Hyppää pääsisältöön

Television virityskuvia

Testikuva eli television virityskuva sai kunnian olla Suomen ensimmäisen virallisen televisiolähetyksen ensimmäinen kuva. Vuosien varrella virityskuva on muuttunut, mutta sen perusperiaate on pysynyt samana.

Ensimmäiset testikuvat olivat paperille piirrettyjä. Television alkuaikoina testikuvan merkitys oli suuri, koska aikakauden televisiot vaativat usein säätöä. 1970-luvulla otettiin käyttöön elektroninen testikuva, joka tuotettiin erityisellä testikuvageneraattorilla.

Virityskuvan avulla katsojan oli mahdollista tarkistaa sekä korjata televisiovastaanottimensa toimintaa. Testikuvan yhteydessä on kuultu myös selostettuja viritysohjeita sekä monotonista äänimerkkiä, jonka avulla katsoja pystyi säätämään televisionsa ääntä.

Valitettavasti virityskuvan yhteydessä kuultuja ja monesti toivottuja selostettuja viritysohjeita ei ole löytynyt Ylen arkistoista. Näitä ohjeita kuultiin useimmiten juuri ennen päivän ohjelmavirran alkua.

Testikuvaa näytettiin usein eri televisiokanavilla öisin sekä kanavien ohjelmavirran ollessa tauolla. Ylen kanavilla testikuvan on myöhemmin korvannut mm tekstimuotoinen uutisvirta, johon on usein yhdistetty radiolähetyksen ääni. Kaupallisilla kanavilla öisten virityskuvien korvaajana on nähty mm mobiilipelejä ja tekstiviesti-chatteja.

Teksti: Ville Matilainen & Yle Tekniikka

Lue lisää:

Hetkinen ja tuokio vain

1970-luvulla Yleisradiossa käytettiin vielä filmiä tai kuvanauhaa. Varsinkin filmin käytössä esiintyi erilaisia häiriöitä. Filmin kuva- ja ääninauha saattoivat kulkea eri tahdissa tai filmi voi esimerkiksi katketa.

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto