Hyppää pääsisältöön

Prahan palava pensas

Tatiana Pauhofová esittää pääosaa draamasarjassa Palava pensas, ohjaus Agnieszka Holland.
Tatiana Pauhofová esittää pääosaa draamasarjassa Palava pensas, ohjaus Agnieszka Holland. palava pensas,Tatiana Pauhofová,Agnieszka Holland,Burning Bush,Tšekkoslovakian miehitys 1968,Tšekkoslovakia,Tshekki

Neuvostoliitto antaa Tšekkoslovakialle kaikkien aikojen apupaketin elokuussa 1968. Puoli vuotta myöhemmin keskellä kirkasta päivää Prahan keskustassa opiskelija Jan Palach sytyttää itsensä palamaan, vastalauseensa neuvostomiehitykselle. Paikan päällä asunut Agnieszka Hollandin ohjaa HBO:n Palava pensas -sarjan yli neljäkymmentä vuotta myöhemmin.

Filmiryhmässä puolalaisen Agnieszka Hollandin ohjaamasta Palava pensas -sarjasta keskustelevat Aleksanteri-instituutin tutkijat Jussi Lassila ja Jouni Järvinen. Prahan kevään jälkeisessä kylmässä talvessa palelee toimittaja Jukka Kuosmanen.


.
.
.

Neuvostoliitto muuttaa kevään syksyksi Tšekkoslovakiassa

Panssarivaunu ja ihmiset
Panssarivaunu ja ihmiset Kuva: EPAn kuva praha 1968

Mielenosoitus
Mielenosoitus Kuva: EPAn kuva vaclavin aukio 1968

Panssari palaa
Panssari palaa praha 1968

.
.

Mies palaa
Mies palaa Kuva: Yle Kuvapalvelu palava pensas

Agnieszka Hollandin HBO:lle ohjaama kolmiosainen minisarja kertoo Prahan kevään jälkeisestä hyisestä kaudesta Neuvostoliiton miehittämässä Tshekkoslovakiassa vuonna 1969. Jan Palach sytyttää itsensä tuleen, protestit tukahdutetaan, mutta nuori asianajaja nousee puolustamaan Palachin muistoa.

Palava pensas -sarjasta Teemalla

Ylen Elävässä arkistossa lisää Prahan keväästä ja Neuvostoliiton veljellisestä avunannosta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri