimin aatelissukuun, jonka motto kuuluu:

Puhtain asein puhtaan asian puolesta.

Hieno motto, oli Mannerheimin toimista sitten mitä mieltä tahansa. Tuohan voisi olla kenen tahansa meistä jalo tunnuslause, joita monilla nykyäänkin on vaikkapa sähköpostinsa allekirjoituksessa. Jos omaa mottoa ei ole, joutuu vaikeuksiin viimeistään kaverin ystäväkirjaa täyttäessään, niissähän perinteisesti kysytään mottoa. Mottohan kertoo ihmisen olemuksesta aivan eri tavalla kuin kysymykset silmien väristä, suosikkifilmistä tai jos saisit valita itsellesi kaksi mutanttiominaisuutta, mitkä ne olisivat?

Mutta takaisin Mannerheimin suvun mottoon. Mannerheim on aatelissuku, joten onko kaikilla aatelissuvuilla oma motto? Mistä aatelissukujen motot tulevat? Juontuuko se, että tavallisetkin ihmiset valitsevat mottoja, aatelisten vanhasta tavasta?

Asiaa pitää selvittää. Ensin löytyy Suomen aatelissukujen yhteiselin Ritarihuone. Ritarihuone – joka muuten sijaitsee Helsingissä Ritarikatu 1:ssä – julkaisee joka kolmas vuosi Aateliskalenteria, josta varmaan selviävät nämä kaikki asiat.

Ja aivan mahtavaa: von Alftanien motto on noblesse oblige, eli aateluus velvoittaa, Enebergien motto on taipuu ei taitu ja af Schulténien non sibi eli epäitsekkäästi. Mutta kaikkien sukujen kohdasta ei tunnuslausetta löydy. Ei löydy myöskään kummankaan Mannerheimin suvun kohdalta marsalkan suvun mottoa. Soitto Ritarihuoneelle yllättää: kyseessä ei olekaan Mannerheimin suvun tunnuslause vaan marsalkan oma! Mutta entä muut aateliset ja heidän tunnuslauseensa? Nyt on aika lähteä kysymään aatelisasioita professori Matti Klingeltä.
Syyskuu 2010.

Wikipedia: Luettelo Suomen aatelissuvuista

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri