Hyppää pääsisältöön

Lyhensin yöuneni puoleen, näin se vaikutti

nukkuja, lammas
nukkuja, lammas nukkuja

Nukkuminenhan on täysin turhaa. Niinpä päätin lyhentää normaalit kahdeksan tunnin yöuneni puoleen, neljään tuntiin. Voisinko nukkua laadukkaammin, mutta vähemmän? Olisiko mahdollista saada neljä tuntia yöunta riittämään? Näin minulle jäisi aikaa paljon kivemmille asioille kuin nukkuminen.

Näin sabotoit parhaiten yöunesi

Ennen unieni lyhentämistä testasin, mitkä asiat huonontavat yöuneni laatua. Tätä varten mittasin sykeväliäni, joka kertoo yöuneni palauttavasta laadusta. Lisäksi tarkkailin terveyden kannalta merkittävää syvän unen määrää unestani. Testasin kolme pahinta yöunen tuhoajaa.

yöunen palauttavuus
yöunen palauttavuus Kuva: First beat yöuni palauttava

Ensimmäisenä yönä testasin kirkkaan näytön ääressä työasioiden parissa työskentelemistä juuri ennen nukkumaan menoani. Kirkkaan näytön pitäisi häiritä nukahtamista ja työasioiden mielessä pyöriminen myös unen laatua. Tällä ei kuitenkaan ollut vaikutusta yöuneni palauttavaan laatuun. Kuvassa näkyy punaisella stressireaktiot ja vihreällä palauttava aika.

yöunen palauttavuus
yöunen palauttavuus Kuva: First beat yöunen palauttavuus lenkki

Seuraavaksi kokeilin raskasta liikuntaa liian myöhään. Kävin juoksemassa kunnon hikilenkin klo 23:30 ja menin sen jälkeen suoraan nukkumaan. Tällä kertaa vaikutukset olivat selvästi nähtävissä, yöuneni palauttava aika siirtyi monta tuntia myöhemmäksi ja jäi näin paljon lyhyemmäksi. Kroppani kävi siis ylikierroksilla vielä pitkään lenkin jälkeen.

yöuni, palautuminen, alkoholi
yöuni, palautuminen, alkoholi Kuva: First beat palautuminen

Viimeiseksi jätin oletettavasti yöunien kannalta kaikkein tuhoisimman asian, alkoholin. Juhlin synttäreitä kavereideni kanssa niin kuohuviinillä kuin siidereillä. Join päivän aikana yhteensä 7 alkoholiannosta, suurimman osan niistä illalla. Ja vaikutukset olivat hämmentävän dramaattiset, yöuneni palauttava osuus jäi mitättömän pieneksi, sitä oli unestani vain 1 h 14 minuuttia.

Ja sitten nukkumaan, tosin aika vähän

Ja sitten vihdoin lyhyille yöunille. Päätin nukkua neljä yötä vain neljä tuntia viikossa, panostaa määrän sijasta laatuun. Niinpä vältin alkoholia, liikuin järkevään aikaan ennen nukkumaan menoa ja pyrin nukkumaan aina samaan aikaan. Viilensin makuuhuoneeni ja yritän syödä järkevän kevyesti ennen nukkumaan menoa.

Mittasin samalla muistini toimintaa, verensokeriani, aktiivisuuttani, ruokavalintojani ja mielialaani. Jos näissä mittareissa ei olisi vaikutuksia normaaliin 8 tunnin yöuneeni verrattuna, olisin siis onnistunut yöunieni lyhentämisessä.

Ja kuinkas kävikään, tässäpä tulokset

Vaikutukset muistin toimintaan

kaavio muistista
kaavio muistista Kuva: yle muisti nimet

Hyvällä yöunella on suuri merkitys muistimme toiminnalle. Siirrämme nimittäin asioita nukkumisen aikana pitkäkestoiseen muistiimme. Niinpä tein kahta muistin toimintaa mittaavaa testiä ensin normaalien 8 tunnin yöunien aikana ja sitten 4 tunnin säästöunilla. Opettelin illalla muistamaan ihmisten nimet ja kasvot. Toisessa testissä taas opettelin erilaisia sanapareja. Toistin saman testin aamulla, eli silloin testattiin kuinka hyvin asiat olivat jääneet mieleeni yön aikana.

kaavio muistista
kaavio muistista Kuva: yle muistikaavio 2

Tein saman testin kolmena päivänä, jolloin pikkuhiljaa tulokset automaattisesti paranivat. Mutta ero oli siltikin selvä. Neljän tunnin yöunien jälkeen muistini toimi selkeästi huonommin. Erityisesti toisen 4 tunnin yöunen jälkeen muistin aamulla huonommin ihmisten nimiä, kaikkina muina kertoina tulos oli päinvastainen.

Tekikö mieleni lihottavaa ruokaa?

Liian vähäinen uni myös lihottaa. Ensinnäkin kehomme yrittää voittaa väsymystä energian avulla. Valitettavasti vain niin, että energia tulee ruoasta. Niinpä tunnemme itsemme nälkäisiksi ja mielemme tekee ruokaa, joka sisältää paljon hiilihydraatteja. Mielihalu näiden herkkujen perään iskee erityisesti iltapäivästä ja illasta. Myös aineenvaihduntamme muuttuu, haiman erittämän insuliinin veren sokeria pienentävä vaikutus heikkenee ja verensokerimme nousee. Niinpä mittasin neljän tunnin yöunieni aikana verensokerini määrää ennen ja jälkeen lounaan.

veren sokerikaavio
veren sokerikaavio veren sokerikaavio

Verensokerissa näkyikin pientä nousua neljän tunnin yöunijakson edetessä. Ruokapäiväkirjastani selvisi myös, että hotkin nimenomaan hiilihydraattipitoisia pastaruokia myöhään illalla.

Jaksoinko liikkua ja hymyillä?

toimelias kaavio
toimelias kaavio toimelias kaavio

Mittasin mielialaani kyselyllä aamuisin ja iltaisin. Tarkkailin myös aktiivisuuteni määrää. Olen arkiliikunnan ystävä, mutta pikkuhiljaa lyhyiden yöuninen jatkuessa teki yhä enemmän mieli valita hissi portaiden sijaan, myös ylämäkien polkeminen pyörällä vaikutti mahdottomalta tehtävältä.

keskittymiskyky kaavio
keskittymiskyky kaavio keskittymiskyky kaavio

Vaikka kuinka yritin tsempata itseäni, että eihän yöunien lyhentäminen nyt mihinkään vaikuta, alkoi pää pikkuhiljaa sumeta. Kolmen neljän tunnin yöunien jälkeen olo oli kuin pikkuhiprakassa. Asiat pysyivät mielessä vain muutaman sekunnin ajan, maailma tuntui epätodelliselta ja huomasin liikkuvani kuin hidastetusti.

kännykkä rikki
kännykkä rikki kännykkä rikki

Onnistuin hajottamaan puhelimeni, koska se vain tipahti käsistäni, tuntui kuin sormeni olisivat liikkuneet äärimmäisen jähmeästi.

sekava kaavio
sekava kaavio sekava kaavio

Lisäksi mokailin lähettämällä sähköpostia täysin väärälle ihmiselle ja asioiden ilmaiseminen selkeästi töissä alkoi olla täysin mahdotonta. Kotiinkin oli vaikea lähteä, kun ei enää muistanut minne oli parkkeeranut pyörän. Varsinkin iltaisin oli hankala tarttua mihinkään uuteen asiaan, vaan mieleni teki vain keskittyä pitämään silmät auki.

Mitä sitten tein ylijäävällä ajalla?

Tarkoituksenani oli käyttää unien lyhentämisestä säästyvä aika johonkin kivaan. Tämä osittain onnistui, koska kerrankin oli aikaa illalla sekä siivota, että relailla pitkään sen jälkeen. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että kaikki muut nukkuivat. Otinkin kaverini kutsun klubille musiikkia kuuntelemaan iloisena vastaan, nyt sain viimeinkin seuraa myöhään yöhön asti. Mutta noin yhden jälkeen yöllä olo oli sen verran väsynyt, että mitään järkevää ei saanut aikaan, niinpä katselin lähinnä True bloodin jaksoja monta tuntia putkeen. Tosin mukavaahan tämäkin oli!

Lopputulema siis

Tulosten perusteella näytti siltä, että en kovasta yrittämisestä huolimatta pärjännyt normaalisti neljän tunnin yöunilla. Laatu ei siis korvannut määrää. Mutta yhden asian kuitenkin opin, ei yhdestä tai paristakaan huonosti nukutusta yöstä kannata huolestua, skarppaamalla pystyi toimimaan suhteellisen normaalisti!

Katso koko ohjelma areenasta.

Kommentit