Hyppää pääsisältöön

Vinyylimania

Vinyylimania. Kuvassa muusikko ja vinyylilevyjen kerääjä Philippe Cohen-Solal.
Vinyylimania. Kuvassa muusikko ja vinyylilevyjen kerääjä Philippe Cohen-Solal. Kuva: Yle Kuvapalvelu philippe cohen-solal

Tyylikäs, musiikkipitoinen ja koukuttava dokumentti maailmanlaajuisesta ja yhä pahenevasta maniasta: intohimosta vinyylilevyihin.

Cd-levyn tulon ja musiikin digitaalisen jakelun piti tappaa analoginen levy, mutta toisin kävi. Vinyylisoundin nimeen vannova heimo kasvaa koko ajan. Osalle vinyylimania on nostalgiaa, osalle keräilyvimmaa, osalle aito asia jonka puolesta taistella: ”Mikään ei kuulosta paremmalta kuin vinyyli.”

Vinyylimania-dokumentin on ohjannut italialainen Paolo Campana. Hän on itse vinyylilevyjen keräilijä ja vain niitä soittava dj, joka koki vinyyliherätyksen jo lapsena Torinossa. Campana kulkee vinylistien jäljillä ympäri maailmaa: tshekkiläisessä levytehtaassa, laserlevysoittimen japanilaisen keksijän luona, newyorkilaisissa vinyylilevykaupoissa, keräilijöiden hyllyjä ja varastoja tutkimassa, sosialistisen Prahan kiellettyjä levymarkkinoita muistelemassa, öisillä dj-keikoilla, aamuvarhaisilla metsästysretkillä syrjäisillä kirpputoreilla…

Vinyyliheimon jäsenistä dokumentissa ovat mukana muun muassa Gotan Projectin perustaja Philippe Cohen Solal, graafinen suunnittelija ja Joy Divisionin ja New Orderin levyjen kansia tehnyt Peter Saville, Dead Kennedysin ja Green Dayn levynkansia suunnitellut Winston Smith, dj:t Eddie Piller (Lontoo) ja Kentaro (Tokio) sekä keräilijä Chris de Gan, jonka vinyylimania yltyy vähitellen pahaksi taudiksi.

Vinyylimania etenee 33 1/3 kierroksen minuuttivauhdilla, välillä 45 kierrokseen kiihtyen, upeasti svengaavan musiikin tahdissa. Harvinaisuuksia, kulttilevyjä ja pahvikansia kuunnellaan, katsellaan, haistellaan ja hypistellään.

Dokumentin ääniraitaa maustaa tietysti timanttineulan rahina vinyylilevyn uria vasten.

Vinyylimania sai Suomen-ensi-iltansa Teemalla keväällä 2012, kun se oli Record Store Dayn – kansainvälisen levykauppapäivän – virallinen elokuva. Päivää vietetään aina huhtikuun kolmantena lauantaina.

  • Vinyylimania (Vinylmania – When life runs at 33 revolutions per minute), Italia 2011. Dokumentti, ohjaus Paolo Campana.
Vinyylimania. Dokumentti, ohjaus Paolo Campana.
Vinyylimania. Dokumentti, ohjaus Paolo Campana. Kuva: Yle Kuvapalvelu vinyylimania

Lisää ohjelmasta

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa