Hyppää pääsisältöön

Isä synnytyksessä

Fysioterapeutti Malla Rautaparta näyttää Puoli seiskan Paavo Häikiölle, miten isä voi tukea jakkaralla synnyttävää äitiä esimerkiksi kantoliinan avulla.
Fysioterapeutti Malla Rautaparta näyttää Puoli seiskan Paavo Häikiölle, miten isä voi tukea jakkaralla synnyttävää äitiä esimerkiksi kantoliinan avulla. Fysioterapeutti Malla Rautaparta näyttää Puoli seiskan Paavo Häikiölle, miten isä voi tukea jakkaralla synnyttävää äitiä esimerkiksi kantoliinan avulla. puoli seitsemän: vauvaviikko

Isän rooli synnytyksessä on muuttunut yhden sukupolven aikana käytävällä röökaavasta, sormiaan pureksivasta passiivisesta jännittäjästä aktiivisesti synnytykseen osallistuvaksi, äitiä ja kätilöä monipuolisesti tukevaksi taustapiruksi.

”KUKA TEILLÄ SYNNYTTÄÄ, TE VAI VAIMONNE?”, huusi komppanian päällikkö vastauksensa varusmiespalveluksessa olleelle isälleni, kun hän pyysi lupaa päästä mukaan veljeni synnytykseen vuonna 1972.

Lupaa ei herunut, vaikka isäni oli käynyt valtakunnankätilö Leena Valvanteen pitämän kurssin, joka vaadittiin, jotta isät ylipäätään olisivat päässeet mukaan synnytyssaliin.

Valvanteen (1920-2008) työ oli uraauurtavaa. Hänen elämäkertansa vuodelta 1986 kertoo kuitenkin karua kieltään, miten voimakkaasti isien tuloa synnytyssaleihin vastustettiin:

Ensimmäisen, tulikivenkatkuisen keskustelun kävin Helsingin Sanomien toimittajan Pirkko Kolben kanssa. Elokuussa 1967 hän neljän palstan otsikolla julisti: ”Miehen ei pidä kivulla synnyttää”. Miehen raahaaminen mukaan itse synnytyssaliin oli hänen mielestään luonnotonta. Se oli joko jommankumman erikoisuudentavoittelua tai se todisti vaimossa ”ainakin alitajuisesti piilevää sadistisuutta”.
- Leena Valvanne: Rakkautta pyytämättä. Valtakunnankätilö muistelee. Tammi 1986.

Nykyään lähes kaikki isät osallistuvat aktiivisesti toimintaan synnytykseen. Vaikka ei ole pakko käydä kurssia, osa käy sellaisen vapaaehtoisesti.

Kursseilla isät oppivat olemaan aidosti hyödyksi synnytyksessä

Raskausajan valmennuksia pitävän fysioterapeutin Malla Rautaparran mukaan hyvä kumppani voi toimia synnyttävän äidin kivunlievittäjänä ja synnytyshormonien nostattajana. Hän voi auttaa hieromalla, tukemalla fyysisesti ponnistusvaiheessa tai vaikkapa rauhoittamaan synnyttäjää erilaisilla hengitysharjoituksilla.

Rautaparran mukaan kumppanin rooli on olla ”synnytysrauhanturvaaja”, joka auttaa äitiä lepäämään ja luo otolliset olosuhteet hyvälle synnytykselle.

- Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että silloin kun on hyvä kumppani, joka tietää mitä tehdään, niin kipulääkkeiden määrä vähenee, toimenpiteiden määrä vähenee, synnyttäjä kokee enemmän tyytyväisyyttä synnytykseen ja jopa keisarinleikkausten määrän on osoitettu olevan pienempi, Rautaparta kertoo.

Nykypäivän isistä suurin osa onkin mukana kun oma lapsi syntyy. Kumppanista on apua paitsi synnyttävälle äidille, myös kätilölle.

Itse olen kiitollinen että ajat ovat muuttuneet parempaan ja pääsin mukaan omien lasteni synnytykseen toisin kuin isäni. En mistään hinnasta vaihtaisi noita hetkiä pois, jolloin pääsin kokemaan syntymisen ihmeen, synnyttävän naisen voiman ja kuulemaan oman lapseni ensiäänen.

Paavo Häikiö
Twitter: @paavohaikio
Kommentoi juttua twitterissä: #puoli7

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän