Hyppää pääsisältöön

Cause finale

näyttelijä Eeva Putro selin puolikuvassa saunassa
näyttelijä Eeva Putro selin puolikuvassa saunassa Kuva: Päivi Kettunen cause finale

Maria ja Anton ovat sisaruksia ja rakastavaisia. Äidin kuoleman jälkeen Maria palaa Antonin luokse heidän lapsuudenkotiinsa. Hänen on tehtävä päätös.

Elokuva ihmissuhteesta rakentuu usein kahden ihmisen välillä vallitseviin näennäisiin esteisiin; yhteensopimattomuuksiin ja niiden ylitsepääsyyn tai ylitsepääsemättömyyteen. Cause Finalen henkilöinen lähtökohta ja dilemma on käänteinen. Heidän välillään vallitseva rakkaus on aito ja pyytteetöön, heidän välillään oleva este konkreettinen ja fyysinen.

Onko tämä fyysinen todellisuus tarpeeksi suuri syy hylätä rakkaus? Antonin ja Marian välillä on syvä vuosia kestänyt rakkaus, jonka kumpikin on vuorollaan kivuliaasti yrittänyt kieltää. Aina on kuitenkin palattu lähtöasemiin. Nyt tilanne ei voi enää jatkua ennallaan: Maria odottaa lasta. Päätöksiä on tehtävä. Heidän suhteen vallitseva todellisuus on kivulias ja kuluttava molemmille, kaikki ei voi jatkua ennallaan. Heidän on poistuttava toistensa elämästä tai hyväksyttävä rakkaus sellaisenaan. Marian sisällä kasvava lapsi esiintyy Marialle kiinteänä takarajana päättää suhteen ja heidän elämien kohtalo.

Cause Finale on ikkuna seksuaaliseen sisaruussuhteeseen, jossa nainen odottaa lasta veljelleen. Mielestäni sisarussuhteen tuoma lisätaso ei ole ratkaisevan olennainen elokuvan maailman ja tunnelmien osalta. Toisaalta voidaan kysyä olisiko ollut oikeutettua tehdä taas yhtä lyhytelokuvaa tytöstä ja pojasta ja rakkauden vaikeudesta. Rakkaus sisareen tai veljeen, sekä sen muuttuminen seksuaaliseksi ei tässä elokuvassa ole esittetty gag:inä, yllätyksenä tai juonikäänteenä. Pyrkimyksenä on ollut luoda uskottavia roolihahmoja sillä lähtötilanteella, että he ovat sisaruksia. Roolihahmot ovat luotu ajamaan narratiivia ja työprosessi jo käsikirjoitusvaiheessa on ollut tietoisesti roolihahmovetoinen; hahmot on luotu ajamaan narratiivia, eivät palvelemaan sitä ja sen keinotekoisia käänteitä. Voidaankin sanoa, että kaikki klassiset juonikäänteet ovat jo tapahtuneet ennen elokuvan kuvaamia tapahtumia: veli on rakastunut sisareen, veli ja sisar ovat harrastaneet seksiä useasti, sisar on raskaana veljelleen. Draama on jo tapahtunut ja tämä mielestäni ajaa elokuvan prosessiin jossa hahmot ajavat tarinaa eteenpäin. Elokuva ei pyri eikä halua sanoa tarkkailemastaan suhteesta loppulausuntoa; se toteaa olemassa olevan tilanteen ja antaa elokuvan hahmojen muodostaa käsityksensä oikeasta ja väärästä vailla päälleliimattua tulkintaa, tapaa jolla käsitellä tabua.

Käsikirjoitus ja ohjaus Ville Kerimaa
Kuvaus Päivi Kettunen
Lavastus ja puvustus Katerina Zherbina
Leikkaaja Okku Nuutilainen
Äänisuunnittelija Savente Colerus
Rooleissa
Maria Eeva Putro
Anton Kasimir Baltzar
Tuottajat Jussi Rantamäki, Ulla Simonen
Vastaavat tuottajat Auli Mantila, Ville Kerimaa

Näyttelijä Eeva Putro vähissä vaatteissa katsoo ylös valokuva kädessä
Näyttelijä Eeva Putro vähissä vaatteissa katsoo ylös valokuva kädessä Kuva: Päivi Kettunen cause finale

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa