Hyppää pääsisältöön

Onko Robinin albumi konseptilevy nuoresta stalkkerista?

Onko Robin luonut konseptialbumin teinivainoajasta?
Onko Robin luonut konseptialbumin teinivainoajasta? Onko Robin luonut konseptialbumin teinivainoajasta? Kuva: Universal Music/Anton Sucksdorff (MUOKKAUS: Yle/Mika Tolvanen) robin

Onko Robinin tuorein 16 -albumi yhtenäisen teeman ympärille rakennettu konseptilevy nuoresta fiktiivisestä stalkkerista? Lähtekäämme siitä olettamuksesta, että taitaa se olla.

Twitter, Kik, WhatsApp… ihmisten stalkkaus on niin helppoa vuonna 2014. Kukapa meistä ei olisi uteliaana vieraillut uuden ihastuksen Facebook-profiilissa? Tutkinut tämän valokuvakansioita, penkonut tämän vanhoja tweettejä, yrittänyt murtaa tämän Gmail-salasanaa tai seurannut tätä pimeänä syysyönä koulusta kotiin jääden tuijottamaan tämän ilta-askareita ikkunan takaa, tuntikausiksi. Mä nään sut…

Sukupolvensa ääneksi noussut Robin on tainnut tarttua aiheeseen tuoreimman albuminsa avulla ja konseptilevy 16 päästää kuulijan fiktiivisen teinivainoajan iholle raottaen verhoa tämän päänsisäiseen maailmaan. Luodut musiikkikappaleet ovat aihepiiristään huolimatta jopa sympaattisia, onhan näkökulma vainoajan oma, mutta jo keskeisen hahmon nimeämättä jättäminen langettaa sanoitusten ylle synkän ja paikoitellen uhkaavankin varjon.

Levyn alkupuolella tehdään mielestäni albumin teema heti harvinaisen selväksi, toistamalla Sua varten –kappaleen kertosäkeessä kuinka ”vaikket sä aina nää, mä olen aina tääl.” Lause piilossa seisoskelevasta henkilöstä onkin kuin suoraan jostain stalkkerin manifestosta. Se on lause, joka takuulla löytyy kikkaraisilla karvoilla kirjailtuna monesta vaatekomeroon kyhätystä henkilöalttarista.

En tiedä missä meet! Paa päälle se 4G. - Huudan sun nimee

Kuvitellaan puolestaan tarjoilee kappaleen, jossa albumin keskeinen henkilö tuo sanoiksi omia fantasioitaan toivoen kohteensa kuvittelevan kaksikkoa pariskunnaksi, juuri kuten hänkin tekee. Harhat ovat jo vahvoja psykoottisen henkilön mielessä (”Joka kerta kun mun puhelin ei soi, mä tiedän et se oot sä.”), joskin myös harvinaisen selkeää pohdiskelua omasta mielenterveydestä kappaleen sanoituksista löytyy; ”Mun pitää kuvitella sut, että sä olet palannut ja sä tahtoisit mut, enkä ois vain mielikuvitellut.” Niin, mikä on totta ja mikä harhaista kuvitelmaa?

Nuoren mielen (ja miehen) fantasioihin palataan myös Kesärenkaat –kappaleen himokkaan lausahduksen myötä: ”Lämpötila ja jokin muukin nousee kattoon ku sua kattoo. Tuntuu vaan et tahtoo heittää kaikki kledjut pois.” Nuoren miehen haluja lyyrisesti maalaileva laulu luo rehellistä katsausta päähenkilön seksuaalisiin patoutumiin ja kiintymystyyli saakin jo uhkaavia piirteitä. "En oo lähdössä viereltäsi mihinkään", lauletaan kappaleessa nro. 7. "Mä tuun sun luo viel tänään, vaikka kaikki kieltää." on osa kappaleen nro. 9 kertosäettä. Tämä takiainen on sitkeä kaveri. YOLO!

Ja hashtag lähestymiskielto.

Miks sä leikit ja annat mun luulla jotain muuta? - Frendikortti

Albumin päätösraidalla annetaan se viimeinen sana tunkeilevalle ahdistelijalle, kun lyriikat julistavat uhmakkaasti "Mihin vaan sä meet ja mitä vaan sä teet, mä tuun sun megeen.” ja ”Hei vastaa puhelimeen, mä huudan täl sun nimee!” Mutta mikä nimettömän albumi-minän synkkään seurailuun alun perin ajoi? Olen tulkinnut niin, että sen taustoja ja motiiveja käsitellään Frendikortissa. Kappaleen tarinan kautta selviää kuinka hataran mielen lopulta rikkoi ajautuminen sille armottomalle friendzonelle. Kun tyttö halusikin olla vain kaveri…

Robinin perjantaina 26.9. julkaistava levy on YleX:n Viikon albumina koko tämän viikon ja kuunneltavissa kokonaisuudessaan YleX:n kotisivuilla, täällä. Levy ei vaadi, että olisit kuullut osat 1 -15, vaan matkalle järkkyneeseen mieleen voi hypätä ihan kylmiltään. Onhan myös mahdollista, ettei albumi oikeasti kuvaa nuoren stalkkerin sielunelämää. Vaikea sanoa.

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua