Hyppää pääsisältöön

Näyttelijättären nakukuvavuoto paljastui monimutkaiseksi huijaukseksi

4chanin tekemäksi epäilty nettisivusto Emma Watsonista onkin paljastunut huijausvyyhdiksi, jolla halutaan ansaita rahaa.

Emma Watson nakukuvavuodon seuraava uhri? // Kuva: EPA / SEBASTIEN NOGIER

Pahamaineisen keskustelupalsta 4chanin nakukuvien paljastuspaikaksi epäilty Emmayouarenext.com -sivusto onkin ilmeisesti jonkinlaisen markkinointitoimiston luoma kampanja.

Muutama päivä sitten Olet seuraava: Uhataanko Emma Watsonia nakukuvilla? , jolla oli lähtölaskuri ja teksti, "Emma Watson, olet seuraava". Mediassa on epäilty, että nettisivu olisi 4chanin käyttäjien avaama, mutta nyt vaikuttaa siltä, että sen tarkoituksena on loata keskustelupalstan mainetta sekä ansaita rahaa some-klikkauksilla.

4chanin käyttäjät olivat taannoisen nakukuvavuodon takana.

Nettisivun laskurin oli määrä nollautua tulevana lauantaina. Laskuri nollautui kuitenkin ennen aikojaan. Sivulle ei vastoin odotuksia ilmestynytkään Harry Potter -tähden alastonkuvia, vaan linkki markkinointitoimisto Ranticin sivulle. Sivulla lukee seuraavanlaisesti:

_– "Kukaan näistä naisista ei ansainnut tätä. Liity meihin, niin suljemme yhdessä 4chan -sivuston, ja estämme uusien alastonkuvien leviämisen nettiin."

Ruutukaappaus Ranticin nettisivuilta. // Kuva: Rantic.com

_Nettisivun mukaan Emmayouarenext -sivulla vieraili 48 miljoonaa ihmistä, se sai 7 miljoonaa Facebook-jakoa sekä 3 miljoonaa mainintaa Twitterissä. Sivulla kirjoitetaan, että on järkyttävää huomata kuinka moni haluaa nähdä nuoret tähdet ilman rihman kiertämää. Ranticin lausunnossa halutaan myös panna piste 4chanin toiminnalle.

Vaikka markkinointifirman ajatus on näennäisesti jalomielinen, on se saanut jo kritiikkiä: tempausta pidetään mauttomana, koska firma mainostaa feikkisivun nettimenestystä häpeilemättä. Sivusto toimii samalla myös erittäin näkyvänä mainoksena Ranticin toiminnasta.

Ruutukaappaus Ranticin nettisivuilta. // Kuva: Rantic.com

Nettisivusto Redditin käyttäjät ovat kuitenkin onnistuneet kalastelemaan tietoja sivuston avaajasta ennen laskurin nollautumista.

Redditin tietojen perusteella Ranticin takaa löytyy FoxWeekly -sivusto, joka plagioi uutissivustoja someklikkien toivossa sekä Swenzy -niminen yritys, joka myy seuraajia, tykkäyksiä ja sivulatauksia sosiaalisessa mediassa.

Nettisivulla väitetään, että sen toiminta on useiden julkkisten PR-henkilöiden rahoittama. Sivuston ulkoasu on kuitenkin sen verran vaatimaton, että sekin jo osaltaan viittaa, että kyseessä on jonkinlainen huijaus. Sivulla on myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalle suunnattu addressi, jossa vaaditaan internetin valvontaa ja sensuuria kirjoitusvirheiden saattelemana.

Lähteet: The Verge, Reddit, Dailydot.com