Hyppää pääsisältöön

Moskovan varisongelmaa torjuttiin metsästyshaukoilla

Moskovaa uhkasi vuonna 1988 kaiken muun lisäksi varikset. Harmaa- ja mustavariksia oli kaupungissa jopa miljoonia. Syynä oli kaupungin huono jätehuolto. Roskat jäivät keräämättä, jolloin haaskalinnut saapuivat joukoin apajalle herkuttelemaan. Röyhkeät varikset pilasivat muun muassa kaupungin kirkkojen kullatut sipulit. Joukko moskovalaisia keksi elvyttää muinaisen, ylhäisön suosiman haukkametsästyksen varisinvaasiota torjumaan.

Koulutetut haukat hoitivat suuren osan varisongelmasta pelkällä läsnäolollaan. Systemaattinen haukkametsästys oli aloitettu jo viisi vuotta aiemmin ja toimintaa ylläpiti moskovalainen haukkaklubi.

Haukat napattiin koulutukseen poikasina, suoraan pesästä. Koulutuksen ensimmäinen vaihe oli totuttaa petolintu ihmiseen. Seuraavaksi opeteltiin lähtemistä ja palaamista ohjastajansa kädeltä.

Haukkojen koulutus ei ollut yksiselitteistä eikä helppoa. Usein linnut saattoivat lentää puiden latvoihin vain tarkkailemaan tilannetta. Ohjastajan hankalaksi tehtäväksi jäi maanitella koulutettava lintu takaisin. Haukkojen koulutuksessa tärkeintä oli nälkä tai sen tunne. Haukkojen ravintona olivat varikset ja pulut. Kaupasta ostettuja elintarvikkeita metsästäjille ei annettu.

Hyvän haukan koulutus kestää vähintään kuukausia. Ohjastajan oma kouluttautuminen taas jatkuu läpi elämän. Luottamuksen ja yhteisymmärryksen löydyttyä on haukka varsin uskollinen kumppani ihmisohjastajalleen. Ihmisohjastajan vastuulle jää pitää luottamusta yllä myös jatkossa.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto