Hyppää pääsisältöön

Harmaakaihilla pelotellaan ja rahastetaan kuluttajia?

Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo
Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo Kuva: Yle, Akuutti professori timo tervo

Harmaakaihileikkauksesta ja ikänäön hoitamisesta on tehty yksityisen terveydenhuollon puolella houkutteleva pakettitarjous, johon kannattaa suhtautua varauksella. Asiasta varoittaa silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo.

Ikänäköleikkausten mainonnan eettisyyttä kritisoivan professorin mukaan myös harmaakaihipotilaiden kannattaa olla tarkkana, kun heille tarjotaan leikkausta yksityisellä puolella.

– Nythän meillä on semmoistakin lääkärin etiikan puutetta esiintynyt, että potilas menee vastaanotolle ja hänelle kerrotaan, että häneltä menee ajokortti, jos hänelle ei tehdä kaihileikkausta. Normaali ihminen pelästyy hirveästi, ja ajattelee, että kaihi pitää leikata, sanoo silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo ja haluaa ohjeistaa kuluttajaa.

– Ensimmäinen kysymys on, että miksi sitä ei voi tehdä julkisella puolella? Jos vastaus on, että kriteerit eivät täyty, niin silloin kannattaa kyllä vähän harkita, koska silloin ei ole todennäköisesti syytä leikata kaihia. Ja toinen kysymys on, leikkaako tohtori itse? Koska tämä tarjoaja on myös edunsaaja, niin silloin täytyy ottaa huomioon, että tässä nyt on siirtymässä rahaa asiakkaalta lääkärille, muistuttaa Tervo.

Jos kaihileikkausta ehdotetaan yllättäen, kannattaa pyytää toisenkin lääkärin mielipide. Leikkaus julkisella puolella tehdään yleensä aina, kun se on tarpeen, ja se tulee kuluttujalle huomattavasti halvemmaksi.

– Useammalla kollegalla ja minullakin on ollut monta potilasta, joille on sanottu, että on harmaakaihi ja sitten kun he tulevat tutkimuksiin, niin potilaat näkevät täysin normaalisti, eikä kaihista ole oikeastaan merkkiäkään. Ihmisen mykiö on toki erivärinen 70-vuotiaana kuin se on 20-vuotiaana, mutta jos näöntarkkuus on 1.0 [E-taululla], niin ei siinä mitään leikattavaa kaihia useimmiten ole, professori Tervo täsmentää, ja jatkaa.

– Joskus tässä yhteydessä ideana on potilaan sitä pyytämättä ollut korjata samalla taittovirhe.

silmätutkimus
silmätutkimus Kuva: Yle, Akuutti silmätutkimus

Yksityisellä puolella harmaakaihin voi toki leikkauttaa. Siellä toimenpiteeseen pääsee luultavasti nopeammin ja kuluttaja saa itse valita mieleisensä leikkaajan. Mutta samalla täytyy olla valmis maksamaan leikkaus pääosin omasta pussista.

–Jos on leikattava kaihi, niin silloin pääsee julkiseen terveydenhoitoon, koska se on erikoissairaanhoitoa ja hoidettava sairaus, sanoo Tervo.

Harmaakaihileikkauksessa silmän mykiö tyhjennetään ja kapselipussiin asennetaan tekomykiö. Yksityisellä puolella voi leikkauksessa valita tavallisen tekomykiön sijasta myös monitehoisen mykiön, jolloin puhutaankin jo ikänäköleikkauksesta. Eli kaihileikkauksesta ja ikänäön hoitamisesta yksityisellä puolella tehdään houkutteleva pakettitarjous.

–Eihän tälle ole mitään muuta selitystä kuin että potilaita tarvitaan lisää, kritisoi Tervo ja huomauttaa, ettei kaihia kannata mennä etukäteen tai varmuuden vuoksi leikkauttamaan.

Ikänäköleikkauksiin liittyy Tervon mukaan riskejä ja sivuvaikutuksia, joista kuluttajille ei puhuta tarpeeksi. Silmän - kuten minkä tahansa kehon osan - leikkauttamista kannattaa aina harkita, jos toimenpide ei ole terveydellisistä syistä pakollinen.

– Leikkauksista voi olla haittaa, leikkaamatta jättämisestä kosmeettisten syiden vuoksi ei käytännössä koskaan. Leikattu silmä on aina herkempi vammoille, kuivuminen on yleistä, samoin hämäränäön ongelmat - oikeastaan menetelmästä riippumatta.

Ikänäköleikkaus ei ole riskitön

Asiantuntija: TIMO TERVO, professori, silmätautien erikoislääkäri, Helsingin yliopisto