Hyppää pääsisältöön

Ikänäköleikkaus ei ole riskitön

Silmälasit E-taulun päällä.
Silmälasit E-taulun päällä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen ikänäköleikkaus

Ikänäköleikkauksia mainostetaan innokkaasti, ja ajatus silmälasittomasta elämästä houkuttelee. Kyseessä on iso bisnes, jonka jälkipyykin hoitaa tavallinen veronmaksaja.

– On olemassa monta erilaista niin sanottua ikänäön korjausleikkausta, mutta yksikään ikänäön leikkausmuodoista ei hoida itse ikänäköongelmaa, muistuttaa silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo Helsingin yliopistosta.

Ikänäkö tarkoittaa sitä, että kun linssi kasvaa eliniän mukana, niin se samalla kovenee. Noin 45 vuoden iässä linssi saavuttaa pisteen, jossa vaikkapa sanomalehden lukeminen muuttuu hankalaksi.

– Vaikka mukauttajalihakset toimivat ihan normaalisti, niin mykiö [mykiö on kaksoiskupera, läpinäkyvä linssi, joka pystyy muuttamaan muotoaan ja taittovoimaansa] ei enää muutakaan muotoansa, koska se on niin kovettunut, ja tätä muodonmuutoksen puutetta voidaan kompensoida tietyissä rajoissa optisilla, sanoisinko, kikkailuilla tai korjailuilla. Korjailut voidaan tehdä joko sarveiskalvoon tai sitten niin, että asennetaan oman mykiön tilalle monitehoinen tekomykiö. Tavallaan siis tehdään kaihileikkaus, vaikka potilaalla ei olisi harmaakaihia, selvittää Tervo.

Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo
Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo huomauttaa, että ikänäköleikkaukset ovat iso bisnes, jonka jälkipyykin maksaa tavallinen veronmaksaja. Silmätautien erikoislääkäri, professori Timo Tervo Kuva: Yle, Akuutti professori timo tervo

Riskejä ja sivuvaikutuksia

Ikänäköleikkauksia mainostetaan joka puolella, ja tuhansia euroja maksavia leikkauksia tehdään jatkuvasti terveisiin silmiin. Täysin riskitön leikkaus ei kyseessä ole, vaikka toimenpiteeseen päädyttäisiin huolellisen esitutkimuksen perusteella.

– Säännöllisesti raportoidaan molemmista leikkaustyypeistä, että hämäränäkö ja autolla ajo pimeässä on harmillisempaa ja esimerkiksi häikäistymistä on enemmän. Mutta sitten paljon vakavampia ongelmia tulee siinä mielessä, että kun nelikymppiselle tehdään linssileikkaus, niin siinä iässä tehtynä se lisää myös verkkokalvoirtauman riskiä. Ja heti kun näitä komplikaatioita tulee, niin ne ajautuvat yksityiseltä puolelta julkiselle puolelle eli liiketoiminnan riski siirtyy silloin veronmaksajille.

Mainokset houkuttelevat

Yksityisellä puolella tehtäviin toimenpiteisiin ja niiden mainoksiin kannattaa suhtautua siis kriittisesti, vaikka silmälasiton elämä kuulostaa kovin huolettomalta. Yksityislääkäri voi suositella ikänäön korjaamista myös kaihileikkauksen yhteyteen. Jos harmaakaihin vuoksi silmä on leikattava, ei sen takia tarvitse yksityisen palveluja ostaa – tarvittaessa toimenpide tehdään kyllä julkisessa terveydenhuollossakin.

– Jopa Alepan kassalta jaetaan mainoskuponkeja. Kun minä aloitin toiminnan tällä alueella 90-luvun alussa, niin se olisi välittömästi kielletty Lääkäriliiton eettisen neuvoston toimesta. Mutta nykyään ovat liiketoimintaperiaatteet muuttuneet toisenlaiseksi myös lääketieteessä ja se pitäisi potilaidenkin ymmärtää. Kun katsotaan nettimainoksia, niin ne todellakin ovat mainoksia silloin, kun on yksityisistä palveluista kyse, ihan samalla tavalla kuin vaate- tai automainokset niin samalla vakavuudella niihin pitää suhtautua ja kritiikillä, Tervo muistuttaa.

Mainosten lupauksiin ja lääkärikuntaan kuitenkin luotetaan. Vaikka yksityisellä puolella tehtävät ikänäköleikkaukset eivät ole sairaudenhoitoa, jää jälkipyykki usein julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi.

– Joka ikinen viikko on HYKS:in silmäklinikalla yksi, mutta yleensä enemmän taittovirhekirurgian läpikäyneitä potilaita kysymässä, että onko kaikki kunnossa, tai että heillä on joku komplikaatio. Aina ne eivät ole suinkaan tehty huonosti tai väärin, voi olla että niihin on käynyt vamma, mutta joka tapauksessa ne kuormittavat meidän vastaanottotoimintaa ja ne ovat pois siitä määrästä, mitä me pystyisimme ottamaan potilaita vastaan ilman tällaista toimintaa.

mainos linssileikkauksista
mainos linssileikkauksista Kuva: Yle, Akuutti mainos

Hyviä tuloksia ja tyytyväisiä asiakkaita?

Leikkaustulokset ovat pääasiassa hyviä ja toimenpiteessä käyneet tyytyväisiä. Siitäkin huolimatta, että kaupantekijäisinä hämäränäkö olisi heikentynyt tai häikäistymistä olisi enemmän kuin ennen toimenpidettä.

– Nekin potilaat, joilla on huono tulos näistä hyvin suurista korjauksista, ovat tyytyväisiä. Sitten kun kysyy erikseen, että onko hämäränäköongelmia, niin vastaus on myöntävä: ”Mutta se oli niin kauheaa, kun ei nähnyt kuin kymmenen senttiä, eikä nähnyt mennä uimahalliin tai vessaan.” Niin he hyväksyvät lieväasteisen optisen häiriön, kun he pärjäävät paremmin ilman laseja. Toinen syy on vähän sama kuin autoa ostaessa. Kun kaveri sanoo, että ei tuota olisi kannattanut ostaa, tuo oli testissä ihan huono. Mutta silti ollaan tyytyväisiä siihen ostokseen, kun on siihen totuttu, ja rahat siihen kuitenkin menivät. On huono elää sillä tavalla, että on tyytymätön, professori Tervo vertaa.

Hän myös muistuttaa, että jos ikänäköleikkaukseen haluaa, kannattaa esitutkimus teettää pätevällä silmälääkärillä. Monessa paikassa ennakkotyön hoitaa nykyään optometristi, jonka koulutus ei ole lääkäriin verrattava. Terveen silmän leikkauttaminen on kuitenkin jokaisen omalla vastuulla.

– Leikkauksista voi olla haittaa, leikkaamatta jättämisestä kosmeettisten syiden vuoksi ei käytännössä koskaan. Leikattu silmä on aina herkempi vammoille, kuivuminen on yleistä samoin hämäränäön ongelmat - oikeastaan menetelmästä riippumatta.

Mies lukee sanomalehteä lukulasit päässä.
Mies lukee sanomalehteä lukulasit päässä. Kuva: Yle, Akuutti ikänäkö

Ryhtiä lääkäreille, vastuuta päättäjille

– En kovin paljo laskisi sen varaan, että lääkärit ryhdistäytyvät ilman viranomaistoimenpiteitä. Meidän pitäisi määritellä ensinnäkin – niin kuin ollaan kai tekemässäkin – mikä on sellaista terveydenhoitoa, johon yhteiskunta osallistuu. Varmaankin vakuutusjärjestelmää olisi hyvä muuttaa niin, että vahingoista kertyy tavallaan syntilistaa lääkärille: Jos vahinkoja tulee paljon, niin vakuutusmaksu nousee.

Vakuutuksen lisäksi myös verotukseen voitaisiin tehdä muutoksia.

– Joissain kauneuskirurgian muodoissa on tullut arvonlisävero sellaisiin hoitoihin, jotka eivät ole lääketieteellisiä, vaan enemmän kosmeettisia. Mielestäni se on perusteltua, jos niistä kuitenkin tulee todellisia hoidettavia, komplikaatioita, yhteiskunnan piikkiin. Olisi ihan kohtuullista, että liiketoiminnan riski kohdistuisi myös niihin, jotka keräävät taloudellisen hyödyn, sanoo Tervo.

Viranomaisten vastuu korostuu, jos pelisääntöjä halutaan tarkentaa. Kaikki tarjolla olevat ikänäköleikkaukset ovat kuitenkin lain mukaisia ja jokaisella lääkärillä on vapaus harjoittaa ammattiaan.

– Rahaa tarttis saada enempi. Ja kun ei riitä niitä harmaakaihipotilaita ja muita, niin sitten haetaan tällä lailla markkinaosuuden kasvua. Että kyllä se on ihan selvä logiikka, että mainostetaan, pyritään lisäämään volyymia, pyritään lisäämään liikevaihtoa. Ja se on sinänsä hyväksyttävää kaikessa liiketoiminnassa, mutta silloin, kun yhteiskunta on siinä äänettömänä ja asiaa tuntemattomana osapuolena, niin kannattaisi vetää peli poikki.

Katso pitkä versio professori Timo Tervon haastattelusta:

Asiantuntija: TIMO TERVO, professori, silmätautien erikoislääkäri, Helsingin yliopisto

Harmaakaihilla pelotellaan ja rahastetaan asiakkaita?

Lisää ohjelmasta

perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapia,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus
Kommentit