Hyppää pääsisältöön

Aristoteleen kantapää: Aleksis ja August

Eero Järnefeltin muotokuva professori August Ahlqvistista
Eero Järnefeltin muotokuva professori August Ahlqvistista Kuva: Eero Järnefelt/public domain august ahlqvist

Kansalliskirjailija Aleksis Kivestä puhuttaessa on aina pakko muistaa mainita Kiven armoton teilaaja August Ahlqvist. Ahlqvist on kunniapaikalla kaikissa jälkiviisaissa luetteloissa, joissa listataan suomalaisen kirjallisuushistorian pahimpia väärinarviointeja. Ja kyllähän Ahlqvist kuuluu tuon listan kunniapaikalle: kun muiden väärinarvostelijoiden kritiikit ovat kertaluonteisia tapauksia, Ahlqvist teilasi määrätietoisesti suurimman osan Kiven julkaisuista.

Tästä se alkoi, Kiven nimimerkillä ”l” julkaisemien kahden runon arvostelusta Mehiläinen-lehdessä:

Joka voipi tehdä tämmöisen vian, josta ankara koulu-mestari panisi poikaa kämmenelle, sillä lienee vähin oikeus ruveta semmoiseksi uudistusten ilmasijaksi kielessä kuin hra l kappaleissansa.

Kiven Kullervo-näytelmän kritiikissä Ahlqvist jyrisi:

(...) ei runouden ala ole leikkiketo, jossa poikain on lupa heittää kuperkeikkaa ja kävellä puujaloilla, vaan se on yrttitarha, jossa kansan hengelliset hedelmät kasvavat, ja jossa ulosvalitut tietäjät hellin käsin näiden kukkasia hoitavat.

Seitsemää veljestä Ahlqvist murjoi peräti kolmen arvostelun verran. Ensimmäisessä hän aloittaa perussanomastaan:

(…) Eipä ollut onnekas se hetki, jolloin suomalaisen Kirjallisuuden Seura päätti julkaista tämän teoksen, sillä siten on Seura syystä toimittanut itselleen moitetta.

Jälkikäteen Ahlqvistin Kivi-ajojahti vaikuttaa harhaiselta pakkomielteeltä. Mies oli suomen kielen professori heti Lönnrotin jälkeen, runoilija ja tiedemies, jota saamme kiittää monesta edistysaskeleesta suomen kieliasioissa. Mikä mies August Ahlqvist oli? Miksi hänellä alkoi viirata Kiven kohdalla? Kysytään kirjallisuuden professori Yrjö Varpiolta.

Aristoteleen kantapää keskiviikkoisin Yle Radio 1:ssä 17.20. Uusinta lauantaina 8.35.

August Ahlqvist Wikipediassa

 • Rakkaus on ruma sana, mutta kaunis asia

  Rakas äiti on suomen kaunein sanapari.

  Kun kysytään, mikä on suomen kielen kaunein sana, pitäisi ensin tarkentaa, tarkoitetaanko sillä ihanimman asian nimeä vai soinniltaan miellyttävintä sanaa. Moni pitää kauniina pehmeitä soljuvia äänteitä. Alavilla mailla hallanvaara on klassikko, vaikka sen merkitys uhkaa sadon paleltuvan.

 • Avaruusromua: Sumutorvia, tuhkaa, aaltoja ja aavekaupungin ääniä

  Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia.

  "Yhtäkkiä tajusin, että tein kaiken aivan väärin", toteaa amerikkalainen säveltäjä Steve Moore. "Pyrin aina luomaan jotakin, jolla ei ole alkua eikä loppua", sanoo amerikkalainen elektronimuusikko Taylor Deupree. "Tahdon kertoa äänillä samalla tavoin kuin elokuvaohjaajat kertovat kuvilla", selittää australialainen musiikintekijä Martin Kay. "Me emme tiedä luonnosta vielä juuri mitään", väittää japanilainen äänitaiteilija Yoshio Machida. Huhtikuun Avaruusromut tarjoavat outoja äänimaisemia, kummallisia ajatuksia ja omalaatuista musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Oletko tosikko vai uppoaako ironia?

  Ironia on taitolaji.

  Törmääkö sarkasmiin, ironiaan ja ivaan nykyään yhä useammin, vai tuntuuko vain siltä? Poliitikot selittelevät sanomisiaan väärinymmärrettynä ironiana: “se oli vain läppä!”. Nuoriso muodostaa sarkastisen salakielen salaseuroja. Käänteistä kieltä ymmärtämätön joutuu naurunalaiseksi. Ironia on monesti hauskaa ja nokkelaa.

 • Arto Paasilinnan Ulvova mylläri Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 30.3. klo 19! Ulvova mylläri kysyy, missä menevät normaalin ja hyväksytyn rajat? Kuka lopulta on Ulvovassa myllärissä hullu? Paasilinnan romaani ilmestyi vuonna 1981 ja sen tapahtumat sijoittuvat 1950-luvun Suomeen. Onko kirjan sanoma edelleen ajankohtainen? Entä millaista on Ulvovan myllärin huumori? Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri